Nyheter

Verdenskjent ateist forsvarer religion

Den britiske religionskritikeren Richard Dawkins mener det er en dårlig idé å kvitte seg med religion. HEF-er Didrik Søderlind er skeptisk til begrunnelsen hans.

Et sosialt eksperiment har fått Storbritannias fremste ateist til å se religion i et nytt lys. Det skriver den britiske avisen The Times.

Richard Dawkins har akkurat gitt ut boka Outgrowing God og regnes som en av verdens fremste ateister og skarpeste religionskritikere. Nå har imidlertid pipa fått en annen lyd. I intervjuet med The Times sier han at det nok er en dårlig idé å kvitte seg helt med religion.

– Hvis religion blir avskaffet vil det gi folk mulighet til å gjøre veldig fæle ting. Folk kan føle seg fri til å gjøre dårlige handlinger mot hverandre fordi de ikke lenger føler at Gud følger med på dem, sier Dawkins.

Han sammenligner troen på Guds iakttakelse med overvåkningskameraer på kjøpesentre.

– Individer kan føle at det er fritt frem å begå kriminelle handlinger uten «et guddommelig spionkamera i himmelen» som leser hver eneste tanke de har, forklarer ateisten.

Et ærlighetseksperiment fikk Dawkins til å endre mening

Dawkins fortalte The Times om et sosialt eksperiment utført av professor Melissa Bateson ved University of Newcastle. Bateson satte opp en «ærlighetsboks» i en kafeteria på campus, der folk kunne betale en valgfri sum for utvalgte drikkevarer som te, kaffe og melk. Ved siden av boksen hang hun opp en prisliste.

Noen uker dekorerte hun prislisten med bilder av blomster, andre uker hang hun opp et bilde av to øyne. Folk viste seg å betale nesten tre ganger så mye for drikken sin når øynene hang på veggen, skriver Bateson i en avhandling om eksperimentet.

Dawkins diskuterer dette eksperimentet i sin nye bok i kapittelet «Trenger vi Gud for å være gode?».

– Gudstro fører til lavere kriminalitet

«Irrasjonelt eller ikke, dessverre så er det sannsynlig at hvis noen virkelig tror Gud ser alt en gjør, er det mer sannsynlig at den personen gjør gode handlinger», skriver Dawkins.

– Jeg må si jeg hater den ideen. Jeg vil tro at mennesker er bedre enn det. Jeg liker å tro at jeg er ærlig uansett om noen følger med på meg eller ikke, sier ateisten.

For ham er ikke spionkamerateorien en god nok grunn til å tro på Gud, men Dawkins anerkjenner likevel at ideen kommer verden til gode. Forfatteren går så langt som å si at han tror kriminaliteten vil være lavere i samfunn som anerkjenner Guds eksistens.

Stian Kilde Aarebrot er prest. Didrik Søderlind er ateist. De er kompiser, hvordan har det seg at de, som har mye annet til felles i livet, har så forskjellig livssyn?
Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund, er ikke imponert over Dawkins åpenbaring.

– Trenger ingen guddommelig sanksjon

– Det er veldig lite som tyder på at folk er mer moralske dersom de er religiøse og tror på en dømmende gud. Skandinavia er for eksempel lite religiøst sammenlignet med resten av verden, men jeg vil påstå folk her har relativt høy moral, sier Didrik Søderlind i Human-Etisk Forbund.

Han påpeker at humanetikken handler om at etikk og moral kan ta utgangspunkt i bare mennesket selv.

– Vi trenger ingen guddommelig sanksjon for moralen. Jeg tror at mange mennesker som har en gudstro gjør gode ting – ikke fordi de frykter Guds straff, men fordi de mener det er det riktige. Eller at de vil etterleve Jesu gode eksempel.

Et komplekst tema

Søderlind mener Dawkins faller i en felle hvor han tror at alle kristne føler seg evig dømt av Gud i alt de gjør.

– Det er ikke hverdagen for de aller fleste kristne jeg kjenner i alle fall. Jeg opplever faktisk heller at en del religiøse folk tror de har en spesiell rett til å tøye reglene litt. De føler de har litt slingringsmonn som jeg ikke ville følt jeg hadde, men det er ikke dermed sagt at religiøse har dårligere moral heller.

LES MER OM ATEISME OG RELIGION:

• Undersøkelse: Her er det verst å være ateist

• Skolegudstjenester: «Både kristne og humanetikere er blitt mer åpne»

• Den nye generasjonen ateister er positive til religion

---

Richard Dawkins

  • 78 år.
  • Britisk adferdszoolog, evolusjonsbiolog, og populærvitenskapelig forfatter.
  • Dawkins er også en fremtredende ateist. I boken The God Delusion fra 2006 går han til kraftig angrep på religion i alle slags former.
  • Ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo i 2011.
  • Aktuell med boka Outgrowing God (2019).

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter