Nyheter

Gjør integreringen lettere – utstyrer flyktninger med kvalifikasjonspass

Alle skal nå kunne ta med seg og få anerkjent kvalifikasjonene sine uansett hvor i verden de drar. Flyktninger får kvalifikasjonspass.

– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier Iselin Nybø (V), statsråd for forskning og høyere utdanning. Tiltakene Nybø snakker om er en global konvensjon for godkjenning av høyere utdanning og innføringen av et internasjonalt godkjent kvalifikasjonspass.

Nybø var på plass i Paris da UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, vedtok godkjenningskonvensjonen.

LES MER: Integreringen er blitt autoritær

Mangler skriftlig dokumentasjon på utdanning

Denne innebærer at:

Hele verden har nå sagt at dine kvalifikasjoner er noe du skal kunne ta med deg – og få anerkjent - uansett hvor i verden du drar. Konvensjonen blir dermed en respons på globalisering og behovet for å finne systemer for å håndtere at mennesker forflytter seg på kryss og tvers av kloden.

Flyktninger med høyere utdanning kan få en kvalifikasjonsvurdering selv om de mangler skriftlig dokumentasjon på utdanningen sin.

Alle med norsk utdanning som ønsker å få denne godkjent i land utenfor Europa vil få større rettssikkerhet i godkjenningsprosessen i landet de søker godkjenning i.

– Norge har vært en pådriver i denne saken. Arbeidet startet da SVs Tora Aasland var statsråd for forskning og høyere utdanning, og har kommet i mål under denne regjeringen, sier Nybø.

Støtter passarbeid med millioner

I den andre globale ordningen som nå har kommet på plass, har Nybø selv vært pådriveren.

– Med kvalifikasjonspasset får særlig flyktninger muligheten til å få godkjent utdanning fra hjemlandet, noe som i neste omgang kan sikre dem opptak på utdanning, eller en jobb, forklarer Venstre-statsråden.

Regjeringen bevilget i år 1.5 millioner kroner til UNESCOs arbeid med kvalifikasjonspasset, og Nybø opplyser at man vil videreføre støtten i 2020 på minst samme nivå.

Startet etter flyktningtilstrømmingen i 2015

Globalt er flere titalls millioner mennesker på flukt. Samtidig studerer så få som tre prosent av unge flyktninger ved et universitet. Derfor skal UNESCO nå intensivere arbeidet med å lage et globalt kvalifikasjonspass, som kan brukes på tvers av landegrenser, slik at flere får tatt i bruk og videreutviklet kompetansen de bringer med seg.

NOKUT – Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen – har arbeidet med kvalifikasjonspasset siden den store flyktningstilstrømmingen i 2015. Passene er en standardisert uttalelse fra NOKUT som inneholder informasjon om søkerens høyeste oppnådde kvalifikasjon, arbeidserfaring, språkkompetanse, i tillegg til råd og veiledning om veien videre.

NOKUTs kvalifikasjonspass for flyktninger er gyldig i tre år. Målet er at søkerne i løpet av dette tidsrommet får anledning til å komme i arbeid eller videre studier, forbedre språkkunnskaper, eller – om de fortsatt har behov for det – søke om formell godkjenning eller autorisasjon.

– Fordi flyktninger sjelden får tid til å ta med seg vitnemål og annen utdanningsdokumentasjon når de må forlate hjemlandet, er kvalifikasjonspassene svært nyttige. De er ikke magiske dokument, men flyktningen får en autorisert vurdering av kompetansen han eller hun bringer med seg, sier Nybø.

LES MER: Innvandrere på flyttefot hindrer integrering

Studentorganisasjon er fornøyd

I Norsk Studentorganisasjon hilser de vedtakene i UNESCO og sier de «er et steg i riktig retning for å oppnå mer samarbeid på tvers av landegrenser».

– Forhåpentligvis vil dette medføre at verden som helhet i større grad vil kunne benytte seg av den kompetansen som allerede eksisterer, mener NSO-leder Marte Øien.

– Hvilken betydning vil kvalifikasjonspassene få når de nå blir innført i andre land enn Norge?

– Det betyr at det vil være enklere for spesielt flyktninger som mangler dokumentasjon på sin kompetanse å kunne ta del i akademia og arbeid. Det er et gode for både verdenssamfunnet og enkeltindividet at vi benytter oss av den kunnskapen og kompetansen som mennesker innehar, sier Øien.

---

Utdanning

  • Mer enn 70 millioner mennesker er i dag på flukt globalt. Bare 3 prosent av verdens unge flyktninger er i høyre utdanning.

  • I dag studerer mer enn fire millioner mennesker i et annet land enn hjemlandet, og anslag viser at innen 2020 vil dette tallet være doblet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter