Nyheter

Frp vil unngå ny asyl- og flyktningstrøm med ti forslag

Frp frykter at Norge vil møte en ny strøm av flyktninger og migranter. De legger tirsdag fram ti forslag i Stortinget for å hindre dette.

– Vi ser dramatiske bilder fra Europas yttergrenser i Hellas, der vi ser at Tyrkia har åpnet sine grenser. Vi må være klare. Vi har 2015 friskt i minne og må være klare til å håndtere en ny situasjon, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til TV 2.

Vil ikke at UDI skal behandle asylsøknader fra flyktninger i Tyrkia

Frp vil blant annet at Utlendingsdirektoratet skal instrueres til ikke å realitetsbehandle asylsøknader for personer som har oppholdt seg i Tyrkia eller i et annet land der de ikke var forfulgt. Av de ti forslagene har Frp og Høyre tidligere foreslått ni av dem sammen.

Migrants camp out at the port of Mytilene after locals block access to the Moria refugee camp, on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, on Tuesday, March 3, 2020. Migrants and refugees hoping to enter Greece from Turkey appeared to be fanning out across a broader swathe of the roughly 200-kilometer-long land border Tuesday, maintaining pressure on the frontier after Ankara declared its borders with the European Union open. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)
Migranter har slått leir ved havna i Mytilene etter at tilgangen til flyktningleiren i Moria har blitt blokkert av lokalbefolkningen. Foto: AP Photo/Panagiotis Balaskas

Noas: Dette vil undergrave Flyktningkonvensjonen

FrP vil avvikle asylinstituttet, peker Ann-Magrit Austenå på. Hun er generalsekretær i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (Noas):

– Tyrkia anerkjenner bare rett til å søke asyl for personer som kommer fra Europa. Det betyr at ingen flyktninger fra Asia og Afrika - inkludert Syria - får mulighet til å søke om beskyttelse og få en flyktningstatus som gir dem stabile rettigheter til utdanning, arbeid og reise. Dette er å undergrave Flyktningkonvensjonen i Norge og frata mennesker på flukt en anerkjent status, skriver hun i en e-post-kommentar til Vårt Land.

Høyre-talsmann er enig med Frp

Høyres innvandringspolitiske talsmann, Ove Trellevik, at partiet er åpen for å gå inn for Frps forslag.

– Forslaget er relevant i forhold til dagens situasjon. Flyktningene kommer fra et trygt land, Tyrkia, og av den grunn burde asylsøknaden være behandlet der, sier Trellevik til NRK.

Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, right, shakes hands with a police officer near the Kipoi border gate, Evros region, at the Greek-Turkish border on Tuesday, March 3, 2020. Migrants and refugees hoping to enter Greece from Turkey appeared to be fanning out across a broader swathe of the roughly 200-kilometer-long land border Tuesday, maintaining pressure on the frontier after Ankara declared its borders with the European Union open. (Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)
Den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis, ved den gresk-tyrkiske grensa. Foto: AP

SV: Vil føre til at asylsøkere mister rettighetene sine

SV mener at forslagene vil føre til at folk som er på flukt, vil bli fratatt rettighetene sine.

– Hvis det kommer noen fra Tyrkia, så har mange tidligere fått innvilget asylsøknaden fordi de har hatt beskyttelsesgrunn. Flyktningene må få behandlet asylsøknaden sin, det har de krav på og det er helt nødvendig, sier innvandringspolitisk talsperson Karin Andersen i SV.

Tok seg over grensa

Gresk politi har pågrepet 45 migranter som tok seg ulovlig over grensen fra Tyrkia, melder greske medier tirsdag.

Migrantene, som hovedsakelig kommer fra Afghanistan, Pakistan, Bangladesh og Marokko, ble stanset natt til tirsdag, ifølge den greske kringkasteren ERT.

Migrants camp out at the port of Mytilene after locals block access to the Moria refugee camp, on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, on Tuesday, March 3, 2020. Migrants and refugees hoping to enter Greece from Turkey appeared to be fanning out across a broader swathe of the roughly 200-kilometer-long land border Tuesday, maintaining pressure on the frontier after Ankara declared its borders with the European Union open. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)
Tusenvis av mennesker har de siste dagene strømmet til grenseområdene mellom Hellas og Tyrkia. Foto: AP Photo/Panagiotis Balaskas

Hindrer 5.000 migranter på grensa

Siden mandag har gresk politi og grensevakter ha hindret over 5.000 migranter i å ta seg ulovlig over grensen fra Tyrkia, ifølge greske medier.

Tusenvis av mennesker har strømmet til grenseområdene mellom Hellas og Tyrkia etter at tyrkiske myndigheter fredag kunngjorde at de ikke lenger vil hindre migranter og flyktninger i å ta seg fra Tyrkia og videre til Europa.

LES MER OM FLYKTNINGKRISA I VÅRT LAND:

Nær 12.000 barn i flyktningleire i Hellas får ikke gå på skole

Statsminister vil tømme migrantleirene på øyene i Hellas

Psykolog: Barnas hjerner ødelegges i flyktningleiren…

---

Fakta:

---

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er fungerende kulturredaktør. Til vanlig er han journalist i Vårt Land på nyhetsavdelingen. Har du kulturtips, eller nyhetstips, send e-post til kjell.kvamme@vl.no.

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter