Nyheter

Fenomenet Ebba Busch Thor ber Ropstad bli rebell – går selv ut mot «radikalfeminismen»

Stjerneskuddet Ebba Busch Thor råder KrFs leder å skape konflikter for å vekke velgere. Hun er åpen for å bli svensk statsminister med Sverigedemokraternas støtte.

– Du er et enormt forbilde, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til lederen av det svenske søsterpartiet Kristdemokraterna (KD) under KrFs konferanse i helgen.

Der var Bush Thor hentet inn for å begeistre 340 tillitsvalgte og topper i KrF.

– Vi har alltid vært rebeller i familiepolitikken, vært klare til å krige for familien mot etablissementet. Nå tar vi rebellen fram i flere spørsmål. Våg å vekke den kristendemokratiske rebellen, oppfordret hun sin gamle venn Ropstad fra talerstolen.

Hun spår både KrF og KD suksessvalg fremover ved å ta konflikter. For velgere må se en forskjell.

Toppen i KrFs svenske søsterparti slår alle andre i tillit

Busch Thor og partiet gjorde det reneste valgmirakelet for to år siden: KD var i tre år nederlagsdømt og under sperregrensen bare få uker før valget i 2018. Men velgerne løftet dem over seks prosent.

Suksessen har bare fortsatt: Blant svenske partiledere ligger Busch Thor høyest på tillitsbarometret. Hun er spiss i verdisaker og var den første partilederen som møtte lederen i innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) til samtaler.

Vårt Land fulgte Ebba Busch Thor i valgkampen som snudde alt

Og Ropstad vil lære av forbildet Ebba Busch Thor

– Hva skal til for at KrF får en lignende opptur?

– Kjell Ingolf må jo få følge sin plan her. Men KrF har valgt retning og heist seilet for å få vind i det. Det er mange utfordringer med å sitte i regjeringsposisjon, men det har også fordelene: Man kan vise at man utgjør en forskjell, svarer Busch Thor, som sammen med Ropstad møter Vårt Land til samtale om fellesskapet mellom KrF og KD.

– Hva er det beste du kan lære av din svenske kollega, Ropstad?

– Som hun sier det i talen: Å finne rebellen. Når vi i KrF eksempelvis har en enorm stolthet i å forsvare kontantstøtten, må vi også ha stolthet og ryggrad i forsvar av andre saker. Vi må klare å bredde ut KrF på flere felt – med samme tydelige stemme. Lykkes vi, tror jeg vi får KrF til å vokse, svarer han.

Ebba Busch Thor løftet KrFs søsterparti. Her sitter hun på første rad med KrFs topper, før hun holder en begeistringstale til KrFs tillitsfolk. Til venstre for seg har hun partisekretær Peter Kullgren.
Ebba Busch Thor løftet KrFs søsterparti. Her sitter hun på første rad med KrFs topper, før hun holder en begeistringstale til KrFs tillitsfolk. Til venstre for seg har hun partisekretær Peter Kullgren.

Tar oppgjør med høyre-stempling

I presseoppslag her hjemme heter det ofte at Busch Thor og KD «nærmer» seg SD. Hun stemples hyppig som klart mer høyreorientert enn KrF. Det skaper også uro blant noen i KrF, som lurer på om Ropstad vil kopiere hennes politiske strategi.

– Hvordan reagerer du på omtalen?

– Det viser jo egentlig hvor fattig høyrebegrepet er. Nei, jeg synes KrF skal være det sentrumsalternativet man er. Men det vi kaller «midten» i svensk politikk viser dessuten at vi ikke kan sidestille svensk og norsk politikk, svarer Busch Thor.

Hun refser også politiske merkelapper – saker må heller telle

Hun forklarer at partiene i midten i Sverige spriker: Liberalerna og Centern valgte skattekutt til høytlønte for å støtte Socialdemokraterna. Slikt vil ikke KD gi. Selv inngikk KD og Moderaterna (svenske Høyre) nylig avtale med begge ytterpartiene – SD og Vänsterpartiet (SVs søsterparti) – om milliardøkning av kommunale velferdskroner.

I talen til KrF-ere i helgen tok hardt oppgjør med etiketter i politikken.

– Fest aldri en merkelapp på andre eller hverandre. Ta utgangspunkt i saken, sa hun til stor applaus.

Hardt ut mot «radikalfeminismen» trenger noe nytt

KD-lederens valg av kampsaker har forsterket inntrykket i offentligheten om at hun profilerer seg på høyre kant av politikken. Overfor KrF-erne i helgen var hun spiss fra talerstolen:

– Vi ofrer akkurat nå kvinner på radikalfeminismens alter. Vi trenger en ny type feminisme, som ikke presser kvinner inn i samfunnets form, men omvendt, sa hun.

For hjemme refser Bush Thor svensk kvinnebevegelse: Den bryr seg mer med kjønnskvotering i bedriftsstyrer enn tiltak som kan styrke mødre i arbeidslivet og la dem velge selv.

Fenomenet Ebba Busch Thor på KrFs talerstol i helgen. Hun dundret løs mot «radikalfeminisme» og tok oppgjør med røde og blå politiske merkelapper. Det siste gikk hjem i KrF.
Fenomenet Ebba Busch Thor på KrFs talerstol i helgen. Hun dundret løs mot «radikalfeminisme» og tok oppgjør med røde og blå politiske merkelapper. Det siste gikk hjem i KrF.

Svensk kriminalitet – trekker inn tilstanden som var i Baskerland

Hun plasserte KD som et «velferdsparti på høyresiden» og langet ut mot politikere som bruker penger på «signalbygg» fremfor velferd. Hun trakk også frem det store temaet i svensk politikk om dagen: Urovekkende høyt antall skytinger og eksplosjoner.

Statistikken over dette er sammenlignbar med «tilstanden i Baskerland» da terrororganisasjonen ETA var aktiv. Nøkkelen til å forebygge kriminalitet ligger i familien.

– Nærværende fedre og mødre må få støtte fra staten i deres viktigste oppgave. Ingen barn er født kriminelle. Der har kristendemokrater en avgjørende oppgave, sa hun.

Overrasket med å drikke kaffe med Jimmie Åkesson

KDs linje for samarbeid i politikken fremover er at de skal kunne snakke med alle – også omstridte SD. Busch Thor fikk pepper fra motstandere da hun som den første partitoppen møtte SD-leder Jimmie Åkesson til kaffeprat om politikk. Tidligere så isolerte SD håper nettopp på makt gjennom avtaler med KD og Moderaterna.

– Kan du sitte ved samme statsrådsbord som SDs Åkesson?

– Det har jeg veldig vanskelig for å se for meg, svarer hun.

– Jeg må understreke at vi ikke har tilpasset vår politikk etter SD, men navigert ut fra våre verdier, kompasset vårt. Vi kan jo se til Østerrike, Norge – og Sverige: Partier som står for langt fra hverandre verdimessig eller kulturelt, har vanskelig for å sitte i regjering sammen.

Statsminister? Om det er helt avgjørende for svensk, borgerlig regjering

Det er Moderaterna hun vil regjere sammen med. Men nylig omtalte den svenske avisen Dagen at flere SD-profiler sa til det høyreorienterte magasinet Nyheter i dag at de kunne tenke seg nettopp Busch Thor som ny statsminister. De mente hun kunne bygge broer. Selv utelukket ikke KD-lederen muligheten.

På spørsmål fra Vårt Land om dette stemmer, forklarer Busch Thor at den naturlige statsministeren nå bør være Moderaternas leder.

– Han har best muligheter til å forhandle på ulike hold. Men jeg ble presset på spørsmålene, om jeg ville utelukke dette. Det er klart at jeg ikke kan gjøre det, om dette er avgjørende for at vi får en ny regjering i Sverige.

Men det er Moderaternas leder hun stemmer på i Riksdagen.

– Og det vil jeg gjøre igjen, sier hun.

LES OGSÅ OM BUSCH THOR – OG KRFS KONFERANSE:

Ropstad fikk drahjelp fra KrFs svenske «suksess-søster» - Ebba Busch Thor hentet inn for å skape begeistring

KrF har fått over 100 nye medlemmer siden Frp gikk ut

Knut Arild Hareide ser ikke lenger noen sluttdato for seg selv som toppolitiker

Ropstad møtt med KrF-jubel for å ha hentet hjem IS-kvinne - og Hareide

---

SVENSK SUKSESS

  • Ebba Busch Thor overtok som leder i Kristdemokraterna (KD) i 2015. KD er KrFs svenske søsterparti. Hun har norsk far.
  • Søndag var det møter mellom KD-strateger og folk i KrF-apparatet på Gardermoen.
  • I Sverige vil Busch Thor ha avsatt statsminister Stefan Löfven, som regjerer med støtte fra to av KDs gamle alliansepartnere.
  • Gallupgjennomsnittet viser at innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) nå er største parti i svensk politikk. Ved et valg nå ville SD, KD og Moderaterna bare vært to prosent unna flertall.
  • KDs store satsingssak er helse og omsorgspolitikk. Partiet markerer seg særlig i verdipolitikk, familiepolitikk og justis- og migrasjonssaker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter