Nyheter

Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau

Sammen med en rekke andre verdensledere skal kronprins Haakon delta på 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Auschwitz-Birkenau i Jerusalem torsdag.

Torsdag representerer kronprins Haakon Norge under markeringen ved Holocaust-minnesenteret Yad Vashem i Jerusalem. Kronprinsen legger ned krans på vegne av Norge under minnemarkeringen.

Dagen før skal kronprinsen delta på en mottakelse og en middag som den israelske presidenten Reuven Rivlin er vert for.

Kronprins Haakon skal også møte representanter for det norske jødiske samfunnet.

Verdensledere deltar

Til sammen skal 46 presidenter, statsministre, medlemmer av kongehus og parlamentsledere fra hele verden delta under markeringen.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Russlands president Vladimir Putin og prins Charles av Storbritannia skal holde taler under arrangementet. USAs visepresident Mike Pence er ikke offisielt bekreftet, men står også oppført på Yad Vashems hjemmesider som en av talerne under minnemarkeringen.

I tillegg vil Israels statsminister Benjamin Netanyahu delta.

75 år siden holocaust

Årets utgave av World Holocaust Forum har tittelen «Remembering the holocaust, Fighting Antisemitism» og er det femte i rekken. Den arrangeres av World Holocaust Forum Foundation i samarbeid med Holocaust-minnesenteret Yad Vashem.

– I lys av økende hatefull og voldelig antisemittisme, spesielt i Europa, er målet å opplyse om farene ved antisemittisme, rasisme og fremmedfiendtlighet, i tillegg til å minnes holocaust og frigjøringen av Auschwitz-Birkenau for 75 år siden, heter det i programbeskrivelsen.

Holocaust er en betegnelse på nazistenes folkemord på jødene før og under andre verdenskrig. Målet var en total utslettelse av jøder over hele verden og deres kultur og historie. Mer enn seks millioner jøder ble drept i perioden 1938 til 1945.

Les mer: 

Gis ut på nytt: Primo Levis nøkterne beretninger fra Auschwitz er unike

• Politiet mener de stoppet nytt nazi-parti i Italia

• For Monica Csango er engasjementet for snublesteinene hjertevarmende. Hun mener det også er et signal om at antisemittisme blir tatt på alvor

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter