Nyheter

Hanvold svarer på korona-kritikken: Det var ren bibelsk lære

Visjon Norge-lederen svarer på kritikken mot kanalen etter at predikant ba folk gi penger for å få beskyttelse mot koronaviruset.

Før helgen haglet kritikken mot TV-kanalen Visjon Norge, etter at predikanten Dionny Baez hevdet at Gud ville beskytte barna til seerne mot koronaviruset, dersom de ringte inn og gav 2020 kroner til kanalen.

– Om folk hadde hørt på alt hva Dionny Baez talte om, så var det ren bibelsk lære. Men når en velger å ta ut ting av sammenhengen, blir alt forvridd, skrev Jan Hanvold på sin Facebook-side søndag.

Avviser kritikk

Vårt Land snakket med Hanvold senere på dagen:

– Er det noe i det Dionny Baez sier som du ikke står inne for?

– Jeg vil alltid ha problemer med ting som blir tatt ut av sammenheng. Ting kan høres sprøtt ut når man tar en setning her og en setning der, og hvis man er kritisk innstilt vil man alltid finne noe man synes er negativt, sier Hanvold, som legger til at han i helgen har oppfordret landets kirkeledere til å be Gud beskytte Norge mot virusutbruddet.

– Folk hører det de vil høre. Vi har holdt på med Visjon Norge i 17 år og fått mye motstand fordi vi står for en teologi som står for loven om å så og høste. Men vi har ikke sagt at man kan kjøpe seg frelse eller beskyttelse. Folk oppfatter det noen ganger slik. Men hvis man hører på forkynnelsen hans forstår man det han mener. Vi har en annen teologi enn Den norske kirke og må tåle kritikken. Men jeg mener vi lever i et demokrati med ytringsfrihet. Det gjelder både meg og de som kritiserer meg.

Politiske reaksjoner

Leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Geir Jørgen Bekkevold (KrF) var av dem som før helgen fordømte budskapet til predikanten Dionny Baez.

– Å utnytte mennesker på denne måten er helt forkastelig. Som kristen blir jeg utrolig skuffet når medtroende opererer på denne måten, skrev Bekkevold i en e-post til Vårt Land.

Han mener jurister må vurdere om budskapet bryter med loven om alternativ behandling av sykdom, som omfatter både den som tilbyr og den som utøver alternativ behandling.

– Jeg mener Visjon Norge kan sette liv i fare, noen kan tro at de får beskyttelse ved å gi penger og dermed unnlate å søke kyndig hjelp. Det er svært alvorlig.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen kaller giveroppfordringen til Baez for «kvakksalveri og utspekulert lureri».

– Det Visjon Norge gjør her er forkastelig. Her snakker vi kvakksalveri og utspekulert lureri på høyt nivå. De tar tak i folks frykt for pandemier og bekymring for egne barn. De kommer med blanke løgner om at hvis dere gir oss penger, så skal vi sørge for at barna dine ikke blir syke. Det kan umulig være lovlig å snylte folk på denne måten, sier Trettebergstuen.

Lovlighet

Fredag sa Forbrukertilsynets direktør Elisabeth Lier Haugseth at de vil vurdere om budskapet i TV-sendingen er lovlig.

– Vi må se nærmere på om dette rammes av restriksjoner på markedsføring av alternativ behandling. Man går ikke fri for reglene selv om man sier at det man bedriver er religiøs praksis, sier Haugseth.

LES MER OM VISJON NORGE-SAKEN:

• Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot koronaviruset

• Politikere er svært kritiske til Visjon Norge: – Forkastelig opptreden

• Forbrukertilsynet: – Skal vurdere Visjon Norge-saken over helgen

---

Fakta:

---

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter