Nyheter

Fpu: – Uventet at Unge Høyre gjør helomvending

Bjørn-Kristians Svendsrud i Fremskrittspartiets ungdom (Fpu) mener det vil være feilslått politikk å gi ureturnerbare asylsøkere midlertidig oppholdstillatelse, slik Unge Venstre, KrFU og Unge Høyre går inn for.

Gardermoen  20190505.
FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud på Frps landsmøte 2019 på Gardermoen søndag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det var venta at KrFU og Unge venstre vil gi uretturnerbare flyktninger oppholdstillatelse. Men at Unge Høyre gjør helomvending var uventa. Det synes jeg er rart, sier Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fpu.

Han mener forslaget som Unge Venstre, KrFU og Unge Høyre tirsdag varslet at de står sammen om, vil være feilslått politikk som sender feil signal.

– Det er veldig viktig å være prinsipiell i en sak som denne. Det handler også om sikkerhet. Vi må kjenne bakgrunnen til de som deltar i arbeidslivet, sier Svendsrud.

Gjøre mer for å avklare

Unge Venstre, KrFU og Unge Høyre mener at asylsøkere som prøver å bidra til å få avklart egen identitet, skal få midlertidig arbeidstillatelse mens saken deres avklares.

Fungerende leder for Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg sa til Vårt Land tirsdag at Høyres ungdomsparti mener at innvandringspolitikken skal være streng og forutsigbar, men også rettferdig. Og han synes ikke at rettferdig er ikke politikken nå overfor ureturnerbare asylsøkere.

– Urettferdigheten går på at man er i limbo. Man får ikke returnert til eget land fordi man ikke har identitetspapirer og landet ikke vil ta imot en. Man får ikke oppholdstillatelse i Norge. At man da ikke engang skal få lov til å forsørge seg selv, er ikke rettferdig overfor de som kommer hit. Det er heller ikke bærekraftig for staten som må betale passive ytelser når vi egentlig ikke trenger å gjøre det, sa Skjevik-Aasberg.

Han understreket at Norge har blant Europas strengeste regler på asylfeltet, og at det er fullt mulig å finne andre regler for å begrense innvandring, for eksempel å ta tak i reglene for familiegjenforening.

Unge Høyre-lederen mener at det også er et spørsmål om kravene for å sannsynliggjøre identitet er for høye eller for strenge og mener arbeidet med å avklare identiteten må forsterkes.

– Vi vil også gjerne bruke mer ressurser på å avklare identitet for å få behandlet asylsøknader raskere og mer effektivt, sa han.

Færrest mulig

Fpu-leder Svendsrud mener at det må være en tydelig forskjell på den som får opphold og den som ikke får det.

– Ellers viser vi ikke at dette har konsekvenser. Det kan potensielt føre til at flere mennesker uten identitetspapirer tar den farefulle ferden gjennom Europa for å komme seg til Norge.

– Hva med dem som ikke kommer seg ut av Norge?

– Alle forstår at disse er i en forferdelig situasjon. Derfor må vi sørge for at færrest mulig lever i en slik situasjon.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter