Nyheter

‘Kristentroen gjør at jeg kan ta en risiko’

Han ble dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Nå venter han på ankesvar. – Gud har ikke gitt meg noe løfte om å vinne rettssaken, sier Arne Viste, som er nominert til Petter Dass-prisen.

– Jeg opplever at Gud har vært veldig tett på meg i denne kampen. Fra å være taus og langt borte i livet mitt, er han blitt veldig konkret og nær, sier Arne Viste.

I eneboligen til familien hans på Røyneberg i Sola er det stille etter stormen. Så stille er det at man kan høre den svake susingen fra varmtvannspumpen langs stueveggen denne formiddagen. Kontrasten er stor til lyden av kameraer, pressefolk og støttespillere som møtte ham utenfor Oslo tingrett for snaue to måneder siden. Da var Viste hovedpersonen i en fire dager lang rettssak, hvor han sto tiltalt å ha gitt arbeid til ureturnerbare asylsøkere.

Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Det er Viste uenig i. Han mener Grunnloven åpner opp for det motsatte, og siden 2015 har han derfor utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere gjennom vikarfirmaet hans Plog AS. Flere ganger har han anmeldt sitt eget selskap i håp om å få en rettslig avklaring av spørsmålet.

– Disse menneskene lever et totalt uverdig liv, har han tidligere uttalt til Vårt Land.

Prinsipiell sak

I sommer tok omsider Oslo politidistrikt ut tiltale, og tingretten har siden forkynt sin dom: Ett års betinget fengsel. Det vil si: Hvis han fortsetter å praktisere nestekjærlighet på den måten, må han sone.

Plog er dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner samt til en inndragning av 1,4 millioner kroner. Nå venter 52-åringen på ankesaken i lagmannsretten, men han ser ikke bort fra at den kan ende opp i både Høyesterett og i Den europeiske menneskerettighetsdomstol.

– Dette er en prinsipiell sak som hører hjemme høyere oppe i rettsvesenet.

Frykter ikke fengsel

I offentligheten har Viste hele tiden vært tydelig på at kampen hans for de ureturnerbare er grunnfestet i hans kristne tro. Den er et kall fra Gud, har han uttalt.

Nettopp derfor har han ikke fått kalde føtter. Arne Viste frykter hverken fengselsstraff eller økonomiske sanksjoner.

– Troen på Gud ligger der som et sikkerhetsnett for meg. Den kan ingen ta fra meg. Jg kan derfor kjenne meg trygg, uansett hvilken retning livet tar. Av samme grunn kan jeg også ta en risiko i valg jeg gjør.

– Gjør flaggingen av Gud også fallhøyden stor dersom du ikke vinner fram i rettsvesenet?

– Gud har ikke gitt meg noe løfte om å vinne rettssaken, eller at jeg skal slippe fengsel. Jeg opplever at Gud har invitert meg til å ta denne kampen og bety en forskjell, og det har jeg sagt ja til. Vi trenger ikke suksess i domstolene for å peke på Gud. Jeg peker på ham bare ved å si at ureturnerbare asylsøkere er mennesker som skal behandles som nettopp dét, sier han.

Han har kun kjent på ett uromoment: – Jeg har i mange år vært redd for at jeg vil bli marginalisert og at jeg ikke oppnår denne rettslige avklaringen. Frykten har vært at jeg kun blir straffet hardt og at ingen merker seg saken.

Les også: – Siktelsen mot Stålsett viser galskapen i systemet, mener Viste

Prisnominert

Den frykten har vist seg å være ubegrunnet. I stedet har saken truffet en nerve i et bredt samfunnslag. Ikke bare har hans egen menighet, IMI-kirken i Stavanger, stilt seg bak ham, men også store deler av Kirke-Norge. I ryggen har han dessuten organisasjoner som Antirasistisk Senter, Mennesker i limbo og en hel rekke enkeltpersoner.

Tidligere er Viste tildelt Zola-prisen for sin kamp for de ureturnerbare, og nå er han også nominert til Vårt Lands Petter Dass-pris. Den deles ut i desember til «en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte»

– At jeg får oppmerksomhet gjennom nominasjonen, men også i form av medieoppslag, betyr ganske mye for min egen trygghet. Det gjør det ikke lett for myndighetene å rydde meg av veien, for de vet at også mange andre er engasjert i denne kampen.

LES MER:

Vårt Lands store intervju med Arne Viste: Sier Gud ba ham om å bryte loven……

Arne Viste møtt med jubel av menigheten – nå går han i kloster

Har opprettet fond for Viste i kampen for ureturnerbare flyktninger

• VårtLand mener: Skyldige i barmhjertighet

---

Nominasjonen

  • Dette er Vårt Lands begrunnelse for å nominere Arne Viste til Petter Dass-prisen:
  • «Hele Kirke-Norge står sammen med Arne Viste i kampen for de «papirløse», skrev Nettavisen i en overskrift denne høsten. Den kunne vært utvidet, for det er langt fra bare Kirke-Norge som har stilt seg bak denne mannens modige kamp for menneskeverdet. Arne Viste har vært tydelig på en ting: For ham handler dette om å følge Jesu eksempel. Det er troen hans som tvinger ham til å gå disse skrittene med sine medmennesker. Denne tydeligheten gjør ham til en selvskrevet kandidat til årets Petter Dass-pris.»
  • Billett til Petter Dass-konserten bestilles på vl.no/adventskonsert

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter