Nyheter

SV stiller Kallmyr til veggs om UNE-feil

– Når feil begås, får det kun konsekvenser for den asylsøkeren som rammes, sier Karin Andersen (SV).

Når Utlendingsnemnda (UNE) gjør feil, skal det svært mye til for at klageorganet blir stilt til ansvar, fortalte Vårt Land mandag.

Nå tar SV-toppen Karin Andersen opp saken med justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp). I et skriftlig spørsmål til statsråden spør lederen i Stortingets kommunalkomité:

«Hva gjør utlendingsmyndighetene for å rette opp de alvorlige feilene som er begått slik at personene kan komme tilbake til Norge og få en ny vurdering, og hvilke endringer vil statsråden gjøre for at ikke Norge sender tilbake asylsøkere til tortur?»

Sendt hjem til tortur

Vårt Land har fortalt om en mann som ble tvangssendt tilbake til tortur i Iran etter avslag på oppholdstillatelse, en rwandisk mann som ble tvangsutsendt i 2018 og deretter dømt til fengsel i ti år i hjemlandet og en tyrkisk dame som fikk sitt vedtak om utvisning opphevet først da hun ble satt i fengsel i hjemlandet.

«Feilene kan være fatale»

Andersen mener disse sakene viser at «det tas lett på feil som begås overfor asylsøkere»:

– Og de feilene kan være fatale, påpeker hun.

Til Vårt Land sier Andersen rettsikkerheten må styrkes og «når slike feil begås, må det få konsekvenser og føre til endringer».

LES MER:

Nesten umulig å stille UNE til ansvar

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter