– Dette traff meg med så stor kraft, jeg blir nesten rørt når vi snakker om det nå.
Monica Csango er forfatter, filmskaper, journalist, samfunnsdebattant og jøde. I 2017 kom hun med boken Fortielser. Min jødiske familiehistorie .
I går ble snublesteiner over hele landet pusset blanke. En enkel oppfordring på sosiale medier ble til en landsdekkende dugnad – på dagen 77 år etter en av de mørkeste dagene i norsk historie. 26. november 1942 ble 772 norske jøder deportert til tyske utryddelsesleirer.
Mediekommentator Sven Egil Omdal foreslo at man kunne markere denne dagen med å gjøre som i Tyskland: Der pusser de snublesteiner og tenner lys for å markere Krystallnatten.
Snublesteinene til Hille Becker, 57 år, Judith Becker, 58 år og Ada Abigail Becker, 21 år. Alle tre drept ved ankomst Auschwitz. Steinene i Biskop Njåls gate i Stavanger var anløpet og nesten usynlige i novembermørket. Ikke nå lenger. #snublestein pic.twitter.com/6rlm9UUZcw
— Sven Egil Omdal (@svelle) November 26, 2019
– Jeg blir så stolt over å være norsk
– Her ser jeg bare en enormt bred støtte, og jeg blir så glad og stolt over å være norsk. Jeg føler virkelig at dette er et tydelig signal at vi tar, og må ta, antisemittisme på alvor, sier Csango til Vårt Land.
Hun er opptatt av å knytte fortid og nåtid samme, og det skjer i den symbolske handlingen å pusse et messingskilt rent, synes hun. Da minnes de døde.
– Jeg tror kanskje vi nordmenn har ventet på en anledning vi kan kjenne oss igjen i. I snublesteinene står navnene til naboen, lekekameraten, kollegaen. Det var deg og meg. Det er det som gjør symbolverdien stolpesteinen så sterk, sier hun.
– Bør det bli en fast tradisjon?
– Jeg har tro på repetisjon, da setter det seg. Hvis det nedfelles som noe som er fint, og rett å gjøre, så hvorfor ikke.
• Her er oversikten over alle snublesteinene i Norge
Har lagt det i kalenderen 26.november 2020
Sven Egil Omdal sier til Vårt Land at han er overveldet og sterkt oppmuntret av engasjementet. Det var etter å ha lest om vandalisering av tre snublesteiner i Oslo i september, at han foreslo å pusse snublesteinene som en markering.
Den oppfordringen spredte seg og ble en landsomfattende fellesinnsats og minnesmarkering. Flere skrev at de oppdaget snublesteinene for første gang.
Omdal er usikker på hvor mye organisering som skal til for at dette skal bli en tradisjon.
– Noen steder er det allerede noen som tar ansvar for at snublesteinene holdes blanke, og jeg tror at hvis vi minner hverandre om datoen noen år framover, så kan dette bli en fin dugnad der vi alle tar ansvar på hvert vårt sted, sier han og legger til at det kan være like fint som at skoler eller organisasjoner blir bedt om å minnes dagen på denne måten.
– Jeg har i hvert fall lagt inn i kalenderen for 2020 at jeg skal legge ut en liten oppfordring før 26. november om å finne fram lys og messingpuss, sier han.
Pressesjef i Humanetisk forbund, Jens Brun-Pedersen, var den som minnet Sven Egil Omdal om forslaget og oppfordret folk til å følge opp: – Det er i morgen, folkens, skrev han på Twitter:
Det er i morgen, folkens!@svelle med ideen etter at minnesmerker ble vandalisert i nærheten av synagogen i Oslo i slutten av september i år. https://t.co/pLJ0fRIwyk
— Jens Brun-Pedersen (@JensBP) November 25, 2019
Brun-Pedersen pusset 10 snublesteiner utenfor Brugata 19 i Oslo. På Twitter slår han et slag for at dette skal bli en ny tradisjon:
«Vi har importert Halloween, Valentine, Black Friday. La 26. november bli en ny tradisjon her i landet, med mening - som et ledd i arbeidet mot antisemittisme».
Fantastisk oppslutning om belysning og pussing av #snublestein i går (på ett døgns varsel). Takk!
— Jens Brun-Pedersen (@JensBP) November 27, 2019
Vi har importert Halloween, Valentine, Black Friday osv.
La 26 nov. bli en ny tradisjon her i landet, med mening - som et ledd i arbeidet mot antisemittisme. @svelle
LES OGSÅ:
• Les historien om Gunter Demning. Det er han som hadde ideen til snublesteinene, også kalt verdens største desentraliserte minnesmerke. Demning reiser verden rundt for å setter snublesteiner. Her kan du lese reportasje om da han kom til Ås i Akershus i fjor
• Holocaust startet rett foran inngangsdøren til folk. Jødene ble angrepet i gatene, der folk bodde