Nyheter

Romney lot kristentroen styre mot Trump

Som eneste republikanske senator brøt Mitt Romney rekkene og ville felle president Trump for maktmisbruk. Mormoneren sier han måtte etterleve sin egen kristentro.

Senatoren fra Utah er hittil mest kjent for å ha tapt presidentvalget i 2012, da han stilte som republikanernes kandidat mot Barack Obama. Nå vil han dessuten få plass i amerikansk historie som den første som har stemt for å fjerne sitt eget partis president fra jobben i Det hvite hus. Han begrunnet valget med sin egen samvittighet og tro.

– Som senator har jeg sverget en ed til Gud at jeg vil tjene rettferdigheten upartisk. Med min stemme viser jeg mine barn og deres barn at jeg gjorde min plikt etter beste evne, sa Romney etter sin omstridte tale og stemmegivning.

Donald jr. vil kaste Romney

Dermed påkalte Romney seg ikke bare president Donald Trumps vrede, men nærmest hele det republikanske partiet. Flere sier seg enig med Trumps sønn, Donald Jr., som krever at den tapende presidentkandidaten fra 2012 bør kastes ut av partiet.

– Mitt Romney vil alltid være bitter for at han aldri ble president. Han er for svak til å stå imot Demokratene, så han er en del av dem nå. Nå er han medlem av opposisjonen og bør utvises fra Det republikanske partiet, sier Donald Trump jr. i en uttalelse på Twitter.

La press på Urkrainas president

Romney begrunner sitt standpunkt med at presidenten misbrukte sin makt ved å legge press på Ukrainas president, i den åpenbare hensikt å ramme Trumps politiske motstander Joe Biden, som kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat.

Romney hevder Trump har gjort seg skyldig i «forferdelig misbruk av folkets tillit» gjennom å prøve å korrumpere et valg for å beholde makten.

FILE - In this Jan. 16, 2020, file photo, people gather outside the office of Senator Mitt Romney to call on him to push for a full and fair impeachment trial in the Senate with pertinent testimony and evidence during a rally, in Salt Lake City. Republican Sen. Romney is having another big moment as he defies Republican leaders at President Donald Trump's impeachment trial. Romney is one of several GOP senators insisting on hearing from witnesses. (AP Photo/Rick Bowmer, File)
Mange har oppfordret Mitt Romney til å stemme mot sin egen president i riksrettssaken. Onsdag slapp likevel Trump «av kroken». Foto: Rick Bowmer

Romney er profilert mormoner

Romney er medlem av trossamfunnet Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, kjent som mormonerkirken.

Han brukte kristentroen som en viktig begrunnelse da han avgav sin stemme, som vil gjøre ham forhatt i brede lag av det republikanske partiet. Senatoren opplevde nylig å bli utskjelt som «forræder» av en kunde da han handlet i dagligvarebutikken.

– Som medlem av Senatet har jeg sverget en ed, foran Gud, om å utføre «upartisk rettferdighet». Jeg er en dypt religiøs person. Troen min berører selve hjertet av den jeg er. Jeg tar en ed foran Gud enormt alvorlig, sa en følelsesladet Romney foran Senatet.

Henter uttrykk fra salmer

I et intervju med konservative Fox News etter sin stemmegivning, tok Romney i bruk religiøse uttrykk og vendinger fra den mormonske tradisjonen da programleder Chris Wallace påpekte at «Donald Trump kommer aldri til å tilgi deg for dette»:

– Gjør det som er rett. La konsekvensene følge, svarte Romney, et ordvalg hentet fra en velkjent og mer enn 160 år gammel salme i mormonerkirken; om englene som overvåker alle våre handlinger, «så gjør det som er rett!».

Til The Atlantic sier Romney at han har hatt farens favorittvers fra de mormonske skriftene i tankene gjennom hele riksrettsprosessen: Søk flittig, be alltid og vær troende, så skal alle ting ordne seg til det beste for deg.

Angrer på tidligere avgjørelser

Romney har lenge vært kritisk til Trump, men påpekte i talen at han er enig med presidenten i mye, og har stemt for hans politikk i 80 prosent av sakene.

– Men mitt løfte foran Gud om å dømme upartisk krever at jeg legger mine personlige følelser og preferanser til side, understreket Romney, som la til at han er fullt klar over at bruddet med de republikanske rekkene kommer til å få enorme konsekvenser for ham framover.

I intervjuer erkjenner senatoren at han angrer på at han noen ganger har tatt avgjørelser som har vært farget av at det ville gi ham politiske eller personlige fordeler, framfor å la samvittigheten styre og å gjøre det som er moralsk rett.

LES OGSÅ:

Frikjent av Senatet

• Trumps tvilsomme «århundrets plan»

Trump frir til abortmotstandere

---

Riksrett

  • USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet, eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.
  • Et flertall i Representantenes hus vedtok i desember å stille president Donald Trump for riksrett.
  • De to tiltalepunktene dreier seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.
  • Bakgrunnen for saken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget.
  • 5. februar ble Trump som ventet frikjent i Senatet, som har republikansk flertall.
  • 52 senatorer stemte for å frikjenne Trump for maktmisbruk, mens 48 stemte mot. 53 stemte for å frikjenne presidenten for å ha hindret Kongressens arbeid, mens 47 stemte mot.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter