Nyheter

KrF og Venstre i klemme om asylløsning – Rajas Stålsett-finte fisler bort

Regjeringens to flyktningvennlige partier er i knipe før stortingsdrama om å tillate arbeid for ureturnerbare asylsøkere. De leter etter redningsplanke som hindrer ydmykelse.

Bilde 1 av 2

Stortingsgruppene i både Venstre og KrF vil onsdag ettermiddag avklare om de torsdag kan unngå å trykke på nei-knappen til SV-forslaget som i praksis ville forhindret Stålsett-saken om det var gjeldende politikk.

SV øker dessuten trykket før stortingsdebatten: Partiet snur på eget forslag slik at det i ord er helt likt forslaget fra Oslo Ap om å la ureturnerbare flyktninger få midlertidig arbeidstillatelse så lenge de ikke kan returneres til sitt hjemland.

– Slik kan vi tvinge også Ap til å stemme for forslaget vårt, sier SVs justispolitiske talsmann, Petter Eide.

På topphold i både Venstre og KrF erkjennes det at partiene er i en vanskelig situasjon som bør ha en regjeringsløsning snarest. Håpet er at de ukentlige gruppemøtene kan bli stedet for avklaring før torsdagens stortingsdebatt.

SV: «Venstre holder befolkningen for narr»

Da politiet tok ut siktelse mot pensjonert biskop Gunnar Stålsett for å ha gitt ulovlig arbeid til papirløse Lula Tekre, varslet Venstres Abid Q. Raja hurtigarbeid for et alternativt forslag: Vedta et avgrenset budskap til regjeringen om å unngå fengselsstraff og heller eventuelt bøtlegge dem som bryter lov ved å ansette ureturnerbare.

– Vi har ikke fått noen indikasjoner på at Venstre har noe slikt forslag, eller kan komme til å støtte vårt. Det er provoserende at Venstre opptrer slik i mediene uten at de har avklaring. Da holder Venstre befolkningen for narr, sier SV-talsmann Eide.

Til Vårt Land skriver Raja i en tekstmelding at ikke noe er avklart omkring fremstøtet hans før etter partiets gruppemøte onsdag.

Jakter på løsning som regjeringsplattformen alt sier noe om

Men etter det Vårt Land får opplyst har hverken Høyre, Frp eller KrF tro på en slik variant. I toppen av Høyres stortingsgruppe anser man det helt uaktuelt å gi mykere straff der lov er brutt. Både i Høyre og Frp tror man Venstres forslag fisler bort.

I stedet skal arbeidet internt i regjering være konsentrert om den engangsløsningen for eldre, ureturnerbare asylsøkere som alt er varslet i Granavollen-plattformen. Der har Frp fått inn begrensningen om at løsningen skal «rammes inn slik at den ikke skaper presedens».

Også Sp tvinges til ny runde

Senterpartiet må også avklare holdningen sin til SVs forslag under ettermiddagens gruppemøte. Gunnar Stålsett var i to år partiets leder sent på 70-tallet. Og på topphold i Sps gruppe signaliseres det at runden nå slett ikke handler om Stålsetts rolle i denne saken.

Men internt i partiet ventes det debatt om Sp skal støtte SVs ja til å la ureturnerbare få midlertidig arbeid. Det utelukkes ikke at Sp vil fremme eget forslag i saken.

Ap møter trykket om arbeid til ureturnerbare – Oslo Ap ber om handling

Men selv om det fra ledelsen i Aps stortingsgruppe sies at partiets asylpolitikk er uendret, øker trykk nedenfra. Etter at Oslo Ap tirsdag vedtok å be stortingsgruppen fremme et forslag om en lovendring som går ut på at ureturnerbare flyktninger skal få midlertidig arbeidstillatelse, utfordres også Stortingets største parti.

Oslo Ap er partileder Jonas Gahr Støres fylkeslag. Når SV nå justerer forslaget sitt, håper partiet at Ap-representanter settes på valg: Støtte SVs ordlyd – eller stemme mot det et stort fylkeslag i partiet ønsker.

Eide mener KrF-erne og Venstre-folkene som har engasjert seg i saken må vise at de mener det de sier i salen.

– Raja, Hareide og Ropstad argumenterer akkurat for det vi har lagt fram til votering torsdag. Så er det et spørsmål om de tør å stå ved sine ord og stemme sammen med oss i denne saken.

LES OGSÅ:

• Oslo Arbeiderparti vil gi papirløse arbeid – det kan gå mot strid i partiet

• Gi papirløse arbeid, sier Unge Høyre, KrFU og Unge Venstre

• Stålsett må i retten – fem dager før julaften

• Ropstad kaller Stålsett «hedersmann» - KrF-statsråden distanserer seg fra «gal lov»

• Arne Viste: At Stålsett kan få ubetinget fengsel, reflekterer galskapen i systemet

• Gunnar Stålsett: – Loven bør reflektere at barmhjertighet er en viktig verdi i en rettsstat

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter