– Jeg er ikke enig med Brenne i den saken og det vet han veldig godt. Men han har så langt jeg kjenner til vært ryddig. Den norske kirke anerkjenner to syn på homofilt samliv og likekjønnet ekteskap, sier biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.
Til Helhet-leder Jens Fredrik Brenne er blitt et kjent ansikt gjennom VGTVs serie om såkalt «homoterapi».
I Debatten på NRK 5. november ble Brenne spurt hva som er problemet med homofilt samliv. «Gud liker det ikke, for å si det sånn», svarte Brenne.
I kjølvannet av dette har fagforeningen ved Indre Østfold fengsel sendt et brev til ledelsen der de krever at Brenne fjernes fra stillingen som fengselsprest og erstattes med en annen prest, ifølge VG.
– Fengselet bør nekte han å komme inn i fengselet. Han har frontet holdninger som strider mot verdisynet og grunnholdningen i kriminalomsorgen, sier hovedtillitsvalgt Jørgen Nordgaard i Kriminalomsorgens Yrkesforbund i Indre Østfold fengsel til Vårt Land.
– Jeg mener at hans holdninger, uttalt så tydelig i offentligheten, gjør at han ikke bør jobbe innenfor murene, sier forbundsleder Tor Erik Larsen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, til VG.
Skal i møte med prosten
Ifølge VG har fagforeningen beskyldt Brenne for å forsøke å endre den seksuelle legningen til innsatte. Fengselsleder Helge Valseth i Indre Østfold fengsel avviser at Brenne har forsøkt dette.
– For to år siden hevdet noen at Brenne hadde gjort dette. Bakgrunnen var at Brenne hadde informert innsatte om organisasjonen Til Helhets arbeid. Jeg opplever at han har utført prestegjerningen sin på en tilfredsstillende måte frem til denne saken kom opp i november, sier Vadseth.
Hovedtillitsvalgt Jørgen Nordgaard mener Brenne likevel bør miste jobben, selv om han så langt ikke har tråkket over noen grenser.
– Hvis en innsatt er homofil og ber om å få prate med presten, og da møter han som frontet homoterapi i VG og på NRK, da er det problematisk, sier Nordgaard.
Brennes ytringer i offentligheten kan likevel få konsekvenser for Brennes stilling ved fengselet.
– Min bekymring er om han har tillit nok til å utføre prestegjerningen sin på en tilfredsstillende måte. Det er fremdeles uavklart, sier Valseth.
Valseth håper å komme til en konklusjon i løpet av uka, etter samtaler med prost Kåre Rune Hauge, som har det formelle ansvaret for Brennes ansettelse.
– Det kan hende at fengselet ber Den norske kirke om en annen fengselsprest, hvis vi mener fengselet er best tjent. Bakgrunnen for dette er den tilliten en prest er helt avhengig av å ha i et fengsel.
Ryddig
– Folk skal være trygge på at prester i Borg bispedømme ikke utsetter noen for homoterapi når de møter til sjelesorg, sier biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.
Som fengselsprest i Indre Østfold fengsel er det Borg bispedømme som er Brennes arbeidsgiver. Sommerfeldt forteller at Brennes engasjement i Til Helhet har vært kjent i mange år.
– Vi har hatt samtaler med Brenne for å tydeliggjøre at fengselsprester ikke kan utøve homoterapi. Det har Brenne vært lojal i forhold til.
Med homoterapi mener Sommerfeldt «aktive forsøk på å endre folks seksuelle legning».
– Fagforeningen for fengselsansatte mener ytringene til Brenne bør gjøre at han mister jobben. Kan man miste jobben som prest på grunn av meningene man ytrer?
– Jeg kan ikke gå inn i en diskusjon om en personalsak. Men hva ytringer skal bety for arbeidssituasjonen er et allment krevende spørsmål i norsk arbeidsliv. Ingen vil hevde at
Brenne har gitt uttrykk for en kriminell holdning som rammes av straffeloven, men jeg registrerer at regjeringen vil utrede om «homoterapi» skal forbys, svarer Sommerfeldt.
Han er veldig tydelig på ett punkt:
– Ulikt syn på homofilt samliv må være akseptert.
Har ytringsfrihet
Leder for Presteforeningen, Martin Enstad, ønsker ikke å kommentere Brennes sak. Han viser til dokumentet om presters profesjonsetikk som sier en del om hvilke hensyn en prest må ta dersom han eller hun skal uttale seg offentlig i en sak.
– Prester har ytringsfrihet. Samtidig må du ivareta ytringsfriheten på en måte som er forenig med rollen som prest, sier Enstad.
Han legger til at studentprester og fengselsprester står i en spesiell situasjon ved at de er ansatt i Den norske kirke, men jobber i en offentlig institusjon.
– Da er det en forutsetning at man har tillit i den institusjonen. Det som dessuten er spesielt for fengselet som institusjon, er at det ikke er like lett å velge en annen prest hvis man ønsker en sjelesorgsamtale. I en menighet har man vanligvis flere valgmuligheter.
Jens Fredrik Brenne har ikke ønsket å kommentere saken.
FØLG DEBATTEN RUNDT HOMOTERAPI:
• Gunleiv er homofil og gift med en kvinne: – Mange lurer på hvordan det kan fungere
• Homofile Bjørn Helge velger å leve alene: – Jeg føler ikke at jeg har levd mindreverdig