Nyheter

Dette er Norges nye regjering

Statsminister Erna Solberg er fornøyd med å lande Knut Arild Hareide som ny samferdselsminister.

– Jeg er glad han vil bidra i regjeringen. Jeg tror han vil bidra til å styrke oppslutningen om prosjektet i de tre regjeringspartiene. Knut Arild og jeg har jobbet tett sammen i mange år. Han vil gjøre en god innsats for å bygge vei, bane og kollektiv over hele landet, sier statsminister Erna Solberg.

Det sa Erna Solberg da hun presenterte de nye statsrådene for pressen i Statsministerboligen fredag ved lunsjtider:

– Knut Arild Hareide blir ny samferdselsminister. Det vet jeg er overraskende for mange etter debatten om KrFs retningsvalg.

###
Partilederne i regjeringspartiene på pressekonferansen etter at statsrådene ble presentert på Slottsplassen. Foto: Erlend Berge.

Ropstad om Hareide

– Knut Arild Hareide kommer inn for å bygge broer – tuneller, veier og jernbane, sa Kjell Ingolf Ropstad lurt da han presenterte KrFs statsrådlag.

Det lille ymtet til den opprivende retningsstriden vakte latter humring blant fremmøtt presse.

Ropstad sier han er veldig glad for at den tidligere partilederen nå blir samferdselsminister. Han viser til at Hareide er en erfaren politiker «som kjenner Stortinget godt».

Det blir viktig når KrF nå skal trygge seirene sine i Granavollen-plattformen som del av en mindretallsregjering.

Trolig var det derfor han også skrøt av Hareides forgjengere i posten – Jon Georg Dale og Ketil Solvik Olsen.

På pressekonferansen reflekterte Ropstad over samarbeidet med ex-regjeringspartner Frp.

– KrF har vært et år i regjering. Vi har hatt et godt samarbeid med Frp preget av gjensidige respekt. Det har selvsagt vært uenigheter, men vi har klart å finne gode løsninger sammen. Det er jeg innstilt på å finne videre også. Men der det ikke er mulig, så har vi nå mulighet til finne flertall med resten av opposisjonen.

###

Regjeringen kommer som vanlig ut i samlet tropp foran slottet. Foto: Erlend Berge.

Regjering som ventet

Lekkasjer torsdag ettermiddag og kveld avslørte samtlige statsrådsposter i den nye regjeringen som ble offentliggjort fredag. Venstre og KrF får fire statsråder hver, mens Høyre får elleve i tillegg til statsminister Erna Solberg.

Den største nyheten er at Knut Arild Hareide gjør comeback på den nasjonale, politiske scenen. Han blir samferdselsminister i Erna Solbergs regjering.

I tillegg er det noe overraskende at Venstre-politikeren, Abid Raja, blir Norges nye kulturminister. Sveinung Rotevatn kommer inn fra samme parti som klima- og miljøminister.

Både Raja og Rotevatn er spilt inn som alternativer til Grande som Venstre-leder. Nå vil begge være på plass som statsråder sammen med Grande – og det spekuleres i om dette nå kan bli partiets nye ledelse.

###
Abid Raja (midten) og Sveinung Rotevatn er Venstres nye kort inn i regjeringskabalen. Begge fikk en en hel haug blomsterbuketter på Slottsplassen i dag. Foto: Erlend Berge.

Resten av statsrådene

Venstre-leder Trine Skei Grande er utnevnt til kunnskaps- og integreringsminister. Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, er utnevnt til finansminister. Høyres Monica Mæland er utnevnt til justis- og beredskapsminister.

Høyre nestleder Bent Høie overtar i tillegg til de sakene han bestyrer i Helse- og omsorgsdepartementet, styring av eldre- og folkehelsearbeidet i samme departement.

Torbjørn Røe Isaksen er utnevnt til arbeids- og sosialminister. Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland er utnevnt til distrikts- og digitaliseringsminister.

Høyres Nikolai Astrup blir kommunal- og moderniseringsminister. Venstres Iselin Nybø er utnevnt til næringsminister.

Høyres Henrik Asheim er utnevnt til forsknings- og høyere utdanningsminister, han har tidligere hatt ansvar for feltet da han vikarierte som kunnskapsminister.

Tidligere statssekretær for Høyre, Geir Inge Sivertsen, er utnevnt til fiskeri- og sjømatminister.

Siddisen Tina Bru, leder for Høyres kvinnelag, er utnevnt til olje- og energiminister.

###
På Slottsplassen: Espen Hasle, leder av Oslo KrF og Kristin Walstad, en av initiativtagerne bak den kristendemokratiske organisasjonen Drivkraft. Foto: Jenny Dahl Bakken.

Stort oppmøte

Espen Hasle, leder Oslo KrF er til stede på Slottsplassen som tilskuer.

– Jeg syns KrF mønstrer et sterkt mannskap, å komme inn i regjering med fire statsråder er veldig bra, ut fra resultatet i valget. Det er utrolig bra å få inn Hareide, han er utrolig dyktig. Jeg både tror og håper det kan bidra til forsoning og samling av partiet, sier Hasle.

###
Knut Arild Hareide ble møtt  av kona Lisa Maria Hareide og et av deres barn på Slottsplassen. Den tidligere KrF-lederen blir ny samferdselsminister. Foto Erlend Berge. 

Grunde Almeland, avtroppende stortingsrepresentant for Venstre, var frammøtt på Slottsplassen og fortalte til Vårt Lands journalist at han blir statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Mellom 200 og 300 mennesker møtte opp utenfor Slottet i forkant av presentasjonen av Erna Solbergs (H) nye regjering fredag formiddag.

Den ferske kulturministeren, Abid Raja, var blant blomstervinnerne på Slottsplassen. Den profilerte Venstre-politkeren fikk såpass mange at han mistet dem i den røde grusen. Til venstre ser vi Sveinung Rotevatn som er ny klima- og miljøminister.
Den ferske kulturministeren, Abid Raja, hadde store problemer med de mange blomsterbukettene han fikk da regjeringen ble presentert på Slottsplassen. Statsministeren måtte hjelpe til med å plukke opp buketter han mistet.
Foto: Erlend Berge.
Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter