Nyheter

Johnsons knockout

Selv Labour-sympatisører holdt seg for nesen og stemte konservativt i et av tidenes mest dramatiske britiske valg.

2019 ble nok et brexit-år for Storbritannia. Tre og et halvt år etter at det britiske folket stemte for utmelding av EU, endte valget i desember med knockout-seier til den populistiske Brussel-knuseren Boris Johnson.

Vi må tilbake til Margaret Thatchers velmaktsår for å finne en lignende suveren seier for Toryene, og et tilsvarende knusende nederlag for Labour. Det var et valg der hundreårige Labour-bastioner falt som dominobrikker i det såkalt røde beltet i det midtre og nordlige England, der selv garvede industriarbeidere holdt seg for nesen og stemte konservativt for å få landet ut av EU.

Folket har talt

Det handlet om respekt for folkeavstemningen i juni 2016, da britene sjokkerte både seg selv og verden med å bli det første landet som ville melde seg ut av EU. Siden har dragkampen pågått om når og hvordan og til hvilken pris medlemskapet eventuelt skulle avsluttes. Valget 12. desember gav Johnson det mandat han baserte hele sin valgkamp på: Get brexit done – få utmeldingen unnagjort!

Med et rent flertall i Underhuset har Boris Johnson nå fem år på seg til å forme Storbritannia som han og regjeringen ønsker fram mot neste valg, men mye av det første året vil gå med til å ordne samværsavtalen med EU etter skilsmissen. Samtidig står utfordringene i kø i det brutalt klassedelte samfunnet.

Lånte velgere

Johnson lover å forsone og bygge bro over steile fronter, men tvilerne er tallrike. Mange i arbeiderklassen stemte ham til makten, men dette er trolig velgere til låns, som vil vende tilbake til Labour dersom partiet samler seg rundt en vinnende leder og et mer troverdig rødgrønt program.

Jeremy Corbyn ble dermed nok en Labour-leder som aldri oppnådde å flytte inn i Downing Street 10, etter to tapte valg. I 2017 fikk partiet gode 40 prosent av stemmene, mens årets valg endte med 32 prosent. Det er elendig, men faktum er at fire av fem av de foregående Labour-lederne opplevde enda lavere oppslutning ved valg.

Bare Tony Blair med sine tre valgseiere var i en annen liga, men det begynner å bli lenge siden. Hvis Boris Johnson blir sittende til 2024, vil konservative statsministre ha styrt Storbritannia i 14 sammenhengende år.

LES MER

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter