Nyheter

Iran innrømmer at de ved et uhell skjøt ned passasjerflyet. Ukrainas president forventer erstatning

Iran nektet for at flystyrten som krevde 176 menneskeliv skyldtes en av deres egne ­raketter. Nå endrer de forklaring og innrømmer at de ved et uhell skjøt ned flyet. Ukrainas president forventer erstatning.

1 av 2

Regjeringene i både USA, Canada og Storbritannia hevdet at det var stor sannsynlighet for at flyet fra Ukraine International Airlines ved en feiltakelse ble skutt ned av en bakke-til-luftrakett fra det iranske luftforsvaret onsdag.

Blant de omkomne var 63 ­canadiere, og Canadas stats­minister Justin Trudeau gikk torsdag ut med begrunnede ­antagelser om at flyet kan ha blitt skutt ned ved et uhell.

Iran endrer forklaring

Teorien ble først avvist av Ali Abed­zadeh, som leder Irans sivile luftfartsmyndighet:

– En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av en rakett.

Etter i flere dager å ha nektet for at de hadde skyld i flystyrten er nå forklaringen endret. I dag, lørdag, innrømmet militæret over statlig iransk tv at de skjøt ned flyet og at det skyldtes «menneskelig svikt».

I uttalelsen står det at flyet feilaktig ble registrert som et «fiendtlig mål», etter at det vendte mot et «sensitivt militært senter» tilhørende Revolusjonsgarden.

Videre heter det at militærets beredskap var på høyeste nivå grunnet den spente situasjonen med USA.

– Under de forutsetningene, grunnet menneskelig svikt og på en utilsiktet måte, ble flyet rammet, heter det i uttalelsen.

De beklager hendelsen og sier at de vil oppdatere sine systemer for å forhindre at noe slikt skjer igjen. Samtidig melder Iran at de ansvarlige bak angrepet vil bli straffeforfulgt.

– Ytterligere etterforskning pågår for å identifisere og straffeforfølge alle årsakene til denne store og utilgivelige feilen, skriver president Hassan Rouhan i en uttalelse på Twitter.

Ukrainas president forventer erstatning

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj forventer grundig etterforskning, beklagelse og erstatning fra Iran etter nedskytingen av flight 752.

– Vi forventer forsikringer om at de er villige til å gjennomføre en grundig og åpen gransking, at de skyldige blir stilt til ansvar, at de omkomne blir returnert til Ukraina, at de betaler erstatning og at de beklager via diplomatiske kanaler, sier Volodomyr Zelenskyj.

Blant de 176 omkomne var elleve ukrainere og 57 canadiske borgere. Ti svenske statsborgere og sju som var bosatt i Sverige var også til stede i flystyrten. Statsminister Stefan Löfven kaller nyheten om at flyet ble skutt ned for «forferdelig».

– At et sivilt fly blir skutt ned, uansett om det skjedde ved en feil eller ikke, er en handling som må fordømmes og som Iran må ta fullt ansvar for, også overfor de rammede, heter det i en kunngjøring fra den svenske statsministeren.

– Iran har opplyst at flyet ble skutt ned ved en feil. Den uttalelsen åpner for en grundig og åpen etterforskning som må klargjøre alle omstendigheter rundt styrten, skriver Löfven.

Vekker minner

Tragedien som kostet 167 passasjerer og en besetning på ni liv, vekker minner om en omstridt nedskyting av et iransk sivilt passasjerfly, Iran Air 655, over Hormuzstredet i Persiabukta den 3. juli 1988. Alle de 290 ombord mistet livet.

Flyet ble skutt ned av det amerikanske krigsskipet USS Vincennes, som befant seg i iransk territorialfarvann. Det har ikke hersket tvil om at skipet under kommando av kaptein William C. Rogers skjøt ned det iranske passasjerflyet, men USA har hevdet at det skjedde i selvforsvar og var en ulykke.

Feilaktig

I et innlegg i The New York Times skriver tidligere Wall Street Journal-korrespondent Geraldine Brooks, som dekket episoden og den da pågående krigen mellom Iran og Irak, at USA kom med flere feilaktige påstander for å bagatellisere tragedien: Om at flyet ikke var i den sivile luftfartskorridoren, at det ikke hadde radiosenderen på, og at det var i ferd med å sette kursen ned mot USS Vincennes. Alt dette var galt.

Selv om USAs marines egen gransking fastslo et mønster av uforsvarlig aggressive handlinger mot Iran fra Vincennes-kapteinen i en måneds tid forut for nedskytingen, ble William C. ­Rogers senere dekorert av USA for sin «eksepsjonelle innsats» som kaptein på skipet.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter