Nyheter

Klimanøytralitet kan ryke

Det norske målet om utslippsnøytralitet innen 2030 står på spill når verden samles til klimaforhandlinger i Madrid.

Statsminister Erna Solberg (H) er mandag på plass i den spanske hovedstaden for å være med på åpningen av den store forhandlingsrunden COP25.

Der er det spesielt ett spørsmål som står åpent. Nemlig reglene for kvotehandel.

For Norge er dette et viktig regelverk. Uten kvotehandel ser det nemlig stygt ut for målet om at Norge skal bli klimanøytralt innen 2030.

– Skal vi nå det, er vi nødt til å ha noen mekanismer å gå på, sier Solberg til NTB.

Framskyndet mål

Opprinnelig var tanken at Norge skulle bli klimanøytralt innen 2050. Men i 2016 vedtok Stortinget at målet skulle framskyndes med 20 år.

Det betyr at innen 2030 skal alle gjenværende utslipp av klimagasser her til lands nulles ut ved hjelp av tilsvarende store utslippskutt i utlandet.

Men da målet om klimanøytralitet ble vedtatt, var kvotehandel en forutsetning, påpeker Solberg. Hun syns det er vanskelig å se hvordan målet skal kunne nås hvis det ikke fins noe marked å kjøpe kvoter i.

– Det ligger jo som en del av Parisavtalen at det skal være slike mekanismer, sier hun.

Swedish teen climate activist Greta Thunberg waves from the  48-foot (15-meter) catamaran La Vagabonde as it departs Salt Ponds in Hampton, Va., on Wednesday, Nov. 13, 2019.  Thunberg left North America on a return trip across the Atlantic hitching a renewable-energy ride with an Australian family aboard their catamaran.  (Rob Ostermaier/The Virginian-Pilot via AP)

Greta Thunberg er forsinket

Klimaaktivisten Greta Thunberg, som er om bord i en katamaran på vei til Spania, sier at hun antar å ankomme Europa dagen etter klimatoppmøtet starter.

Det opplyste 16-åringen på Twitter sent lørdag kveld.

– Dag 18. Vi setter fart mot Europa! Estimert ankomsttid akkurat nå er tirsdag morgen. Vi ankommer Doca de Alcantara, Lisboa. Vi gleder oss til å se dere alle der, skrev hun.

Båthavna i Portugal er rundt 60 mil fra Madrid hvor klimaforhandlingsmøtet COP25 starter mandag.

Thunberg, som ikke vil fly av miljøhensyn, har vært i Nord-Amerika siden hun i august krysset Atlanterhavet med seilbåten Malizia II.

I november ba hun om hjelp til å returnere til Europa i og med at klimakonferansen ble flyttet fra Chile til Spania. Hun ble kontaktet av de australske båteierne Riley Whitelum og Elayna Carausu og startet seilasen over Atlanterhavet 13. november.

Strid om dobbelt bokholderi

Et kjernespørsmål i forhandlingene i Madrid er hvordan utslippskuttene skal bokføres.

– Det som er viktig, er at satsingene ikke telles dobbelt opp. De må faktisk komme på toppen, sier Solberg.

Det betyr at hvis Norge betaler for utslippskutt i et annet land for å nulle ut effekten av utslipp hjemme i Norge, så skal ikke det andre landet kunne telle med de samme kuttene i sitt eget regnskap.

Det tilsier strenge regler for registrering av utslipp og sporing av kvotene som kjøpes og selges.

Ikke i boks

Men regelverket har vært vanskelig å få på plass. Spesielt Brasil har satt seg på bakbeina, og landet blokkerte for enighet under fjorårets forhandlingsrunde, COP24 i Katowice i Polen.

Nå er presset stort for å få en avtale på plass. Men ingenting kan tas for gitt.

– Det er ikke sikkert vi blir enige, sier en forhandlingskilde til NTB.

I miljøbevegelsen er bekymringen at land som Norge til slutt skal gi etter for presset og godta et uthulet regelverk for å unngå at forhandlingene krasjlander.

Flyttet i all hast

I tillegg til kvotehandel skal forhandlerne diskutere pengehjelp til fattige land.

Årets forhandlingsrunde skulle egentlig holdes i Chile, men ble i all hast flyttet til Madrid da chilenerne trakk seg på grunn av den politiske uroen i landet.

Dermed gjorde også Solberg om på reiseplanene og fikk presset inn et besøk i Madrid før hun drar videre til London tirsdag for å delta på toppmøtet i NATO.

Klimaforhandlingene vil fortsette i to uker til fredag den 13. desember.

(©NTB)

Her kan du lese flere av Vårt Lands klimasaker:

Energiforsker fornybar energi allerede er sikrere og mer lønnsomt å investere i enn olje og gass. Sperren er psykologisk – ikke økonomisk

EU-bank tar klimasprang - mest ambisiøse klimastrategien noen offentlig finansinstitusjon har vedtatt, mener banksjefen selv

Landet hennes har masse sol og kunne ledet an i utviklingen av fornybar energi. I stedet planlegger regjeringen å firedoble kullkraftproduksjonen fram til 2030. Hoang Hong roper på hjelp utenfra

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter