Nyheter

Ap-Støre kalte KrF i regjering å «gå i fortapelsen» – tøffe oppgjør i Stortinget

Jonas Gahr Støre spisser Aps retorikk. Sammenlignet KrFs inntog i regjeringen med å «gå i fortapelsen».

Kort etter at debatten mellom parlamentariske ledere om regjeringens politikk etter at Frp brøt ut, gikk Ap-leder Støre hardt ut fra første stund.

Støre merket seg at Frps Sylvi Listhaug sammenlignet det med å gå ut av regjeringen med å «slippe ut av fengsel».

– Jeg får gratulere med at soningen er over, sa Støre.

Ap-lederen anser Frps utgang av regjeringen «som talende for det borgerlige samarbeidets sammenbrudd».

Ristet i KrF: «Jeg vet ikke hva slags dyrehage regjeringen er»

Men han raljerte også med KrFs Kjell Ingolf Ropstad, etter uttalelser han kom med under partiets landskonferanse i helgen:

– Han advarte Ap mot å rotte seg sammen med Frp. Jeg vet ikke hva slags dyrehage regjeringen er, herr president. Det må da være et plutselig innfall av erfaring KrF har hatt i seks år. Vi har ikke planer om å gå «den dyreveien», sa Støre.

Høyre-topp reagerte kraftig på Støre-ord om «fortapelsen»

Støre mente det ville vært andre løsninger i Stortinget «om ikke KrF hadde gått i fortapelsen» å gå inn i Solberg-regjeringen. Han viste til at KrF i sin tid ga Ap gjennomslag i saken om innleie av arbeidskraft.

Dette provoserte Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

– Å si at KrF går i fortapelsen, fordi partiet har valgt å styre landet, er drøyt. Men det er mulig det er denne måten Støre nå vil bli mer synlig på og bruke Stortinget som en «testarena»: Fjerne stempelet Ap har hatt, kanskje som et grått og kjedelig parti de også, sa Helleland.

Støre ga uttrykk for at han mente å være humoristisk.

– Fortapelsen er et ord KrF kjenner igjen, så jeg tror de lever med høre det ordet, sa han.

Men KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, sa klart i fra:

– Jeg kjenner meg ikke igjen i Støres beskrivelser av «fortapelsen».

Støre gir Solberg og sentrumspartnerne håp om tidvis støtte

Støre vil gi regjeringen en sjanse til vekselvis støtte – dersom den ikke bryter avtaler. Det mener han den har gjort ved tidligere anledninger.

– Ap er både et gammelt styringsparti, men også et friskt styringsparti. Det handler om hvilke forslag som kommer opp. Vi skal være for det vi er for – og mot det vi er mot. Men det forutsetter at vi møter en partner som er til å stole på.

Premiere for Frp i fristil – avviser Støre

Etter Frps brudd og overgang til opposisjonsparti har landet en mindretallsregjering. Den må søke støtte hos Frp og andre. Den tradisjonelle stortingsdebatten etter endring av regjering ble dermed den første med Frp i fri dressur som opposisjonsparti.

– En statsminister Støre fremstår ikke som noe attraktivt alternativ for Frp. Det betyr mer stat, mindre privat og det betyr mer vingling, sa Frps parlamentariske leder, Siv Jensen.

Jensen slo døren igjen for «forslagsbonanza»

Før debatten startet, hadde røde og grønne opposisjonspartier fremmet en rekke forslag. De ville fiske etter flertall fra Frp. Men Jensen stemplet det hele som unødvendig «forslagsbonanza» – og slamret døren igjen.

– Frp vil ikke stemme for noen av forslagene. Vi vil fremme våre egne fremover. Vi har ikke dårlig tid. Alt trenger ikke finne sin avklaring de første ukene Frp finner sin plass som konstruktivt opposisjonsparti.

Men serverte samtidig «kravliste» til Solberg-styret

Men Jensen kom også med en indirekte kravliste til de tre partiene i Solberg-regjeringen. Frp forutsetter at Høyre, Venstre og KrF vil beholde punkter i regjeringserklæringen: Blant annet øke aldersgrensen i staten, foreta ytterligere innstramminger på innvandringsfeltet, fortsette med å redusere skatter og avgifter, ikke øke bensinavgifter og redusere bom-belastningen.

Alle startet kampen om iskanten – Høyre med kaldt vann i grønne drømmer

Frp brukte sin frie rolle til å presse både Ap og sin gamle regjeringskollega Høyre om olje i nord og kampen om iskanten. Den er grensen for oljevirksomhet i Barentshavet og skal vurderes på nytt i vår.

– Ap vingler i disse spørsmålene, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Hun var «overrasket» over krav som hadde kommet fra Oslo Høyre og Unge Høyre om en sørligere iskant. Listhaug ville forsikre seg om at Høyre ikke har endret kurs.

– Det er langt fra Oslo Høyre til at Høyre har endret kurs, svarte Høyre-toppen Helleland og helte samtidig kaldt vann over grønne drømmer om nyorientering.

– Det er lite som tyder på at det her er en stor revolusjon på gang i Høyre, sa Helleland.

LES OGSÅ:

Sp går på kjempesmell – sjokktall i ny gallup

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter