Nyheter

Her foregår verdens største bønnedugnad

I et fullsatt Lunden kloster ber lutheranere og katolikker om kristen enhet. – Jeg ser forsoning og håp tuftet på at man møtes ansikt til ansikt, sa biskop Jan Otto Myrseth.

Bønnesamlingen i Lunden kloster har tradisjon tilbake til 1972. Da gikk søster Anne-Lise Strøm til Den norske kirke og spurte om de skulle møtes til felles bønn.

– Jeg møtte litt motstand. På 70-tallet var det fortsatt prester som så på det katolske som noe skummelt, til og med ordet vranglære ble nevnt. Økumenikk og bønn for kristen enhet har alltid vært et fundament i mitt kall, nå har vi knyttet sterke bånd mellom Lunden kloster og Tonsen menighet, gjennom snart 50 år, forteller hun.

Bønneuken for kristen enhet samler kirker og kristne forsamlinger i 120 land. Kirkenes Verdensråd og Det pavelige råd for fremme av kristen enhet står sammen om bønneuken. I år er det kirkene på Malta som har forberedt tematikken på bakgrunn av Apgj. 28,2: «De var uvanlig hjelpsomme mot oss».

Forlis på Malta

Historien forteller om Paulus' dramatiske sjøreise, som fange på vei mot Roma. I et fryktelig uvær mistet de alt håp, men reisen endte i et dramatisk forlis på Malta, der de 276 menneskene ble tatt i mot av gjestfrie mennesker. Dette ble frøet som gjorde at evangeliet slo rot på Middelhavsøya.

– Men i vår tid er det vanskelig å overdøve de sukk og stønn som stiger opp fra desperate mennesker i det samme havet som Paulus forliste i. Det er opprørende at vi i dag, på trygg avstand, gjør oss så fort ferdige med ansvaret – og at det å hjelpe nesten blir straffbart, sier Myrseth.

– Vi må våge å søke sammen med kristne søsken, og søke forsoning med mennesker med ulik bagasje, fra andre tradisjoner. Slike fellesskap gjør noe med oss, det beriker at vi øser av våre felles kilder. Vi må bort fra selvgodheten, møte med andre mennesker bidrar til at vi ser et større utsnitt av det store bildet, sier biskopen.

Vil knytte bånd

Bønneuken for kristen enhet baserer seg på eget materiale, som utarbeides hvert år. De tilbyr en hel liturgi og forslag til salmer, til bruk under felles bønnesamlinger. I tillegg har de daglige andakter og tekstrefleksjoner tilgjengelig på Facebook.

Bønneuken har lange tradisjoner, i 1908 ble det vedtatt å legge den til januar, midt mellom festdagene for apostlene Peter og Paulus.

Her i landet er det Norges Kristne Råd som står bak.

– Tanken bak er å løfte frem bønnefellesskapet kirkene imellom, først og fremst på lokalplan. Selv om vi ikke er høyt profilerte, foregår det mye grasrotarbeid lokalt. Norge står seg godt i det økumeniske arbeidet, Norges Kristne Råd er faktisk en av de bredest sammensatte, felleskirkelige organisasjonene i verden, sier generalsekretær Erhard Hermansen.

Han forteller at mange steder i Norge har god tradisjon for å bygge relasjoner rundt bønneuken, gjerne knyttet til gamle fellesmøtetradisjoner. Han besøkte sist helg Volda, der Bønneuken er knyttet til en 50 år gammel tradisjon.

– Vi ser at mange utvikler sin egen form for bønnesamlinger og arenaer – og det ressursmaterialet vi tilbyr kan også lett tilpasses andre tider av kirkeåret.

– Bønneuken handler om å ta Jesu formaning og bønn om at alle skal bli ett - på alvor. Det er et fellesanliggende – uansett konfesjon, sier Hermansen.

Kall: Søster Anne-Lise Strøm tok initiativ til bønnefellesskap mellom Lunden kloster og Tonsen kirke i 1972, nå er det blitt en snart 50 år gammel tradisjon. – Bønn for kristen enhet har vært grunnleggende for mitt kall, sier hun.
Søster Anne-Lise Strøm tok initiativ til bønnefellesskap mellom Lunden kloster og Tonsen kirke i 1972, nå er det blitt en snart 50 år gammel tradisjon. – Bønn for kristen enhet har vært grunnleggende for mitt kall, sier hun.

Møtepunkt

Sokneprest i Tonsen, Maria Paulsen Skjerdingstad og søster Ingeborg Marie fra Lunden kloster, står bak bønnesamlingen.

– I vår polariserte verden er det mye som drar mennesker fra hverandre, vi må søke møtepunkter som forener. Som ny sokneprest ser jeg på fellesskapet som en stor gave, sier hun.

Bønn og kontemplasjon står sentralt i dominikanerklosteret, her er det bønneuke hele året. Søster Ingeborg Marie er glad for båndene til lokalmenigheten.

– Bønn er et stayer-kall, og vi vil gi et vitnesbyrd om at enheten er noe Gud har gitt oss. Vi har to fellesgudstjenester gjennom året, og i kloster tenner vi lys og ber for kristen enhet ukentlig, forteller søster Ingeborg Marie.

LES MER: Paulus' forlis er en påminnelse

LES MER: Tro og bønn som livsmestring

---

Bønneuke for kristen enhet

  • Bønneuken for kristen enhet samler kirker og kristne forsamlinger i 120 land.
  • Kirkenes Verdensråd og Det pavelige råd for fremme av kristen enhet står sammen om bønneuken, som er verdens største bønnefellesskap.
  • Bønneuken har røtter tilbake til 1740. I Skottland en «pinsebevegelse» med bånd til USA. Vekkelsesbevegelsens budskap omfattet bønner for og med alle kirkesamfunn.
  • I år er det kirkene på Malta som har forberedt tematikken på bakgrunn av Apgj. 28,2: «De var uvanlig hjelpsomme mot oss». Teksten handler om Paulus' forlis på Malta, på vei til Roma som fange, og gjestfriheten de møtte på Middelhavsøya.

---

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter