Nyheter

Brakseier for Biden i South Carolina. Nå kan «supertirsdag» avgjøre hvem som utfordrer Trump

Med over 48 prosent av stemmene vant Joe Biden en etterlengtet og overbevisende seier i primærvalget i South Carolina. Rivalen Bernie Sanders fikk 20 prosent.

South Carolina var den første store testen etter at den tidligere visepresidenten gjorde det svakt i Nevada, New Hampshire og Iowa. Bernie Sanders gjorde det overraskende godt i disse valgene og seilte opp som en uventet favoritt.

Nå ser det lysere ut for Biden før «supertirsdag»

Men velgerne i South Carolina ville det annerledes. Da 99 prosent av stemmene var telt opp, hadde Biden 48,4 prosent og Sanders 20 prosent. Målingene viser at Biden ligger an til å vinne 31 av delstatens 54 delegater, mens Sanders får 10.

– Vi er svært godt med i dette løpet. Vi har vunnet stort takket være dere, sa en strålende fornøyd Biden fra talerstolen sent lørdag kveld.

Biden er en mer moderat politiker enn Bernie Sanders, som framstår som radikal i amerikansk målestokk.

Democratic presidential candidate and former Vice President Joe Biden speaks as his wife Jill Biden, far right, and daughter Ashley stand by during his primary election night rally in Columbia, S.C., Saturday, Feb. 29, 2020, after winning the South Carolina primary. (Tom Gralish/The Philadelphia Inquirer via AP)
Joe Biden kunne trekke et lettelsens sukk etter lørdagens primærvalg i South Carolina. Foto: Tom Gralish/The Philadelphia Inquirer via AP Photo/NTB scanpix 

Biden vant svarte velgere og har fornyet håp før «supertirsdag»

Med en overbevisende seier i South Carolina kan Biden håpe på fortsatt medgang på supertirsdagen 3. mars, når 14 delstater skal avgjøre hvem de vil gå inn for.

Med lørdagens seier klatrer Biden opp til andreplass på TV-stasjonen CNNs liste over de demokratiske kandidatene – en solid framgang etter en elendig start på nominasjonskampen.

Biden fikk over tre ganger større oppslutning enn Sanders blant svarte velgere i South Carolina, melder ABC News. Han vant 60 prosent av denne velgergruppen.

Smuler til de andre – Tom Steyer trekker seg

De andre kandidatene måtte dele på de resterende 30 prosent av stemmene:

• Oppslutningen om moderate Pete Buttigieg raste. Den tidligere ordføreren fikk 8,2 prosent av stemmene.

• Mer radikale Elizabeth Warren fikk bare 7,1 prosent av stemmene.

• Moderate senator Amy Klobuchar endte på lave 3,1 prosent.

Tom Steyer hadde satset tungt i South Carolina og endte på tredjeplass med 11,3 prosent av stemmene. Forretningsmannen og klimaforkjemperen innså at det ikke er nok til å henge med i racet. Han kunngjorde da at han trekker seg fra nominasjonskampen.

Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders, I-Vt., gestures during a campaign rally Saturday, Feb. 29, 2020, in Virginia Beach, Va. (AP Photo/Steve Helber)
Bernie Sanders leder demokratenes nominasjonskamp. Foto: Steve Helber/AP Photo/NTB scanpix

«Supertirsdag» vil trolig gi svar

Nå vender amerikanerne blikket mot supertirsdagen, som trolig vil gi svar på hvem som til slutt ender opp som demokratenes kandidat i presidentvalget i november.

14 delstater holder nominasjonsvalg tirsdag, blant dem USAs mest folkerike, Texas og California. Hele 1.357 delegater skal fordeles.

Målingene tyder på at sosialdemokraten Bernie Sanders vil stikke av med et flertall av dem. Bernie Sanders ligger an til brakseier i liberale California og har han en knapp ledelse i Texas.

Han har alt gjort det skarpt i flere delstater og sikret seg 55 delegater, ifølge CNN. De fremste rivalene Joe Biden, Pete Buttigieg og Elizabeth Warren har henholdsvis 46, 26 og 8.

Stor nervøsitet i Demokratenes ledelse over Sanders fremgang

I Det demokratiske partiets ledelse er nervøsiteten nå stor og Sanders-frykten økende.

– Ingen liker ham, ingen ønsker å samarbeide med ham, han får ikke gjort noe. Alt er bare vås, og det gjør meg vondt å se at folk lar seg rive med, sa Hillary Clinton til The Hollywood Reporter i januar.

Clinton og andre moderate demokrater frykter at partiet med 78 år gamle Sanders som kandidat ikke bare vil tape presidentvalget, men også flertallet i Representantenes hus. Demokratenes leder der, Nancy Pelosi, maner til ro og samling:

– Vi kommer ikke til å tape Representantenes hus. Vi står sammen uansett hvem som blir presidentkandidat, sa hun for noen dager siden.

– Vi kan ikke framstå som splittet, sa hun ifølge nyhetsbyrået AP i et lukket partimøte.

Former US Secretary of State, Hillary Clinton, attends a news conference for the film 'Hillary' during the 70th International Film Festival Berlin, Berlinale in Berlin, Germany, Tuesday, Feb. 25, 2020. (AP Photo/Markus Schreiber)
Hillary Clinton synes lite om Bernie Sanders. Foto: Markus Schreiber/AP Photo/NTB scanpix

Splittelse i Demokratene

Men det er liten tvil om at det de siste årene er blitt stadig steilere fronter mellom Sanders og hans radikale støttespillere på den ene siden, og mer moderate og sentrumsorienterte demokrater på den andre.

– For de rike velgjørerne som har bidratt til å forme Demokratenes prioriteringer, og de folkevalgte som gjort karriere på å gå hånd i hånd med dem, representerer Bernie en eksistensiell trussel mot forretningsmodellen og den politiske modellen deres, skriver fagforeningsaktivistene Sam Lewis og Beth Huang i det sosialdemokratiske tidsskriftet Jacobin.

De er overbevist om at partiledelsen nå vil gjøre alt for «å stjele» nominasjonen fra Sanders og hevder at det var dette som skjedde i nominasjonskampen i 2016.

Professor Matt Grossmann ved Michigan State University mener den store støtten til Sanders viser at amerikanske velgere har blitt stadig mer opptatt av ideologi og bevisst politiske skillelinjer. Men både Sanders og en eventuell moderat kandidat må nå flere enn sine likesinnede for å bygge et flertall, påpeker Grossman overfor nettstedet Five Thirty Eights.

Andre analytikere trekker parallell til Republikanernes nominasjonskamp i 2016, der partiets maktapparat holdt seg for nesen og sluttet rekkene da de så hvor det bar.

Trump tvitrer fra sidelinjen – Håper Biden ødelegger for Bloomberg

Fra sidelinjen følger president Donald Trump med og kommenterer. Han håper lørdagens seier for Biden og vil føre til at milliardær Michael Bloomberg kaster inn håndkleet.

– Søvnige Joe Bidens seier i South Carolina bør sette en stopper for Mini-Mikes vits av en valgkamp, tvitret presidenten etter at valgdagsmålingene forelå.

Bloomberg lanserte seg selv som kandidat fordi han anser at ingen av de andre kandidatene kan slå Trump. Så langt har ikke Bloomberg deltatt i Demokratenes nominasjonsvalg, men han driver en omfattende valgkamp og håper å slå gjennom på supertirsdagen.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter