Nyheter

– Ubetinget fengsel illustrerer galskapen i systemet vi har

Arne Viste ble selv dømt til betinget fengsel, men har anket. Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd mener både Gunnar Stålsetts og Vistes sak retter søkelyset mot dagens lovverk.

Arne Viste (52) ønsker ikke å si så mye før han har lest selve siktelsen mot eks-biskop Gunnar Stålsett.

– Men ubetinget fengsel er med på å illustrere galskapen i det systemet vi har, sier han.

Viste understreker at det foreløpig bare er politiets påstand at Stålsett bør straffes med ubetinget fengsel, og at det ikke er sikkert at tingretten vil lande på dette.

– Men grunnloven er klar og det er også menneskerettighetene, sier Viste.

Viste selv ble dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. I tillegg til fengselsstraffen ble vikarfirmaet hans Plog dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner og får 1,4 millioner kroner inndratt. Viste selv ble frifunnet for det personlige inndragningskravet.

Viste har anket saken til lagmannsretten.

• LES STØRRE INTERVJU MED VISTE: – Grunnloven sier at alle arbeidsdyktige mennesker skal ha mulighet til arbeid

Norges Kristne Råd krever endret lovverk

Dommen mot Viste og politiets ønske om fengsling av Gunnar Stålsett engasjerer flere. Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd (NKR) mener Stålsett-saken akkurat som Viste-saken, retter søkelyset mot dagens lovverk.

– Nå må de endres, sier han til Vårt Land.

Hermansen mener konkret at dagens lovverk som straffer dem som prøver å rekke ut en hånd til såkalte ureturnerbare, må endres.

Det er det Arne Viste gjør, gir jobb til dem som ikke har fått opphold i landet, men som heller ikke kan sendes tilbake til hjemlandet, for myndighetene vil ikke ha dem tilbake.

Det er dette påtalemakten nå ønsker å straffe Stålsett for; han har ansatt en person uten lovlig opphold, og sier det er snakk om «sivil ulydighet».

Nyanseforskjeller

Viste mener at det også er nyanseforskjeller på hans sak og Stålsetts. Motivet til Plog AS har vært å få en rettslig avklaring som kan hjelpe alle de ureturnerbare asylsøkerne, mens Stålsett har gjort det for å hjelpe en enkeltperson.

– Men i prinsippet er det likevel det samme: To mennesker som ønsker å hjelpe folk som er i nød, og som er villige til å ta eventuelle konsekvenser.

Dette er saken:

• Biskop emeritus Gunnar Stålsett har i hemmelighet gitt jobb til en ureturnerbar asylsøker uten oppholdstillatelse.

• Ansettelsen har pågått helt fra Stålsett pensjonerte seg som Oslo-biskop i 2005.

• Det er 55 år gamle Lula Tekle som har vært ansatt av Stålsett. I et intervju med Vårt Land fortalte hun at hun har vært i Norge i snart 19 år som ureturnerbar asylsøker. Hun har vært deltidsansatt av Stålsett i over 14 år.

• Tekle har jobbet som renholder i Stålsetts private bolig. Hun har også tidligere vært ansatt i en lignende stilling i bispedømmegården i Oslo. Det var der hun ble kjent med Stålsett.

• I intervjuet med Vårt Land fortalte Stålsett at han har oppmuntret andre til å gi Tekle oppdrag.

• Stålsett begrunner den ulovlige ansettelsen med «moralsk plikt».

LES MER:

• Stålsett har brutt loven: – Jeg så det som en kristen plikt å støtte henne med arbeid

• Kritikk fra Høyre, sympati fra SV – reaksjonene mot Gunnar Stålsett er delte

• Tidligere biskop Tor B. Jørgensen forberedt på straff 

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter