Politiet etterforsker brannen i Dombås kirke med full styrke, og utelukker ikke at brannen er påsatt, ifølge en pressemelding. Politiet ønsker også å komme i kontakt personer som har vært i området Dombås sentrum og kirken natt til torsdag 20. februar, spesielt i tidsrommet kl. 02.00-03.00. Politiet opplyser at ingen personer er mistenkt i saken.
– Vi holder på med både taktisk og teknisk etterforskning, men det er altfor tidlig å si noe mer om årsak nå, sier politioverbetjent Jørn Morten Sletta i Innlandet Politidistrikt.
VÅRT LAND MENER: «Tragedien på Dombås bør bidra til fortgang i arbeidet med å sikre våre viktige kulturminner»
Brannårsaken ukjent
Kirkeverge i Dovre Elin Marit Andgard sier det viktigste er å få klarlagt en årsak, selv om det vil være en ekstra belastning om det skulle vise seg at kirken ble påtent.
– I vårt lille lokalsamfunn vil en uavklart årsak reise spørsmål som blir hengende der lenge – og som kan skape usikkerhet og uro, sier kirkevergen.
Nå advarer hun mot krisemaksimering og spekulasjon.
– Nå må politiet få gjøre en grundig jobb rundt brannstedet, så får vi heller vente en stund til vi får mer konkrete opplysninger. Både politi og brannvesen var torsdag med på et informasjonsmøte for lokalbefolkningen, der de gjorde rede for det som ble gjort brann-natten. Vi vil følge opp med jevnlige informasjonsmøter, det er viktig å informere alle som bryr seg om kirka på Dombås om hva som vil skje videre, sier Andgard.
LES MER: Derfor brenner færre kirker helt ned
På jakt etter nye lokaler
Lokalt råder et forsiktig håp om igjen å kunne ta i bruk kirkebygget fra 1939.
– Men nå må vi bare avvente resultatene av etterforskningen, og vi er selvfølgelig også spente på hva som kan reddes av inventar, sier kirkevergen.
Nå bruker menigheten Dovre kirke til gudstjenester og begravelser.
– I dag er en begravelse flyttet dit, mens jordfestelsen lar seg gjennomføre på kirkegården ved Dombås kirke. Vi har også ordnet med en provisorisk løsning slik at vi kan foreta klokkeringing under seremonien, forteller hun.
Nå jobbes det med å finne erstatningslokaler på Dombås, som i beste fall også kan brukes til gudstjenester.
– Det er viktig å finne en slik løsning lokalt, det blir kanskje litt vanskeligere å finne lokaler for begravelser på stedet, sier hun.
FIKK DU MED DEG DENNE? Slik overlevde alterduken kirkebrannen
Sterke bånd mellom lokalbefolkning og kirke
Hans Jacob Dahl var sokneprest på Dombås fra 1989 til 2012, nå er han daglig leder på Pilegrimssenter Dovrefjell.
– Det er et helt spesielt sterke bånd mellom lokalbefolkningen og kirkebygget på Dombås. Kirken har en unik lokal forankring, stein og skifer er hentet ut i Jønndalen like ved Dombås, og lokale håndverkere reiste bygget. Folk sier at gjerne at «vi» bygget kirken i 1939. Alle har noen i familien som var med da kirken ble reist, forteller Dahl.
Dagen etter brannen snakket han med både unge og eldre, som har minner fra kirken.
– Det var en trist dag, og det kom noen tårer, men alle hadde gode minner fra egne opplevelser knyttet til kirken – og de unge lurte på hvor de nå skulle ha skolegudstjenestene sine, forteller han.
Han har så vidt vært inne i kirken etter brannen.
– Orgelet er tapt, det er helt klart. Men jeg håper det er mulighet for tilbakeføring for altertavle, prekestol og flere gjenstander i korpartiet. Dit kom det aldri flammer, det er snakk om sotskader – og spørsmål om hvor sterk varmeutvikling det har vært i den delen av kirkerommet, sier han.
Nå tenker han at det er viktig å dra lasset sammen – som Dombås-befolkningen gjorde på 30-tallet.
– Vi må unngå splid, og finne gode felles løsninger – når vi forhåpentligvis kan gjenreise kirkebygget vi er så glade i. Uansett forsikringsoppgjør vil det bli behov for både midler og dugnadsinnsats i den forbindelse, sier Dahl.
LES MER: Kirkebranner de siste 50 årene
---
Kirkebrann
- Dombås kirke ble sterkt skadet av brann natt til 20. februar. Politiet med bistand fra Kripos etterforsker saken, og utelukker ikke at kirken er påtent.
- Det vil fortsatt gå tid før det foreligger resultater fra de branntekniske undersøkelsene, og det er også uklart hvor mye av inventaret som kan reddes.
- Gudstjenester og begravelser foregår nå i Dovre kirke, men det jobbes med lokale løsninger på Dombås.
---