Nyheter

Syv barn døde i iskalde flyktningleirer

Syv barn har mistet livet i feburar som følge av bitende kulde og forferdelige forhold i syriske leire. Den yngste var bare syv måneder gammel.

To søstre på fire og tre år døde da teltet deres brant ned på grunn av et ødelagt varmeapparat. Moren, som er gravid, overlevde med brannskader. To andre jenter på ti og tre år, døde av kullosforgiftning. En 14 år gammel gutt som bodde i et lite telt med familien på sju, frøs ihjel. En ett-åring og en baby på syv måneder døde av hjertestans som følge av kulden.

Tilfellene blir bekreftet av Hurras Network, som er er Redd Barnas samarbeidspartner på bakken.

Ber om humanitære korridorer

Redd Barna frykter dødstallene bare vil stige i takt med desperate mennesker som søker sikkerhet nær den tyrkiske grensa.

De lever under umenneskelige forhold, uten tak over hodet eller varme klær. Og de som finner et telt med en varmeovn og madrass, risikerer å kveles av røyk eller at telte brenner ned, sier Sonia Khush, sjef for Redd Barna i Syria.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, ber om at det opprettes humanitære korridorer for sivile på flukt nordvest i Syria.

– Ingen tilfluktsrom er nå trygge, sier hun i en uttalelse tirsdag, ifølge NTB.

Hun er forferdet over opptrappingen av krigen mot de siste opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

– Mens regjeringens offensiv fortsetter, og folk tvinges inn i stadig mindre lommer, frykter jeg at enda flere mennesker blir drept, sier FNs menneskerettighetssjef.

Halvparten av de på flukt er barn

900.000 mennesker er drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen. 450 000 av dem er barn som har blitt tvunget fra hjemmene sine i Idlib siden 1. desember.

Internasjonale organisasjoner roper varsku over de fryktelige forholdene barna lever under.

– Krisen nordvest i Syria har nådd et forferdelig nivå, sier FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

80.000 bor under åpen himmel

Leirene er overfylte og kalde vinterstormer gjør tilstanden på bakken veldig krevende for flyktningene i området. Mange har ikke mer enn en teltduk som beskytter mot kulden. Barna er traumatisert og tvunget til å sove utendørs i kulden fordi leirene er fulle.

– Mødrene brenner plast for å holde barna varme. Babyer dør av kulden, sier Lowcock.

Redd Barna er også spesielt bekymret for de minste.

– Mange av dem har blitt drevet på flukt gjentatte ganger, og de har lite ressurser tilgjengelig fra før av. Disse menneskene befinner seg nå i en veldig vanskelig situasjon, og flere forsøker som best de kan å søke tilflukt hos familie og venner både i og utenfor leirene, sier Linda Bukåsen, regionleder for Midt-Østen og Europa i Redd Barna Norge til Vårt Land.

– Jeg liker ikke snøen

– Jeg liker ikke snøen i leiren. Det var skikkelig kaldt, og søsterene min og jeg ble syke. Deler av teltet vårt kollapset av vekten på snøen. Jeg har ikke varme klær eller noe som holder meg varm i teltet. Jeg har lyst på sko og leke i snøen som vennene mine.

Det forteller 13-årige Mira, ifølge Redd Barna.

LES OGSÅ

Les om kvinnen som reddet tusenvis av barn i et underjordiske sykehus

---

Fakta om krisen i Idlib

  • Idlib er en provins nordvest i Syria med et areal på ca. 6.000 kvadratkilometer, provinshovedstaden har samme navn. Grenser til Tyrkia i nord og Aleppo i øst.
  • Før krigen brøt ut bodde det ca. 1,5 millioner innbyggere i provinsen, som i dag huser nærmere 4 millioner som følge av internflukt i Syria.
  • Siden desember er over 900.000 innbyggere drevet på flukt under den russisk- og iranskstøttede syriske militæroffensiven mot opprørere som har kontrollert provinsen.
  • Aldri tidligere har så mange mennesker blitt drevet på flukt i løpet av så kort tid under den snart ni år lange krigen, ifølge FN.
  • Mange av internflyktningene bor nå i telt nær den tyrkiske grensen, som er stengt. Over 80.000 sover under åpen himmel, anslår FN.
  • Opprørerne har mistet kontroll over militærbaser, viktige veier og annen infrastruktur. Flere titall helseklinikker er bombet i grus.
  • Russland og Tyrkia ble i september 2018 enige om å opprette en demilitarisert buffersone i provinsen, men avtalen er ikke blitt gjennomført og de to landene anklager hverandre for løftebrudd.
  • Før offensiven hadde den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham kontroll over mesteparten av provinsen, mens mer moderate, tyrkiskstøttede opprørere har hatt kontroll i områdene ved den tyrkiske grensen.
  • De to siste ukene er flere tyrkiske soldater drept og såret i syriske granatangrep, mens tyrkiske observatørposter er blitt omringet.
  • Over 400.000 mennesker er drept og halvparten av Syrias drøyt 20 millioner innbyggere drevet på flukt siden protestene mot Assad-regimet tok en voldelig vending i 2011.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter