ISELIN NYBØ:

Iselin Nybø: – Naturlig at valgkomiteen ser på helheten på nytt

– Når du har en enstemmig valgkomité i ryggen, så hadde jeg håpet at det skulle gi ro i partiet, sier Iselin Nybø om Trine Skei Grandes avgang.

– Å være i Venstre er å være liberal, åpen, raus og sjenerøs. Det er noen og enhver som kan gå i seg selv og vurdere om de har levd opp til de idealene de siste dagene. Ikke minst såkalte anonyme kilder, sier Iselin Nybø når hun møter pressen onsdag ettermiddag.

– Hun fortalte meg det på søndag. Det kom overraskende på meg, men jeg har forståelse og respekt for det. Venstre må nå si ha det til en leder gjennom ti år som har gjort en formidabel innsats, sier Nybø.

Nybø håpet på ro: – Grande hadde en enstemmig valgkomité i ryggen

Nyheten om Grandes exit kommer rett etter at VG publiserte en stor sak, basert på anonyme kilder, om spill i kulissene som skal ha sikret henne renominasjon som Venstre-leder. Det til tross for at kun én i valgkomiteen skal ha hatt Grande som førstevalg.

På spørsmål fra pressen om Grande hadde noe valg med det som har kommet frem, svarer Nybø:

– Når du har en enstemmig valgkomité i ryggen, så hadde jeg håpet at det skulle gi ro i partiet. Det gjorde det ikke. Det er bakgrunnen for at Trine har tatt det valget i dag.

Nøringsministeren mener det er naturlig at valgkomiteen ser på hele lederkabalen på nytt, bekreftr

– Det er opp til valgkomiteen nå å tre sammen igjen og vurdere hvordan de vl gjør det. Men jeg vil se på det som naturlig at de ser på helheten på nytt.

Valgkomiteleder Per A. Torbjørnsen innstilte nylig Trine Skei Grande som fortsatt leder i Venstre, men nå vet han ikke hva som skjer.

###
– Jeg har sterkt ønsket at Trine Skei Grande fortsetter som partileder, sier Abid Raja. Foto: Erlend Berge

Raja ut mot «jakt på Trine»: – Flere bør gå i seg selv

– Min oppfordring til resten av partiet er at nå må vi roe dette ned veldig mange hakk, sier Abid Raja.

Han oppfordrer til å være gode rollemodeller.

– Flere bør gå i seg selv om hvordan de har opptrådt de siste ukene og hvordan vi skal bygge laget videre sammen. Vi har alle et forbedringspotensial, sier Raja.

Han ønsker ikke å svare på om han selv er kandidat, men støtter Grandes oppfordring til valgkomiteen om å tre sammen igjen og lage en ny innstilling. Samtidig sier han at han helst ser at partilederen fortsetter.

– Jeg har sterkt ønsket at Trine Skei Grande fortsetter som partileder. Det har jeg formidlet til henne også i dag, slik jeg gjorde på fredag.

Raja sier han har bedt folk slutte opp om valgkomiteens innstilling.

– Det har mange valgt å ikke gjøre. I stedet har det vært anonyme kilder og jakt på Trine. Hun har stått på et helt liv for sosialliberale verdier.

###
– Det er viktig å huske på at bak titlene skjuler det seg helt vanlige mennesker, sier Terje Breivik. Foto: Erlend Berge

Stor respekt for at Grande trekker seg

Venstre-nestleder Terje Breivik sier til Vårt Land at han har stor respekt for at Grande nå trekker seg.

– Hvorfor?

– Det sier jo litt om hvor tøft det kan være å være partileder. Det er viktig å huske på at bak titlene skjuler det seg helt vanlige mennesker.

Til pressen sier Breivik at han skal overlate til formelle organer å vurdere hvorvidt han bør bli partileder. På spørsmål hva han tenker om at Grande ble enstemmig innstilt av valgkomiteen, selv om et flertall der skal ha støttet Rotevatn, svarer han:

– Det sier jo litt om presset Trine har stått i. Jeg har stor respekt for at hun nå har tatt en beslutning på egne vegne, sier Breivik.

Han har følgende kommentar til alle medieoppslagene om uro i Venstre den siste tiden.

– Jeg har alltid hatt som leveregel å la hensynet til partiet veie tyngre enn å bistå den frie kvalitetsjournalistikken med denne typen oppslag, sier Breivik.

Dørum: Trine har vært samlende for Venstre

Partiveteran og eks-leder Odd Einar Dørum mener det ikke bør herske tvil om at Grande sterkt har vært samlende for Venstre. Hun har brakt Venstre over sperregrensen to ganger på rad og også farget partiet med sine verdier.

– Både med sitt intellekt og følelsesmessig har hun hatt et engasjement for alle de som ingen stemme har, sier Dørum.

VÅRT LAND MENER: Å trekke seg som Venstre-leder er klokt, men avgjørelsen kom flere måneder for sent.

LES MER OM VENSTRE: 

• Slik begrunner Grande sin beslutning.

• Grande overrasket både sine kritikere og støttespillere.

• Iselin Nybø: – Naturlig at valgkomiteen ser på helheten på nytt

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter