Nyheter

Kongeparets bibelske reise: – Jesus er sentrum i hele troen

Dronningen har stått på steinene hvor Jesus ble døpt. Kongen har velsignet seg i vann fra Jordanelva. Paret beskriver turen til Midtøsten som en åpenbaring.

Bilde 1 av 3

– Det er spesielt å være på bibelsk grunn. Det er helt sikkert. Å se alle disse store byene som vi bare har lest om. Det er jo egentlig en åpenbaring for oss å være i Midtøsten for første gang. Å få lov til å se og knytte sammen disse stedene som vi har hørt så veldig meget om, sier dronning Sonja på en høyde i oldtidsbyen Petra.

Det er altså slik hun oppsummerer statsbesøket i Jordan denne uken før hun og kongen vender hjem til norsk vinter torsdag.

Petra, Jordan 20200304. 
Kong Harald og dronning Sonja besøker oldtidsbyen Petra i Jordan onsdag. Det er siste post under det tre dager lange statsbesøket.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kongeparet i terrenget rundt oldtidsbyen Petra. Turen til Midtøsten har gjort sterkt inntrykk på kongen og dronningen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongen: – Jesus er det samlende kristne symbol

Mye av turens program har hatt en sterk religiøs kobling.

De siste dagene har kongen og dronningen vandret i samme terreng som Jesus i området rundt Dødehavet. Dronningen har satt seg ned i hulen hvor døperen Johannes bodde i nærheten av Jeriko, og stått på steinene hvor Jesus ble døpt i Jordanelva.

– Jesus er det samlende kristne symbol. Hvis man tror på kristendommen, så er han sentrum i hele troen, påpeker kong Harald overfor NTB.

Døpt i vann fra Jordanelva

I løpet av reisen har kongeparet velsignet seg i hellig vann fra Jordanelva, noe som for kongen har en spesiell betydning.

Som dåpsbarn, for nesten 83 år siden, fikk han nemlig også kjenne vann fra denne elven på pannen sin.

– Vi er døpt i vann fra Jordanelva alle sammen. Jeg tror det er en engelsk tradisjon som kommer fra min bestemor. Det er litt hyggelig. Det har egentlig betydd lite for meg inntil jeg kom til Jordanelva selv, sier kongen.

Dronningen ble ydmyk: Veldig spesielt

Dronning Sonja ble stående lenge på steinene ved Jesu dåpssted tirsdag og fotografere og ta inn inntrykkene.

Både hun og kongen beskriver en følelse av ydmykhet. Og merket seg at det var en stillhet i luften i de hellige omgivelsene.

– Det var så fint. Man blir både ydmyk og tenker på at historien virkelig har skjedd her hvor du står på de stenene. Det er veldig spesielt, sier dronningen.

Ishtar, Jordan 20200303. 
ISÁK eller Ella Marie Hætta Isaksen opptrer under kong Harald og dronning Sonja sitt retur-arrangement ved Dødehavet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ella Marie Hætta Isaksen opptrer under kong Harald og dronning Sonja sitt arrangement ved Dødehavet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lavt på planeten, nær himmelen

Senere samme dag besøkte kongeparet en kirke ved grensa til Israel, før de samlet 400 gjester fra Norge og Jordan til middag ved Dødehavet. Med sine 430 meter under havet, er dette det laveste punktet på hele kloden.

– Utsikten over Dødehavet er nydelig, nesten surrealistisk. Vi er på det laveste punktet på planeten – og likevel føles det som vi er nær himmelen, sa dronningen i sin tale.

LES FLERE AV VÅRT LANDS ARTIKLER OM KONGEFAMILIEN:

Kongeparet besøkte stedet hvor Jesus ble født

Aktiv konge runder 83 år - besøker Jesu døpested

• Veslemøy Østrem: Et kongehus i et moderne demokrati er et paradoks

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter