Nyheter

USAs største speiderorganisasjon slår seg konkurs etter overgrepsanklager

The Boy Scouts of America (BSA) har begjært seg selv konkurs etter at hundrevis av menn har anklaget speiderledere for seksuelt misbruk.

FILE - In this July 22, 2013, file photo, a youth looks over the Rockwell exhibition in Salt Lake City. A team of lawyers filed a lawsuit Monday, Jan. 6, 2020, in federal court in Washington, D.C., seeking to establish the nation’s capital as a venue for men across the U.S. to sue the Boy Scouts of America for allegedly failing to protect them from long-ago sexual abuse at the hands of scoutmasters and other leaders. (AP Photo/Rick Bowmer, File)

BSA er USAs største speiderorganisasjon, og også landets største ungdomsorganisasjon.

– BSA føler sterkt med alle ofre som er blitt misbrukt, og beklager dypt til alle som ble påført skader i sin tid som speidere, sier administrerende direktør Roger Mosby i en uttalelse tirsdag.

Organisasjonen opplyser samtidig at den vil bruke konkursen til å etablere et erstatningsfond for dem som har opplevd å bli seksuelt misbrukt mens de var medlemmer.

– Mange sinte menn

Den kristelige speiderorganisasjonen vedgikk i fjor at 12.000 medlemmer har blitt offer for seksuelle overgrep. Hundrevis av menn har saksøkt BSA for seksuelt misbruk. De fleste overgrepene skal ha skjedd fra 1960-tallet og fram til 1980-tallet.

– Det er mange svært sinte og krenkede menn der ute som ikke vil la Boy Scouts komme seg unna uten å gjøre rede for alle sine verdier. De vil at alle steiner skal snus, sier advokat Paul Mones, som representerer mange av ofrene.

Det var etter en lovendring i flere amerikanske delstater i fjor at søksmålene begynte å strømme inn. Både New York, Arizona, New Jersey og California har nå åpnet for at ofre for seksuelt misbruk kan gå til søksmål lenge etter at overgrepene skjedde.

Stort fall

Som en følge av overgrepssakene vurderte BSA å slå seg selv konkurs. Nå har det altså skjedd. Ved å slå seg selv konkurs håper den 110 år gamle organisasjonen å kunne holde liv i speiderbevegelsen samtidig som søksmålene settes på vent.

Overgrepsanklagene har vært en stor nedtur for en organisasjon som i mange år har fungert som en grunnpilar i det amerikanske sivilsamfunnet. Svært mange politikere og ledere begynte sin karriere som speidere.

Begjæringen skal nå behandles av en føderal domstol i Wilmington i delstaten Delaware, og konkursen er ventet å bli en av de største og mest komplekse i amerikansk historie.

Salg av eiendommer

Det er ventet at BSA vil måtte selge noen av sine mange eiendommer, deriblant leir- og naturområder, for å skaffe penger til erstatningsfondet.

– Speideraktivitetene vil fortsette mens denne prosessen pågår og i mange år framover, sier Evan Roberts, en talsmann for BSA.

Organisasjonen har de siste årene fått en stadig trangere økonomi på grunn av misbruksanklagene og fallende medlemstall. På 1970-tallet hadde BSA over 4 millioner medlemmer. Nå er medlemsmassen mer enn halvert.

Krisen som har rammet speiderbevegelsen, har mange likhetstrekk med den som har rammet Den katolske kirken i USA. Begge institusjonene skryter av at de har greid å bekjempe seksuelle overgrep de siste årene, men begge står overfor et vell av søksmål fra ofre som mener at overgrepene ble oversett og forsøkt dekket over.

Åpnet for jenter

Organisasjonen har forsøkt å snu utviklingen ved å åpne for jentespeidere. Den viser også til at de fleste overgrepene skal ha skjedd for mange år siden, og at det nå er påkrevd med politiattest for alle speiderledere.

Likevel mistet BSA rundt 400.000 medlemmer rett etter nyttår fordi mormonene trakk sin støtte og i stedet startet sin egen speiderbevegelse.

LES OGSÅ:

Boy Scouts of America vedgår massive overgrep mot barn

• KFUK-KFUM-speiderne har avdekket overgrep i Norge

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter