Nyheter

Normisjon selger boligblokk til 170 millioner kroner

Tidligere i år solgte Normisjon Åsdalsveien 3 i Oslo for rundt 80 millioner kroner. Nå står en av organisasjonens største eiendommer for tur.

– Dette er en av de største og mest verdfulle eiendommene vi har. Sånn sett er det ikke et lite vedtak som er gjort, sier Hallgeir Solberg, landsstyreleder i Normisjon.

Fredag forrige uke vedtok landsstyret til den evangelisk-lutherske misjonsorganisasjonen at Pilestredet 100 i Oslo skal legges ut for salg. Eiendommen ligger sentralt plassert på Adamstuen, og består av en boligblokk med 32 utleieleiligheter og 18 tilhørende garasjeplasser. Næringsmeglere har anslått at eiendommen har en markedsverdi på 170 millioner kroner, og bygget vil trolig legges ut for salg på nyåret.

Vil spre risikoen

Normisjon sitter i dag på store eiendomsverdier. Grunntanken at verdiene skal komme misjonen til gode. For å sikre størst mulig avkastning har organisasjonen sett seg nødt til å tenke nytt om eiendommene. De som ikke gir god avkasting og ikke har et tydelig misjonsformål, bør Normisjon vurdere å selge, forteller Solberg.

Pilestredet 100 er altså blant dem.

– Denne eiendommen har bare gitt en avkastning på mellom én og to prosent av markedsverdien, sier han, og påpeker at det generelt innebærer en del risiko å drive med eiendom.

– For eksempel kommer det utgifter til store vedlikeholdsbehov. Slike svingninger har ikke vi robust nok økonomi til å håndtere, sier han.

Inntektene fra salget i Pilestredet skal derfor investeres i verdipapirer, fond og aksjer.

– Vi ønsker å spre risikoen, samtidig som vi forhåpentligvis får en god avkastning.

Ingen hellige eiendommer

Tidligere i år solgte Normisjons Åsdalsveien 3 i Oslo for rundt 80 millioner kroner, skrev Vårt Land. Under landsstyremøtet i september ble det vedtatt at også denne salgsgevinsten skal investeres i form av aksjefond og obligasjonsfond.

– Vi starter litt forsiktig med dette i 2020, og kommer til å investere 60 prosent av salgsverdien i første halvår. Det er viktig at vi gjør dette i et forsvarlig tempo. Vi trenger å finne en riktig investeringsforvalter, og ikke minst en forvalter som har gode nok bærekraftindikatorer, opplyser økonomileder Trude Andersen.

Foreløpig foreligger det ingen konkrete planer om salg av andre eiendommer i Normisjon, men flere kan komme på bordet etter hvert, ifølge landsstyreleder Hallgeir Solberg.

– Vi har en grunnleggende holdning om at eiendommene i seg selv ikke er hellige. Selv om de er blitt brukt til et godt formål over tid, så må forvalting av eiendom vurderes til en hver tid, sier han.

For å få til en best mulig eiendomsforvaltning vedtok landsstyret i september at et nytt aksjeselskap skal opprettes, Normisjon Eiendom AS.

– Formålet med dette er å optimalisere eiendomsforvaltningen, og vi tror det gjøres bedre ved å skille ut denne virksomheten fra misjonsvirksomheten, mener Solberg.

Går mot null eller pluss

De siste årene har Normisjon gått med store underskudd. 2018 endte med et underskudd på 18 millioner etter skatt. Foreløpig ligger organisasjonen an til å nå målet om positivt resultat i 2019, ifølge Solberg.

– Vi har likevel ikke sluppet jubelen løs ennå. Vi må ta nødvendige forbehold om at endringer kan se, men per nå er vi glade for at prognosene ser bra ut og at årsresultat går mot null eller pluss, sier landsstyrelederen.

– Har salget av Pilestredet 100 også en sammenheng med de negative årsresultatene som har vært i organisasjonen?

– Salget skal ikke dekke tidligere underskudd, men skal bidra til økt avkastning på verdiene våre, og slik styrke misjonsvirksomheten. Slik sett er dette en del av den omstillingsprosessen som fortsatt er i gang.

I dag bor det rundt 60 beboere på adressen i Pilestredet 100. De aller fleste av dem er unge, enslige mennesker, og flere av dem studenter. Noen har treårskontrakter, andre er tidsubestemte, ifølge Ruurd de Vries, leder for Normisjons eiendomsavdeling.

– Vår beskjed til beboerne er at en eventuell ny eier vil måtte forholde seg til de gjeldende leiekontrakter, sier han.

LES MER:

---

Normisjon

  • Normisjon ble grunnlagt i 2001, etter en fusjon ­mellom Det Norske Lutherske ­Indremisjonsselskap, Langesundsfjordens ­indremisjonsselskap og Den ­norske santalmisjon.
  • Har kontakt med over 70.000 personer over hele Norge.
  • Dette er blant organisasjonens største eiendommer:
  • Et kvartal i Staffeldts gate i Oslo på 16.500 m².
  • Pilestredet 100 i Oslo på 3.000 m².
  • Et leirsted på Hurdal på totalt 4.200 m².
  • Tomt på 14.000 m² i Kroodden i Kristiansand, som er en mulig utbyggingstomt for boligfelt.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter