Nyheter

Ombud ber myndighetene undersøke SFO-tilbudet til Det Islamske Kultursenter

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm krever at myndighetene undersøker Det Islamske Kultursenters overnattings-SFO, skriver Aftenposten.

Oslo  20171218.
Hanne Inger Bjurstrøm en norsk embedskvinne, advokat og tidligere politiker (Ap), som er likestillings- og diskrimineringsombud fra 2016. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I et brev til statsrådene med ansvar for utdanning, integrering og likestilling ber likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm myndighetene om å undersøke forholdene, skriver Aftenposten.

Frykter kjønnsdelt aktivitet kan gi trøbbel senere

Bjurstrøm sier hun frykter at kjønnsdelte aktiviteter kan gi menighetenes unge trøbbel med å bli integrert i det norske samfunnet. Hun ber myndighetene om å se om dette er et tilbud som kanskje fører til en polarisering i det norske samfunnet.

Ombudet ber også myndighetene om å gå i dialog med foreldrene som sender barna i moskeen for dette tilbudet.

Det Islamske Kultursenter tilbyr barn og unge et religiøst skoletilbud etter skoletid med overnatting. SFO-tilbudet er kjønnsdelt. Gutter og jenter får undervisning og overnatter i avdelte lokaler i både Drammen, Oslo og Nedre Eiker, har Aftenposten avdekket.

Vårt Land har tidligere skrevet om det Det islamske Kultursenteret, og bekymring fordi ungdomsskoleelever tilbrakte opp mot fem dager i uka på koranskole. – Det er som et homogent miljø på siden av samfunnet, sa skoleledelsen den gang.

Lav profil i Norge

Det islamske Kultursenteret har holdt en relativ lav profil i Norge. Moderorganisasjon går ved navnet DIKSIN, og til sammen har de seks menigheter med 3.775 medlemmer fordelt hovedsakelig rundt i Drammen, Oslo, Nedre Eiker og Stavanger.

Trossamfunnet har røtter fra Tyrkia og blir regnet for å være svært konservative. De anerkjenner ikke halalkjøtt fra dyr slaktet i Norge, da det brukes bedøvelse ved den religiøse slakten, og de praktiserer en streng kjønnssegregering, også blant barn.

I Tyskland er bevegelsen omstridt etter å ha åpnet rundt 300 koranskoler, der barn og ungdommer bor på egne internater etter skoletid. De siste årene har slike internater også skapt debatt i Nederland, Østerrike og Sveits.

Ledelsen i Oslo mener aktiviteten de tilbyr barna bidrar til integrering. Syreleder i Oslo, Ismail Aricigil skrev til Vårt Land tidligere denne måneden at nøkkelen til god opplæring er å beherske språket i det landet man befinner seg i.

– Med integrering mener vi at barn og ungdom skal kunne det norske språket og kulturen godt, være et bidragsytende individ og respektere norske lover.

Bjurstrøm bekymret

– Vi blir bekymret når vi hører om et opplegg for barn på et tidspunkt når alle andre barn er ute i fritidsaktiviteter og snakker norsk gjennom lek og aktivitet. Norske myndigheter kan ikke begrense dette til et spørsmål om religionsutøvelse, og at vi ikke blander oss inn, sier Bjurstrøm til avisen.

(©NTB)

LES OGSÅ:

Det islamske Kultursenteret har røtter fra Tyrkia og blir regnet for å være svært konservative

• – Jeg skjønner bekymringen man får når man hører at barn tilbringer mye tid på koran-SFO. Men det var åpenbart for meg at dette var foreldrenes måte å prøve å få barna til å lykkes i samfunnet, sier sosialantropolog

Engstelige foreldre etter oppslag i mediene

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter