Nyheter

Menigheter dropper salmerapportering – organist innrømmer at de må skjerpe seg

Menigheter skal rapportere inn sanger og salmer som blir brukt i kirken, men mange gjør det ikke. Organist Hans Olav Baden innrømmer at han må skjerpe seg.

Vor Frue kirke og Trinitas kirke i København er blitt stevnet av Foreningen Koda, som tilsvarer norske Tono, som arbeider for å sikre komponister og tekstforfatteres rettigheter og betaling. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I Norge er ingen kirker blitt stevnet i retten for dette. Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i Tono, sier at menighetene her i landet har rapporteringsplikt når det gjelder musikken de bruker, enten det er snakk om rene konserter, musikkandakter eller salmer og sanger som blir benyttet under gudstjenesten.

– Det er en del kirker som ikke er så flinke til dette. Det er synd. For mange komponister og tekstforfattere er dette blitt en stadig viktigere inntektskilde, etter at platesalget har stupt. Opphavsrettighetene har derimot holdt seg, sier Martinsen.

70-årsgrense

Nå i desember mener Martinsen dette er særlig­ aktuelt, fordi det arrangeres en lang rekke adventskonserter rundt om i landet. Noen konserter arrangerer menig­heten selv, andre blir satt bort til ­eksterne management. Uansett skal arrangementet rapporteres til Tono.

– Så lenge de musikalske innslagene er en del av den vanlige gudstjenesten, regnes det ikke som konsert. Men alle de musikalske innslagene skal rapporteres til oss, sier Martinsen.

Unntaket er når den som har komponert og skrevet en sang har vært død i over 70 år.

– Da er det fritt fram. Men er arrangementene blitt bearbeidet, så må man rapportere likevel. Arrangørene vil normalt ikke vite hvilke verk dette gjelder, så vi oppfordrer alltid om å rapportere uansett.

Må generere midler

Hans Olav Baden er organist, aktiv medlem og konsertarrangør i Holmlia menighet i Oslo.

– Dette ansvaret ligger på mitt bord, ja. Jeg gjør så godt jeg kan, men må samtidig skjerpe meg når det gjelder slik rapportering til Tono.

Han tror ansatte i menig­hetene i noen tilfeller kan ha vært lite flinke til å sende regningene videre til rette vedkommende. Baden ser heller ikke bort fra at den mangelfulle rapporteringen kan skyldes misforståelser.­ ­Enkelte kan tro at saken er ivaretatt gjennom andre avtaler mellom menighetene og kororganisasjonene.

– Men altså: vi gjøre dette!­ Det er viktig for å holde den kreative salmeskrivningen og kirke­musikken i live. De som bruker tid på å skape dette, må få generert alle de midlene som er mulig, sier Baden.

Lite penger

Tekstforfatterne bak sangene som benyttes av Soul Children-korene, går glipp av mye penger fordi menighetene ikke er flinke nok til å rapportere inn til Tono, forklarer mannen bak musikken til Oslo Soul Children, Larry Bringsjord.

– Acta Normisjon, som står bak Oslo Soul Children, minner stadig de lokale Soul Children-korene om dette, men det er fremdeles en del som dessverre unnlater å gjøre det, sier Bringsjord.

Eyvind Skeie er representert med til sammen 55 sanger og ­salmer, inkludert de han har oversatt, i den nye salmeboka. Det siste tallet han hørte var at omlag 20-25 prosent av ­norske menigheter rapporterer inn jevnlig til Tono.

– Det er uansett ikke mye penger i dette for oss som har skrevet melodier eller tekst. Selv om menighetene har rapporteringsplikt, så er det jo et spørsmål om hvor mye penger og ressurser Tono bør bruke for å følge opp dette, mener Eyvind Skeie.

LES MER: Kim Klev fortsetter å anbefale uventet julemusikk

LES MER: Stas med gutter som synger

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter