Nyheter

Ari Behn minnes som sjeldent varm og fargerik og et medmenneske

Ari Behn minnes som en som alltid så menneskene rundt seg, var sjenerøs og et friskt pust. Kongefamilien og hans mange kjente venner uttrykker sorg.

Ari Behn var åpen om at livet ikke alltid var så lett å leve. 1. juledag tok han sitt eget liv, 47 år gammel.

En person som alltid så menneskene rundt seg, imøtekommende og åpen for andre mennesker, omtales Ari Behn som. Han blir også beskrevet som et friskt pust i kongefamilien, fargerik og en til tider provoserende mann.

Han etterlater seg de tre døtrene Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11), som han har sammen med sin tidligere kone, prinsesse Märtha Louise.

– En god venn

Kongefamilien og hans mange kjente venner er overveldet av sorg over hans bortgang.

– Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlig for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa, sier kong Harald og dronning Sonja i en uttalelse.

Utenfor Slottet var det sent på kvelden 1. juledag tent lys og lagt ned blomster.

– For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari, sier kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse.

– Unik blomst

Mange av Ari Behns venner sier de er i sjokk over budskapet. Fotograf Per Heimly, som hadde flere utstillinger sammen med sin nære venn, sier han er i bunnløs sorg.

– Jeg er knust og ber om ro for å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle, skriver Heimly på Facebook.

– Du bar et lys i deg, en eldgammel glød, en sjelden varme, nå har jeg forstått at mørket tok deg, det gjør så vondt, skriver skuespiller og kunstner Mikael Persbrandt på Instagram.

Kjendisstylisten Jan Thomas beskriver sin nære venn som en «unik blomst i floraen».

– Han gikk alltid sine egne veier, og det var noe av det jeg beundret ham så mye for. Jeg fant mye av meg selv i Ari, og båndet mellom oss var sterkt. Og på mange måter føler jeg at det fortsatt vil være sånn, skriver han i et minneord, melder Dagbladet.

– Satte spor

Trond Giske (Ap) sier Behn alltid så menneskene rundt seg. Giske er fadder til Behns eldste datter, Maud Angelica.

– Jeg skulle ønske hele Norge hadde fått muligheten til å bli kjent med det gode mennesket du var. Jeg skulle ønske du selv forsto hvor god du var, skriver han på Facebook.

Ap-leder Jonas Gahr Støre minnes Ari Behn som et åpent og søkende menneske. Han oppfordrer til nærhet i samvær og samtaler.

– Det med stor tristhet jeg hører om Ari Behns bortgang. Jula er tid for alt det gode og velmente som følger av familie og nærhet. Men denne mørkeste delen av året er også tid for nærhetens sårbarhet. Den smerten som følger ved hans bortgang treffer mange. Særlig går tankene til barna og den nærmeste familien, skriver Støre.

– Alle visste om Ari Behn. Jeg kjente ham ikke personlig. Men jeg har møtt ham noen ganger og erfart som så mange andre det åpne og søkende mennesket. I dag tenker jeg på ordene fra en av TV-aksjonene til Kirkens Bymisjon: «Ingen er bare det du ser». Ari Behn var åpen også om det, fortsetter Ap-lederen.

Ettertanke

– Det er flere dager igjen av jula. Tid til å være der for hverandre, både for det vi erfarer og opplever i det ytre, men også for mange og motstridende sider og behov vi bærer i oss. I samvær og samtaler. Og i stillhet og ettertanke, skriver Støre.

Ari Behn debuterte som forfatter i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen», men ble for alvor kjent da han giftet seg med prinsesse Märtha Louise i 2002. Av kongehuseksperter blir Behn beskrevet som et friskt pust i kongefamilien, og en fargerik person som satte spor hos dem han møtte.

– Ari var en varm, talentfull, fargerik mann, som virkelig satte sin spor hos alle han møtte på sin vei, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

Mørket på innsiden

I tillegg til å være en åpen person overfor andre mennesker, var han også åpen om mørket han bar på, som førte til hans død.
I et intervju med Dagbladet Magasinet i fjor høst fortalte Behn om sin bok «Inferno». I boken skriver han om skilsmissen med prinsesse Märtha Louise i 2016 og hvordan han har hatt det på innsiden i tiden etterpå.

– Jeg har jo kalt boka «Inferno» av en grunn. Den handler om sorgen over alt som ikke ble, og renselsesprosessen, forsøket på å gjenfinne seg selv og nye rutiner. Å komme seg gjennom det mørke og svarte, sa han.

På bokens omslag skrev Behn: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten – eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne.»

I intervjuet fortalte han også om da han ble hentet av ambulanse og brakt til sykehus med panikkanfall, der han trodde han skulle dø.
Også før skilsmissen var han åpen om mørket han bar på. Før han ga ut boken «Vivian Seving etc.» i 2009, ble forfatteren intervjuet av gratismagasinet Massiv. Der fortalte han blant annet at han var deprimert og ensom og en svært vanskelig person å leve sammen med.

– Dyp medfølelse

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad uttrykker dyp medfølelse med Ari Behns familie og venner etter forfatterens død.

Ropstad deler sine tanker etter Behns bortgang på Twitter.

– For en utrolig trist nyhet om at Ari Behn er død. Takknemlig for hans åpenhet og mot til å følge det han trodde på. Dypeste medfølelse og varme tanker til familie og venner! skriver KrF-lederen.

– Ufattelig tragisk. Ari Behn viste en sjelden varme, interesse og imøtekommenhet for andre mennesker, skriver tidligere Knut Arild Hareide på Twitter.

– Han var en som så alle han møtte. Mine varmeste tanker går i kveld og i den krevende tiden fremover til nærmeste familie, venner og kongefamilien, skriver den tidligere KrF-lederen videre.

---

Fakta om Ari Behn

  • Født Ari Bjørshol 30. september 1972 i Århus i Danmark (tok i 1996 navnet Behn etter sin bestemor)
  • Vokste opp i Moss, der han gikk på Steinerskolen
  • Fikk sitt litterære gjennombrudd i 1999 med boken Trist som faen, som solge over 100.000 eksemplarer
  • Giftet seg med prinesse Märtha Louise i 2002
  • De fikk tre døtre sammen
  • Ari Behn og prinsesse Märtha Louise kunngjorde i 2016 at de skulle skilles
  • Ari Behn tok sitt eget liv 25. desember 2019

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter