Nyheter

Bøller, ikke æreskultur på problemskoler

Lærerne på Lofsrud skole i Oslo mener elevene deres er utsatt for æreskultur. Men det handler om sosial kontroll fra bøllene, mener forfatter.

– Det handler om at man ikke tør å stå opp mot andre ungdommer. Hvis man velger å sladre til læreren og det går utover en annen elev, tar de det ti ganger verre. Før var det utestenging, nå kan man også risikere bank, sier Adel Khan Farooq. Han er filmskaper, forfatter og oppvokst på Mortensrud, der Lofsrud skole ligger. Han har også vært lærervikar på skolen.

Æreskultur

Onsdag publiserte en rekke lærere ved skolen kronikken «Situasjonen er prekær» på NRK Ytring. Kronikken har vakt oppsikt. Der tar de opp flere sosiale problemer ved skolen. Blant annet skriver de følgende:

«Mange av våre elever opplever trusler, vold og en hevn- og æreskultur som rammer på ulike nivåer. Det er svært vanskelig å ta de rette valgene når en frykter represalier. Vi opplever at mange elever ønsker å gjøre det rette, men de tør ikke. Elever står i en konstant skvis mellom rett og galt fordi de vet at «snitching» straffes.»

Lærerne på Lofsrud skole ønsker ikke å utdype dette punktet overfor Vårt Land.

Hvit flukt

Farooq mener en skiftende befolkning i området har hatt stor innvirkning på ungdomskulturen. Mortensrud ligger i bydel Søndre Nordstrand. Fra 2000 til 2017 gikk andelen nyfødte med innvandrerbakgrunn i bydelen fra 44 til 72 prosent, og fra 2008 til 2016 flyttet én av fem med norsk bakgrunn ut av bydelen.

– Da jeg vokste opp, hadde vi en bedre miks av minoritetsspråklige og hvite. Når de etnisk norske flytter, mister man en del sosiale normer, sier Farooq.

Forfatteren er 28 år og forteller om et annet demografisk bilde da han gikk på ungdomsskolen.

– Den etniske miksen da jeg vokste opp, gjorde at det ble folk av oss alle sammen. Vi fikk ikke alle åtte-til-fire-jobb, men vi lærte oss grunnleggende dugnadsånd, nestekjærlighet, og respekt, sier Farooq.

Sosial kontroll

– Det er blitt en slags sosial kontroll. Elever tør ikke å snakke med lærere, eller politi og barnevern. Det er intet apparat for å følge dem opp, ingen vitnebeskyttelse, sier forfatteren.

Han legger til at det ikke er snakk om den æreskulturen man vanligvis assossierer med ikke-vestlige miljøer.

– «Æren» handler om at man ikke skal si folk imot, og gjøre som de sier, sier Farooq.

Bussing

Farooq foreslår tre tiltak: foreldre som tilsynsvakter på skolen, bussing av elever til nabolag med flere etnisk norske og mindre skoleklasser.

– Jeg ser jo at med en gang det kommer en forelder inn i bildet, klarer alle å oppføre seg. Og der det før kanskje var én eller to utagerende i en klasse, blir det nå kanskje ti stykker som rotter seg sammen. Da har ikke læreren sjanse, sier han.

Ringer ikke politi

Farukh Qureshi er også oppvokst på Mortensrud og følger opp skolen tett som lokalpolitiker for Arbeiderpartiet. Han sier det har festet seg et inntrykk av at politiet ikke er til stede. Qureshi forteller om en episode der en gutt i 13-14-årsalderen ble slått ned på bydelens T-banestasjon.

– Ingen voksenpersoner grep inn. Det er helt ufattelig. Etterpå ba gutten om å få ringe politi, men de voksne sier at det ikke hjelper, så de ringer hjem til foreldrene hans istedenfor, sier han.

Politiet har imidlertid økt tilstedeværelsen sin i området og rundt skolen, og dette ønsker Qureshi velkommen. Flere tiltak, deriblant et nytt bibliotek, er på vei, selv om Qureshi også etterlyser strakstiltak.

Også Ap-politikeren mener det dreier seg om andre ting enn religion og kultur.

– Selv om noen forsøker å koble kultur og religion til situasjonen, så er det en avsporing. Det handler om de kjedelige årsakene som fattigdom, trangboddhet, utenforskap, håpløshet og foreldre som ikke tar nok del i oppveksten til sine barn sier Qureshi.

LES MER:

• Stadig flere unge med innvandrerbakgrunn tar et oppgjør med sosial kontroll i innvandrermiljøer. – Men det innebærer en høy pris, advarer den danske aktivisten Geeti Amiri

• To radikale bøker utfordrer sosial kontroll og «det norske» ved å rapportere

• Da klassekameratene gikk på fest på ungdomsskolen, ville Nancy Herz begynne med hijab. I dag har hun en fundamentalistisk tro på menneskerettighetene

---

Problemer på Lofsrud skole

  • Onsdag skrev lærere på Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo kronikken «Situasjonen er prekær»
  • Her forteller de om problemer på ungdomsskolen: «Høylytt og obskøn omtale av lærere og medelever, trusler, filming i klasserommet, hinsides språkbruk og voldsepisoder, som også filmes og spres på sosiale medier.»
  • 15 elever har slutta på skolen i år
  • Elever opplever æres- og hevnkultur, så de ikke tør å si fra, skriver lærerne

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter