Beslutningen om å hente den norske IS-kvinnen og det «antatt syke» barnet hennes hjem var ifølge Fremskrittspartiet dråpen som førte dem ut av regjering.
I en egen stortingsdebatt om regjeringens politikk fremover gikk talsmann Jon Engen Helgheim direkte i klinsj med Erna Solberg om den.
«Grillet» Solberg om saken som felte regjeringen
– Kan statsministeren bekrefte eller avkrefte at barnet er alvorlig sykt, var spørsmålet som Helgheim ville til bunns i.
Det ble raskt tydelig at Solberg ikke likte spørsmålet.
– Jeg synes spørsmålene representanten stiller er urimelige, smalt det fra statsministeren senere i holmgangen mellom de to.
Det var første gang Frp som nyslått opposisjonsparti var i direkte replikkrunder med statsministeren personlig. Før Helgheim slo til hadde Frp-profiler i stor grad brukt kreftene på å grille Høyres og Arbeiderpartiets topper om oljepolitikk.
Men Frps profil på innvandringsfeltet valgte nettopp å markere seg mot Solberg på den saken som felte regjeringssamarbeidet.
Svaret til Helgheim: «Grunnleggende borgerlig politikk»
Statsråder har til nå nektet å svare på hvor syk den lille gutten til IS-kvinnen er. Det ville heller ikke Solberg.
– I Norge har vi personvern. For å være helt ærlig er det grunnleggende borgerlig politikk, sa hun.
Foreldrene avgjør om de vil gå ut med barnets helsetilstand eller ikke, forklarte statsministeren.
– Vi har basert oss på opplysninger fra helseteam inne i leiren. Det var bakgrunnen for at Røde Kors og humanitære organisasjoner med helsekompetanse mente at de må få komme ut, fortsatte hun.
Solberg fastholdt at beslutningsgrunnlaget dermed «er belyst».
Alvorstunge ansikter da Helgheim «trakk IS-kortet»
Helgheim slo seg ikke til ro med svarene til statsministeren:
– Det er nærmest automatikk å opplyse om det alvorlig skadde eller ikke ved bilulykker, fordi det har offentlig interesse. Når denne saken splitter en regjering og regjeringspartienes velgere, så har den stor, offentlig interesse, sa Frp-politikeren.
Når regjeringen ikke svarer på om opplysningene de fikk viste seg å stemme, bidrar det til spekulasjoner, advarte han.
Ansiktene på en rekke av regjeringsmedlemmene fremst i salen var alvorstunge under Helgheims angrep på statsministeren. Også en rekke opposisjonsprofiler virket overrasket da Frp-talsmannen trakk «IS-kortet» første dag.
Ropstad: «Urimelig» og «utidig» av Frp
For KrF og partileder Kjell Ingolf Ropstad har hjemhentingen av IS-kvinnen og den syke gutten vært en seier i regjering.
– Hvordan reagerer du på å høre Frps Helgheim trekke frem IS-kvinnen i oppgjør med statsministeren?
– Det var et urimelig spørsmål. Dessuten er det irrelevant og alle har krav på personvern. Det var et spørsmål man ikke burde stille.
– Kan det være et forhåndsvarsel om Frps opptreden på et felt som også KrF engasjerer seg sterkt på?
– Det kan være et behov for å snakke om en sak de oppfattet så krevende at de gikk ut av regjering. Uansett er dette et utidig spørsmål, svarer Ropstad.
Helgheim: «Helt naturlig» å grave i saken om IS-kvinnen
Selv synes Helgheim at det er «helt naturlig» å grave i hvorfor den norske IS-kvinnen ble hentet hjem.
– For vi har fått en ny regjering på bakgrunn av en beslutning som de andre regjeringspartiene tok, som vi var uenig i slik at, regjeringen røyk. På sett og vis er det den saken dagens stortingsdebatt var basert på, sier han til Vårt Land.
Han avviser at IS-kjøret mot Solberg er tydelig signal fra Frp.
– Å få svar på om regjeringens beslutning bare var basert på antakelse, og om de stemte, er et minimum i en så alvorlig sak. Dette er opplysninger som gis ut over en lav sko i langt mindre alvorlige saker, sier Helgheim.
INTERESSERT I POLITIKK? LES OGSÅ:
• Sp går på kjempesmell – sjokktall i ny gallup
[ • KrF rykker opp til det magiske firetallet etter Frp-exit ]
[ • Veslemøy Østrem: «Det har vært en heftig uke for løslatte fengselsfugler og troløse velgere» ]
• Støre og Ap klatrer oppover på gallup – hanker velgere hos partiet Rødt
---
Fakta:
---