Nyheter

KrF-profilen tok oppgjør: På skolen fikk sønnen høre at «moren er en skikkelig homohater»

I den harde stortingsrunden om homoterapi tok KrFs Jorunn Gleditsch Lossius sterkt personlig oppgjør fra talerstolen. Hun avslørte at sønnen møtte mobbe-ord på skolen.

– Jeg har opplevd å bli kalt «mørkedame» på podcaster og i sosiale medier og over alt. På skolen har sønnen min fått høre at «moren er en skikkelig homohater, sa Lossius i en opphetet stortingsdebatt om forbud mot homoterapi.

Der sto KrF nærmest helt alene mot alle. Denne kvelden – som i en rekke andre debatter – gikk hun tydelig ut og forsikret at KrF ikke godtar konverteringsterapi. Men av saklige og prinsipielle grunner vil partiet gå mot et forbud.

Gikk på talerstolen – og talte «tabloid debatt» midt i mot

Å være KrFs talskvinne og ansikt utad har kostet – også for hennes nærmeste. Etter hvert som debatten fikk stadig mer temperatur, tok hun ordet:

– Debatten er blitt veldig tabloid og veldig lite nyansert. Det fremstilles som at det bare er for eller mot forbud. Og at forbud er den eneste løsningen og at vi som er imot et forbud også er imot homofile, sa Lossius og fortalte hva hun hadde opplevd i sosiale medier – og sønnen hadde møtt på skolen.

LES MER: KrF alene mot alle i Stortinget – massivt ønske om forbud mot homoterapi

KrF-profilen til Vårt Land: «Dette har vært belastende»

– Det eneste jeg har gjort i debatt etter debatt er å si at vi er imot alle påtvungne forsøk på å endre menneskers legning. Homofili er ikke en sykdom. Gjør dette meg til en mørkedame, spurte Lossius.

Etter debatten sa Lossius dette til Vårt Land om hvorfor hun tok et så personlig oppgjør etter høstens debatt:

– Jeg ville få frem at dette har vært belastende. I hver eneste debatt har vi vært tindrende klare om at vi er mot påtvungne forsøk på slik terapi. At det kommer beskyldninger om mørkedame i sosiale medier og at barna mine får høre at jeg er en «homohater», synes jeg ingenting om.

– Dette er ikke noe uttrykk for en nyansert debatt med toleranse. Selv om mediene gjør debatten tabloid, har i alle fall politikerne et ansvar for å heve den over dette.

Slik støttet Frp-kollega henne: «Uakseptabelt å mobbe et barn»

Lossius mener toleranse bør gå begge veier. Hun fikk støtte fra Frps Silje Hjemdal, som var opprørt over det KrF-kollegaen hadde fortalt.

– Som Frp-er har jeg stått alene i mange debatter – og vet hvordan det kan oppleves. Derfor har jeg respekt for min kollega som har stått opp for sin overbevisning. Det er faktisk lov å være uenig i salen, men likevel behandle hverandre med respekt, sa Hjemdal.

Hun sa seg «provosert» av å høre fortellingen om at barnet til komitékollegaen blir mobbet for at hun har stått i en vanskelig sak.

– Det er uakseptabelt å mobbe et barn – uansett hvem foreldrene er og hvilken side vi står på, sa hun.

– Vi er voksne mennesker. Og vi har et ansvar for hvordan vi omtaler våre kolleger og motdebattanter. Det hun sa var en viktig påminnelse. Det er faktisk barn som sitter hjemme og følger med på hva vi sier, sa Hjemdal.

«Jeg er ikke i offerrolle konverteringsterapi mye mer alvorlig»

Men Lossius møtte ikke forståelse fra andre enn Frp i salen.

– Skuffer dette deg?

– Jeg forsøker ikke til å gjøre min historie til en offerrolle. For denne saken handler først og fremst om de personene som har opplevd konverteringsterapi. Det er mye mer alvorlig. Men jeg vil ta opp at vi politikere har et ansvar for debatten. Det var mitt ønske med dette, svarer Lossius.

LES OGSÅ OM HOMOTERAPI:

• Myten om at Arbeiderpartiet ikke vil kristne vel, er feil

• Venstre-Grande kaller homoterapi «et grusomt ord»

• Slik slipper Ropstad og Solberg symboltung splid om «homoterapi» i stortingssalen

• LHBT-debatt kan drukne i homoterapi

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter