Nyheter

Barna som ennå ikke er hjemme

BARNA I SYRIA: De kalles ikke IS-barna lenger. De skal få slippe å bære stigmaet ved å være barn av kvinner og menn som var en del av Islamsk stat (IS).

Dette året har det vært et stort press på myndighetene for å hente foreldre med norsk statsborgerskap og deres barn til Norge. Regjeringen har hele tiden stått fast på sin avgjørelse: Barna kan bli hentet, men ikke foreldrene.

Solbergs ministre har vært urokkelige på tross av at minst to av regjeringens partier har sagt at de vil hente foreldre og barn. Det er Fremskrittspartiet som står hardest på bremsen.

Vårt Land har på lederplass skrevet at hvis Solberg risikerer andres liv av hensyn til regjeringssamarbeidet, er det umoralsk: «Det bør ikke bli hennes ettermæle».

Ett unntak var lett å gjøre: Regjeringen sendte i sommer fly og mannskap til Syria. Spesialoppdraget var å hente fem foreldreløse barn i alderen ett til sju år til Norge. Faren er død, moren forsvunnet. Operasjonen var hemmelig helt til barna var ute av leiren. Regningen kom på vel 1,8 millioner kroner.

Opprop fra tidligere ministre

Men fremdeles sitter flere titalls barn av norske statsborgere i leire i Syria og i Irak.

Redd Barna har stått fremst i køen av de som stadig har mast om at barn og foreldre, ikke minst da det ble kjent at en fireåring er svært syk og i verste fall står i fare for å dø. 17 tidligere ministre skrev under et opprop om å få barna og deres mødre hjem. UNICEFs øverste sjef, Henrietta Fore, har også trykket på.

Kirkeseniorer presser på

Både Kirkerådet, kirkeledere og kirkeseniorer med Irene Wenaas Holte i spissen har talt tydelig om at barna måtte hentes. I flere menigheter har det blitt bedt for barna, og i en kunngjøring i Asker prosti ble det lest at «livet er hellig, og vi har ingen barn å miste.»

Flere land har fått hjem barn av IS-foreldre. I sommer sendte Irak ut 473 barn til land i Europa og Asia. FNs barnefond opplyste at det da fantes rundt 9.000 barn av fremmedkrigere fra 50 land, mange europeiske.

LES MER OM BARNA

Flere mener at IS-foreldre og deres barn skal hentes til Norge

Unicef-sjef: IS-barn kan identifiseres uten DNA

Barneombudet: Å skille barn fra foreldre er brudd på Barnekonvensjonen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter