Nyheter

Politiet mener de stoppet nytt nazi-parti i Italia

Politiet mener de har hindret et nytt, åpent nazistisk parti fra å etablere seg, etter razziaer mot 19 boliger i 16 byer. De fant våpen og neonazi-propaganda.

Torsdag aksjonerte politiet flere steder i Italia, i operasjonen «svarte skygger». De fant antisemittisk, fascistisk og nazistisk propagandamateriale både om Adolf Hitler og Italias tidligere diktator Benito Mussolini samt ulike typer våpen. Det ble også gjort funn av rifler, sverd, pistoler og armbrøster. Bannere, flagg og flyers og andre effekter med hakekors og logoen til det som skulle bli det nye partiet.

Arrestasjonene fortsatte fredag.

Vil nå ut til andre i Europa

Razziaene ble utført etter at myndighetene i to år har overvåket det de kaller ekstreme høyreorienterte militante. Gruppen skal også ha forsøkt å nå ut til lignende nazigrupper i England og Portugal i et forsøk på å bli anerkjent, skriver NTB.

Partiet skulle ifølge italienske medier hete «Det italienske nasjonalsosialistiske arbeiderparti» og var ifølge myndighetene fremmedfiendtlig, antisemittisk og for nazisme. De skal ha eksistert siden 2016, som en «bevegelse» på internett.

Kaller seg Hitlers sersjantmajor

Sikkerhetspolitiet DIGOS i Padova gjennomførte razziaen blant annet hos 48-årige Antonella Pavin i Padova. Der fant de verken våpen eller sprengstoff, sa hun til avisa Corriera della Sera.

Politiet mener at hun kaller seg «Hitlers sersjantmajor», noe hun ifølge avisen benekter.

Blant de arresterte er også en 26 år gammel kvinne som omtales som «Frøken Hitler». Hun har nazisymboler tatovert over ryggen.

Opererer på lukket chatgruppe

Sikkerhetspolitiet mener gruppen har hatt til hensikt å danne et nytt nazistisk og fremmedfiendtlig parti. Noen av de som ble arrestert i razziaen er anklagt for å lage en logo for partiet og bruke sosiale medier for å rekruttere andre. Dessuten skal de ha operert i en lukket chat-gruppe kalt «Militia» for å trene militante, sier det italienske politiet.

På Twitter skriver politiet at operasjon «Svarte skygger» etterforsker høyreekstremister. – De ville starte en bevegelse inspirert av pro-nazisme, fremmedfrykt, antisemmittisme og rekruttering via sosiale medier:

Italienske aviser skriver at det de har brukt et russisk sosialt nettverk for ikke å bli avslørt.

Selv om politiet ikke fant våpen hos Antonella Pavin, fant de propagandamateriale, banner med parti-logoen og t-skjorter med diverse fremmedfiendtlige utsagn på – bak et skap.

Hva skal du med alt dette, ble hun spurt av en italiensk journalist.

Ekstremt antisemittisk

– Jeg er fan av Hitler. Hva er galt med det? Jeg hadde dette materiale, men går ikke rundt og vifter med hakekorset, har hun sagt.

Hun har også tidligere kommet med ekstremt antisemittiske og rasistiske kommentarer på et sosialt nettverk som heter VKontakte. Hun fornekter holocaust.

– Jeg har aldri skadet noen. Det er bare noe jeg har skrevet noe på et sosialt nettverk. Jeg er fri til å gjøre det, for det skader ikke noen, sa hun til den italienske avisa.

Samarbeid med mafiaen

Etterforskerne sier at en av gruppas instruktører er et tidligere høytstående medlem av mafia-organisasjonen Ndrangheta i Calabria, en region sør i Italia. Han eller hun er også tidligere medlem av partiet Forza Nuova.

Det ny-fascistiske partiet stilte til valg i 2018 med hakekors og fascistiske symboler, og er også forbundet med mange voldsepisoder.

I august talte en av de mistenkte på en ytre høyre-konferanse i Lisboa. Personen ble ikke navngitt av politiet, skriver CNN.

Det er flere italienske partier som støtter fascistisk ideologi, men det er ulovlig å kalle seg et fascister. Under italiensk lov kan du bli arrestert for å gjøre fascist-hilsen.

Antisemittiske og neo-nazistiske angrep øker i Italia, mener organisasjoner som overvåker dette. 190 antisemittiske angrep de ni første månedene er registrert, dette er dobbelt så mange som i 2017. Det bor rundt 30.000 jøder i Italia, og 7.500 italienske jøder ble drept i Holocaust.

89-årige Liliana Segre overlevde holocaust. Får 200 trusler hver dag

Tidligere denne måneden kom det fram at en 89-år gammel Holocaust-overlevende måtte ha politibeskyttelse i Italia.

Liliana Segre arrives at the Bocconi University in Milan, Italy, Friday, Nov. 15, 2019. In Italy, controversy flared recently when Liliana Segre, an 89-year-old Auschwitz survivor and senator-for-life, called for the creation of a parliamentary committee to combat hate, racism and anti-Semitism after revelations that she is subject to some 200 social media attacks each day. (Matteo Bazzi/ANSA via AP)
Holocaustoverlever Liliana Segre må ha politibeskyttelse, her på vei til et foredrag i Milano tidligere i november

.

Foto: Scanpix

Liliana Segre fikk hundrevis av trusler på sosiale medier etter at hun ba om at det italienske departementet nedsatte en komité for å bekjempe alle former for rasisme, antisemittisme, hatkriminalitet og vold mot etniske og religiøse grupper i landet tidligere i år. I følge BBC har hun fått 200 trusler, flere av dem dødstrusler daglig etter forslaget hennes ble vedtatt. Ytre høyre-partiene Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia og partiet Fratelli d'Italia valgte alle å avstå fra å stemme. Fratelli d'Italia – Brødre av Italia, har røtter i Italias fascistiske fortid.

Liliana Segre ble sendt til Auschwitz da hun var bare 13 år gammel. Hun ble utnevnt til senator på livstid 19. januar 2018, på dagen 80 år etter at fascistene innførte rasistiske lover i Italia.

LES OGSÅ:

Italia har ikke hatt et oppgjør med fascismen etter krigen. Det preger det italienske folks bevissthet, mener historiker

Da Matteo Salvini kysset rosenkransen ble det bråk

De løper ikke rundt i nazi-uniformer, ikke er de skinheads som tramper taktfast i ­gatene med svarte støvler. ­Ytterste høyre velger også andre uttrykksformer, og de er ikke ­alltid like åpenbare

Les mer om mer disse temaene:

Evelyn Pecori

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter