Nyheter

Folk som pynter juletreet tidlig i desember, er det endelige tegnet på at samfunnet er i ferd med å bryte sammen

Vi kommer ikke til å klare oss. For vi klarer ikke engang å vente 23 dager med å drasse skogen inn i stua til jul.

Alt annet har vi gitt opp for lengst: Julemarsipanen er i butikkene i oktober, julelysene tennes i gatene i november, Love Actually så vi ferdig i august. Vi sier «god jul» første søndag i advent, propper oss med marsipangriser, julebrus, ribbe og pepperkaker hele førjulstida og prakker på hverandre pakkekalendre fulle av nips, så vi blir gavemette lenge før Sølvguttene synger jula inn.

Det eneste som gjør julekvelden spesiell, er juletreet. Lille julaften surrer vi en enkel grankvast med plastremser og ræl, og lar den stå og skinne som en bekreftelse på at høytida endelig er her.

Det er klassisk menneskelig svikt

I hvert fall pleide det å være sånn. Og hvis du er blant dem som allerede har pynta juletreet, bør du like gjerne slutte å lese nå. Du kommer ikke til å like resten av teksten.

At stadig flere av oss pynter juletreet tidlig i desember, er det ultimate endetidstegn. Hvis du var i tvil om hvordan det kommer til å gå med oss, så er dette dråpen som bekrefter de dystre spådommene: Vi kommer ikke til å klare oss. For vi klarer ikke engang å vente 23 dager med å drasse skogen inn i stua til jul.

Det er klassisk menneskelig svikt. Sosiale medier har skylda. Og markedskreftene, oljerikdommen og det svake menneskesinnet.

Sosiale medier har skylda

Jada, folk må få gjøre hva de vil i sin egen stue. Men det virker som om det er obligatorisk for alle som pynter juletreet tidlig i desember, å samtidig sende det ut i sosiale medier.

Slik er den nye tid. Vi vil ha stemning, og vi vil ha det nå. Og vi vil ha likes, spesielt når vi poserer foran den fargekoordinerte og juletretrendy edelgrana vår på Instagram første søndag i advent. Hashtag barnåler i stueteppet lenge før jula ringes inn.

Sånn skal det være, tenker vi. Alle gjør det jo. Men nei, det er ikke sånn det skal være, vi er mange som lar være, og kan du vennligst vise bittelitt viljestyrke og prøve å stå imot du også?

Oljerikdommen har skylda

Mens våre forfedre og -mødre brukte desember til å slite seg halvt i hjel med alt de skulle forberede til jul, har vi betalt og modernisert oss ut av de fleste førjulssyslene. Oljerikdommen har skylda for at vi slipper å slakte, sylte og salte og børste, brygge og bake.

Det eneste vi er nødt til å gjøre sjøl, er å pynte. Så da begynner vi like gjerne med det. Noe skal vi jo holde på med.

Slik finansierer vi moderne yrkesvalg som juletreekspertene, som har forsikra sine egne trær for en halv million fordi pynten er så eksklusiv. Disse hentes fram i slutten av november hvert år, for å fortelle at det er altfor seint å pynte juletreet på lillejulaften, og for å anbefale det norske folk å vanne grana med champagne eller musserende vin. For i våre oljepengehjem er det luksus nok til alle.

Markedskreftene har skylda

Selvfølgelig er det markedskreftene som har skylda. Kundene etterspør juletrær allerede i november, forteller Plantasjen, og der det er etterspørsel, finnes det tilbud.

Hvorfor vente til lille julaften når treet kan pyntes – for ikke å si styles – allerede 1. desember? Vi er forbrukere. Vi vil ha umiddelbar tilfredsstillelse.

3. juledag er det uansett grønne, glitrende tre – farvel! Da er vi så lei av å ha en dryssende gran i stua at vi pælmer ut hele greia.

Menneskesinnet har skylda

Tidligere var det foreldrene som pynta juletreet seint lille julaften. Når barna kom inn i stua neste morgen, sto treet og lyste som et lite julemirakel. Endelig var jula her!

Nå står treet og blinker tappert fra midten av desember, og julaften har vi glemt hva vi egentlig gleda oss til. Det svake menneskesinnet har skylda. Den som venter på noe godt, har ikke råd til å skaffe seg det umiddelbart.

Kan ikke én ting få være uforandra?

Har vi ikke nok av andre ting å bekymre oss over? Trump kan bli gjenvalgt, klimaet kommer til knekke oss, høyreekstremismen vokser, Gunnar Stålsett kan havne i fengsel, britene har tatt over sørlandsbanen, håndballjentene klarte ikke å få medalje i VM – og så skal vi bry oss om når folk pynter juletreet?

Ja, nettopp derfor! Kan ikke én ting få være uforandra når resten av verden går av hengslene?

Heng opp julegardiner, prøvestek ribba, hent fram alle nissene, sett et lysende reinsdyr på taket, spis opp alle småkakene. Gjør hva du vil, men kan vi ikke være enige om å spare én liten ting til selve julehøytida?

Og kan det plis være noe annet enn «Grevinnen og Hovmesteren».

MER OM JULETRÆR:

– Når juletreet skal ut? Der er jeg et tjuendedagsmenneske.

• Rekk opp hånda den som allerede pyntet juletreet for flere uker siden. Du er i så fall ikke alene om det.

I juletrepynten gjemmer en fortelling ­ av bibelske proporsjoner seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter