Nyheter

Testet butikkenes alkoholgrenser: Nesten én av fem solgte alkohol til mindreårige

– Altfor lett for mindreårige å kjøpe alkohol, mener avholdsorganisasjon for ungdom.

I løpet av 2019 sendte organisasjonen 1393 unge i alderen 13 til 16 inn i en dagligvarebutikk for å se om de selger alkohol til mindreårige. Her skulle de prøve å få kjøpt alkohol. Ungdommene kles ikke opp for å se eldre ut, og de bruker ikke falsk legitimasjon.

I 18,5 prosent av tilfellene fikk den mindreårige kjøpe varer med 18-årsgrense, ifølge Juventes kontrollrapport for 2019. I 2018 var andelen som fikk kjøpt alkohol uten å være gamle nok 20 prosent. Med andre ord har det vært en liten nedgang det siste året.

Flere får kjøpt på polet

Organisasjonen har også testet Vinmonopolet. Her ble det sendt inn en 17-åring som forsøkte å få kjøpt varer med 20-årsgrense.

I 2018 hadde Vinmonopolet salg i kun ett av 53 forsøk. I 2019 fikk kontrollørene derimot kjøpe i hele 9 av 80 forsøk, noe som tilsvarer 11 prosent av forsøkene.

Kampanjen viser at jenter oftere får kjøpt enn gutter, og at Troms og Finnmark er det fylket som oftest selger til mindreårige.

Sina 15 år er en av de frivillige kontrollørene som har fått kjøpe alkohol i norske dagligvarebutikker. Kontrollørene går kledd og sminker seg som de ellers ville gjort.
Sina 15 år er en av de frivillige kontrollørene som har fått kjøpe alkohol i norske dagligvarebutikker. Kontrollørene går kledd og sminker seg som de ellers ville gjort. Foto: Juvente

– Ikke bra nok, mener bransjen

– Dette er selvsagt ikke godt nok. Mindreårige skal ikke få kjøpt alkohol i dagligvarebutikkene, svarer Ingvill Størksen, som er bransjedirektør for Virke dagligvare.

Hun peker samtidig på bransjen har arbeidet systematisk for å bli bedre, og at dette gir resultater.

– Det er klart færre mindreårige som får kjøpt alkohol i butikkene nå, enn det var da Juvente startet skjenkekontrollen.

Juvente mener rapporten viser at de som har dette ansvaret ikke klarer å ta det alvorlig nok.

– Det er åpenbart både alvorlig og uakseptabelt at så mange mindreårige fortsatt får kjøpt alkohol i norske dagligvare­butikker, sier Størksen.

Virke dagligvare har nær 1.900 medlemsbedrifter innen dagligvarehandel. Arbeidet for forsvarlig alkoholsalg har høy prioritet, sier Størksen.

– Salg til mindreårige skal ikke forekomme

– Alderskontroll er noe Vinmonopolet tar på dypeste alvor. Det er samfunnsoppdraget vårt det er snakk om. Normalt skårer vi best, men i år glipper det, sier Jens Nordahl, som er kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

Han synes det er vanskelig å svare konkret på hva det skyldes at resultatet ble dårligere enn i 2018. Han viser til at det alltid vil være et element av menneskelig vurdering og skjønn i slike tester.

– Salg til mindreårige skal ikke forekomme. Derfor har vi obligatorisk opplæring internt i tillegg til egne, hemmelige kontroller. Butikkene blir målt på dette og setter sin ære i det.

Som følge av Juventes rapport vil Vinmonopolet settes alderskontroll enda høyere på agendaen i året som kommer, ifølge pressesjefen.

– Vi skal se i rutinene våre etter svakheter og mangler, styrke opplæringen og øke bevisstheten internt. I tillegg vil vi vurdere andre tiltak for å gjøre det lettere å sjekke alder. Det finnes for eksempel programvare som kan skanne kundene, uten at dataene blir lagret.

Nordahl sier Vinmonopolet sjekket alderen på 3,6 millioner kunder i fjor. Det tilsvarer 10,8 prosent av kundene. Alle under 25 år blir oppfordret til å vise legitimasjon på eget initiativ.

Ønsker bedre kontroller

Formålet med kampanjen er å sette fokus på at mindreårige får kjøpe alkohol gjennom de ordinære salgskanalene i Norge, skriver Juvente i rapporten.

– Aldersgrenser er et av de viktigste alkoholpolitiske virkemidlene vi har, men dette virkemiddelet undergraves når butikkene ikke tar sin del av ansvaret, sier Christina Babington, leder i Juvente, i rapporten.

Juvente mener de har vist at det er altfor lett for mindreårige å kjøpe alkohol, og vil ha hyppigere og bedre kontroller og strengere sanksjoner ved lovbrudd. Juvente går inn for legitimasjonsplikt for kjøp av alkoholholdige varer i Norge, og krever nasjonale retningslinjer for kommunal kontroll.

Disse sakene inneholder også alkohol, men har ingen aldersgrense:

Folk drikker for å slippe ­hemninger, men er redde for å miste grepet. Kanskje er det ­derfor unge drikker stadig mindre og eldre stadig mer.

Kristne i begynnelsen av tjueårene er i langt større grad avholdende fra alkohol enn foreldre- og besteforeldregenerasjonen

I USA kastet kristne kvinner kastet seg inn i ­kampen mot alkohol og kone­mishandling under forbudstiden.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter