Nyheter

Åpner dører

Oddleiv Apneseth har satt seg fore å fotografere ­Vestlandet. Jakten førte han til den russiskortodokse menigheten i Søreide bedehus.

Det er tolv dager siden den ortodokse julefeiringen. Snart skal den russisk-­ortodokse menigheten gå i prosesjon 
fra det tidligere bedehuset og ned til brygga for å velsigne havet. Den årlige ­tradisjonen er til minne om Jesu dåp i Jordanelven, men først skal prest Dmitrij Ostanin og menigheten ­foto­graferes. Bildet har et format og uttrykk som er blitt ­typisk for foto­grafiene til Apneseth; ­panorama og ­blikkontakt med oppstilte ­mennesker i rom og landskap.

Apneseth har fotografert etter to formåls­paragrafer lenge. Han ser etter det han kaller «realitetsbundne absurditeter» og at bildet helst bør være slik at det må ses to ganger.

– Det må ligge noe bak som du må fundere på. Et godt bilde bør ha en dobbelthet og vise noe som ellers ikke er synlig. Et godt fotografi må åpne ­dører. Jeg prøver å bruke nesa mi etter det ­visuelle og tillater meg selv å ta feil. Det er mulig det ikke kommer til å gå bra, sier han.

Det er få andre norske fotografer som får ­finansiert sine prosjekt av en bank. For Oddleiv Apneseth har det almennyttige fondet til Sparebank Vest gitt han friheten og økonomien til å gjøre det han egentlig alltid har gjort, å portrettere Vestlandet. Noen av bildene skal pryde kontorene til banken. Den dagen Apneseth føler seg ferdig, blir bildene samlet til bok og utstilling.

– Så lenge banken ikke blir lei av meg, så ­kommer jeg til å fortsette å fotografere. Jeg ønsker å vise min opplevelse av Vestlandet, sier Apneseth.

---

Ukens bilde

  • Hver lørdag velger vi å løfte fram et unikt fotografi som ikke finner veien inn i den daglige nyhetsstrømmen.
  • I dag: Oddleiv Apneseth (født 1955) er en prisvinnende fotograf bosatt på Bygstad i Sunnfjord, Han har utgitt flere bøker, blant annet Jølster, Norges låver, Av stein og Klyngetunet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter