Nyheter

Tyske sosialdemokrater vil avslutte regjeringssamarbeidet med CDU når Merkel går av

Sosialdemokratiske SPD i Tyskland vil kun fortsette regjeringssamarbeidet med kristendemokratiske CDU så lenge statsminister Angela Merkel blir sittende.

– Angela Merkel er sittende statsminister. Vi gikk inn i denne koalisjonen sammen med henne. Og vi vil også forlate denne koalisjonen sammen med henne – på ordinær måte ved neste valg, sier SPDs generalsekretær Lars Klingbeil til Tysklands redaksjonsnettverk (RND).

Han uttrykker også bekymring for at CDU vil bevege seg lenger mot høyre og inngå samarbeid med Alternativ for Tyskland (AfD). Nylig stemte de to partiene sammen for at Thomas Kemmerich fra liberale FDP skulle bli regjeringssjef i delstaten Thüringen, noe som er et brudd på CDUs linje. Merkel er blant dem som har reagert sterkt på partifellenes opptreden i delstaten.

– Hvorvidt CDU er pålitelig, vil bli klart ut fra deres holdning til høyresiden. CDU må ta klart avstand fra sin interne AfD-klubb – Werteunion, sier Klingbeil.

Werteunion er en konservativ gruppe internt i CDU og det bayerske søsterpartiet CSU.

Uttalelsen fra SPD-lederen kommer etter at kvinnen som var regnet som Merkels etterfølger, Annegret Kramp-Karrenbauer, denne uken varslet at hun går av som partileder. Det er foreløpig uklart hvem som overtar vervet.

Merkel har allerede gått av som partileder, men har sagt at hun blir sittende som statsminister fram til valget i 2021.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter