Nyheter

Grandes skjebne skal nå være avklart. Valgkomiteen har fattet sin dom

Klokka 19.15 faller dommen over Trine Skei Grandes lederskap i Venstre. Da presenterer valgkomiteen sin innstilling til ny ledertrio.

Dramaet om Trine Skei Grandes fremtid som Venstre-leder tilspisset seg frem mot valgkomiteens avklaring torsdag kveld.

Ifølge VG vil Venstres valgkomité vil gå inn for Grande som leder i partiet. Komiteen skal ennå ikke ha stemt over den endelige innstillingen. Det skjer samtidig som stadig flere Venstre-profiler har bedt Grande om å trekke seg.

Valgkomiteens leder, Per A. Thorbjørnsen varslet like før 17.30 at innstilling nå var klar og at den vil bli presentert klokken 19.15.

– Vi har en innstillig og det gjenstår litt etterarbeid. Om den er enstemmig eller ikke presenteres på pressekonferansen, sier valgkomiteleder Per A. Thorbjørnsen til Vårt Land.

Men TV2 erfarer at innstillingen om to nye år for Grande skal være enstemmig.

Hvem blir nye nestledere?

Med en ny periode for Grande, handler lederdramaet da om hvem som blir partiets nye nestledere. TV2 erfarte like før klokken 18.30 at det er Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja som er innstilt som nye nestledere i partiet. Om det er disse navnene som presenteres senere i kveld, samsvarer det med spådommer også mange sentrale partifolk har kommet med i forkant.

Helt frem til valgkomiteen begynte arbeidet onsdag, har de sittende nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen være klare til å fortsette. Også Guri Melby og Iselin Nybø har vært foreslått inn i partiets nye topptroika. Unge Venstre og liberale krefter i partiet har kjempet for å få Rotevatn mest mulig til topps i partiet.

Nestleder Elvestuen varsler kamp – topper i Grandes fylkeslag ber henne trekke seg 

Valgkomiteen har sittet samlet på Gardermoen siden onsdag. Inntil i ettermiddag hadde arbeidet vært tett for lekkasjer om Grandes stilling i partiet. På fylkeshold i partiet ga flere tillitsfolk overfor Vårt Land torsdag formiddag uttrykk for at arbeidet til komiteen opplevdes hermetisk lukket.

Men utenfor har dramaet om Venstre-toppene økt de siste to dagene: Grandes fortrolige makker gjennom en årrekke, Ola Elvestuen, kom med en utblåsning mot Grande fordi han ble kastet fra miljøministerposten i januar.

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv for å sikre egen posisjon, sa Elvestuen til TV2s nettavis.

Elvestuen gjorde det også klart at han ville kjempe for nestledervervet – selv om han demonstrerte «isfront» til dagens sittende leder. I Venstres bakland spisset dette lederdramaet ytterligere.

I ettermiddag økte trykket fra Grandes eget fylkeslag: Toppene i partiets bystyregruppe, Hallstein Bjercke og Marit Vea, sa til Dagbladet at Grande burde gi seg. Overfor Aftenposten åpner Ola Elvestuen for å utfordre Grande om førsteplassen på Venstres stortingsliste i Oslo.

Også leder Ane Breivik i Bergen Venstre ber nå Venstre-lederen om å trekke seg. Breivik er også nestleder i Unge Venstre.

– Jeg håper hun ser det kraftige signalet partiorganisasjonen nå sender, sier hun til Bergens Tidende.

Utrygg støtte i deler av partiet – trykk for å bytte henne ut

Onsdag ettermiddag publiserte NRK nyheten om at valgkomitéen to ganger det siste halvåret ga Grande klar beskjed om at den mest sannsynlig ikke ville innstille på gjenvalg for henne som partileder. NRK skal ha fått dette bekreftet fra sentrale kilder.

Vårt Land har de siste dagene vært i kontakt med en rekke tillitsfolk og partiprofiler i Venstre. Noen ga uttrykk for at Grande fortsatt ville være utrygg på gjenvalg som leder – uansett om valgkomiteen innstilte henne.

Valgkomiteen reiste i fjor høst rundt og hadde samtaler med fylkeslag. Slik hadde den skaffet seg detaljert informasjon om sentrale politikeres oppslutning på Venstre-grasrota.

Overtok for Sponheim etter valgkollaps – og løftet Venstre opp igjen

Trine Skei Grande har vært Venstres leder siden april 2010. Da overtok hun for Lars Sponheim, som ledet Venstre under sperregrensen ved valget høsten før. Grande har ledet partiet inn i regjering og til valg over sperregrensen to ganger på rad. Men internt i partiet er frykten stor for at Venstre ikke klarer å reise seg fra dagens oppslutning, som er langt under, før neste valg.

Fem år før han gikk, var Sponheim i hardere vær enn Grande er nå. Fra fylkeslag og profiler kom det krav om at han skulle trekke seg til fordel for Olaf Thommessen – samtidig som han hadde støtte i det sentrale apparatet. Sponheim nektet å bøye av. Og vant til slutt over maktkampen og opprøret i 2004.

Men trykket mot Grande kommer fra sentrale folk i eget fylkeslag. Det økte dramaet om Grandes fremtid onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ OM VENSTRE:

• Lederdrama om Grande og andre topper i Venstre - kaotisk innspurt i maktkamp

• Venstre-løft etter Frp-utmarsjen - og «Raja-effekt» i laget

• Rotevatn overtok etter sjefen Ola Elvestuen – utfordrer de rødgrønne til klimadyst

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter