Nyheter

Sjefsbiskopens siste preken

Preses Helga Haugland Byfuglien holdt søndag avskjedsgudstjeneste: – Kirken må være årvåken når menneskeverd krenkes og grunnleggende verdier settes til side.

###

Hun ble Den norske kirkes første faste preses – eller sjefsbiskop. Etter nesten ti år i stillingen takket Helga Haugland Byfuglien for seg med en avskjedsgudstjeneste i Nidaros domkirke. Hun blir formelt pensjonist i februar.

Er «et fellesskap som finnes over hele jorden»

Byfuglien brukte prekenen til å se langt utenfor Norges grenser:

– Vi står sammen med mennesker av god vilje om verdier som kjemper for menneskeverd, frihet og fred. Mange gir av seg selv for å gi andre et bedre liv. På tvers av ulike meninger og syn på viktige spørsmål er vi et fellesskap som finnes over hele jorden.

«Har vært grunn til å beklage»

Hun trakk også fram skyggesider:

– Kirkens historie er ikke bare å glede seg over. I vår nære historie har vi innsett at kirken har gjort urett mot urfolk, tatere/reisende og homofile. Det har vært grunn til å beklage og endre holdning, språk og handlinger.

Må stå opp for menneskeverdet

Byfuglien brukte også prekenen til å si hva hun mener kirken må stå opp for:

– Lærdommen er at kirken må se på egen rolle og være årvåken når menneskeverd krenkes og grunnleggende verdier settes til side, sa hun og la til:

– Med troen på tilgivelsen og fremtiden våger vi å kjempe med alle gode krefter for en bedre fremtid for vår verden. Vi har vært nødt til å se på nytt, ikke bare med øynene, men med tanke, 
ny kunnskap og ikke minst med hjerte. Kirken må våge å ta steg videre der vi stod stille. Og hele tiden være ydmyke og se etter hva som er rett og sant, og 
besinne oss på hva som står i sentrum og er uforanderlig når vi skal være kirke i vår tid. Kirken er alltid kalt til å formidle evangeliet om Jesus Kristus, som levde ut en kjærlighet som vant over døden, verdens lys.

Ny preses ansettes denne uka

På Bispemøtets møte i oktober ble Olav Fykse Tveit innstilt som ny preses, som eneste kandidat. Han blir trolig ansatt på Kirkerådets møte i Trondheim torsdag og fredag. Fykse Tveit er i dag generalsekretær i Kirkenes verdensråd, som har 350 medlemskirker i 110 land.

LES MER

• - Har ikke sans for herlighetsforkynnelse

• Biskop anklages for «rått maktspill»

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter