Nyheter

Vil pålegge menigheter å arrangere bønnehelger

Alle menigheter i Den norske kirke skal ha en bibelstafett eller bønnehelg en gang i året. Det har Bønnelista vedtatt som mål for den kommende kirkemøteperioden.

Flere tiltak for evangelisering, som «menighetsplantingskurs og opprettelse av evangeliseringsgrupper for å bygge levende kristne fellesskap», er i helgen vedtatt som arbeidsprogram på årsmøtet til den kirkepolitiske grupperingen Bønnelista.

Dessuten skal alle menigheter ha en årlig bibelstafett, og en bønnehelg, ifølge årsmøtevedtaket.

– Man kan for eksempel lese høyt gjennom Det nye testamentet, det tar ca. 15 timer og kan lett gjennomføres i løpet av en helg. Det er et tiltak som vil sette Bibelen på kartet, mener Bønnelistas leder Jo Hedberg.

FIKK DU MED DEG DENNE? Kirkepolitiske lister skaper temperatur: – Et forslag som ikke bør fremmes

«Fantastisk valgresultat»

17 av 164 medlemmer møtte til årsmøtet, som ble avholdt i Røyken, i Viken fylke. I pressemeldingen fra arrangementet jubles det over et fantastisk valgresultat, med representasjon i 9 av 11 bispedømmer og en gjennomsnittlig oppslutning på 13,6 prosent i de bispedømmene de stilte lister.

I menighetenes evangeliseringsarbeid ønsker Hedberg at menighetene skal benytte undervisningsmateriell fra Dynamic Church Planting International – et materiell han selv har vært med på å oversette til norsk.

– Dette er kurs som fokuserer på menighetsplanting og nydannelse av kristne fellesskap for mennesker som ikke har vært sterkt engasjert i kirkelig arbeid. Menighetene trenger praktisk og fokusert åndelig opplæring. Vi ønsker at disse verktøyene tas i bruk i kirken – for rett og slett å bli bedre kjent med Kirkens Herre, sier Hedberg.

– Hvordan skal menighetene få ressurser til dette?

– Vi vil at kirken skal omstrukturere og skjære ned på administrasjon. Det vil åpne for mer aktivt menighetsarbeid på lokalplanet og gi en endring til mer misjonerende arbeid, forteller han.

«Humanisme»

Bønnelistas leder har tidligere kritisert kirken for ikke å være bibelsk, og for å være mer humanistisk enn kristen.

– Det står vi fast ved, særlig i kirkelig ledelse er det for mye politikk. Vi ser stadig at biskoper er på banen og uttaler seg om populistiske temaer, sier Hedberg.

– Likevel vil dere at disse ikke-bibelske humanistene skal drive misjon?

– Nå får vi en talerstol i 9 av 11 bispedømmeråd, og den vil vi bruke aktivt for å fremme disse tankene. Vi vil også kalle på nye mennesker, i tillegg til de som er engasjerte i dag. Vi ser et stort potensial blant ikke-aktive, og vil aktivt rekruttere inn fra disse gruppene, sier han.

Ønsker aktive velgere

Bønnelista vedtok også å gå tilbake til den gamle ordningen, der kirkevalget ikke har tilknytning til kommunevalget. Han er tydelig på at hensikten med en slik ordning er å sørge for at de som stemmer er aktive i kirken.

– Det er for mange som ikke bruker kirken, som stemmer. De aktive brukerne bør ha større innflytelse, sier han.

Hedberg mener også at de minst 60 millioner kronene som brukes på kirkevalget, heller burde «brukes mer fornuftig og settes inn i kirkelig aktivitet».

– Å sende ut valgkort til alle medlemmene er en stor utgift, sier han.

Nå er delegatene fra Bønnelista spente på hvordan de skal posisjonere seg på kirkemøtet.

– Vi vet at mange fra nominasjonskomiteenes lister er enige med oss i mye, og sammen med dem og de ansatte har vi nesten like mange delegater som Åpen folkekirke. Vi har hatt samtaler med begge de andre gruppene, og er glade og overrasket over at vi har stor enighet, særlig om de organisatoriske tingene i kirken, sier han.

Hedberg gleder seg over at 37.000 velgere stemte på dem i kirkevalget.

– Vi er en liten gruppe – med store ambisjoner, og Gud er stor, sier Jo Hedberg.

LES MER: Vil ta makta fra kirkesjefene

---

Bønnelista

  • Bønnelista fikk 37 000 stemmer i kirkevalget. De er representert i 9 av 11 bispedømmeråd.
  • Bønnelista ble egen organisasjon i 2018 og holdt årsmøte i Røyken 7. mars.
  • De vedtok å arbeide for å få tilbake den gamle kirkevalgordningen, der kirkevalget ikke har tilknytning til kommunevalget.
  • De vedtok også alle menigheter bør ha en Bibelstafett eler en bønnehelg hvert år, og at menighetene skal styrke sitt evangeliserende arbeid.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter