Nyheter

Vil sende legemet til himmels

GRAVFERD: Et norsk begravelsesbyrå tilbyr nå askespredning i verdensrommet.

Bilde 1 av 2

De som leter etter alternativer til en ordinær begravelse har nå fått et nytt alternativ: Etter kremasjon blir urnen løftet opp i verdensrommet av en stor ballong. På 30.000 meters høyde åpner urnen seg, og asken spres utover i en «mild kaskade».

– Noen tenker at dette er flott, andre mener det er helt sprøtt. Men det kommer, og vi har fått god respons, sier Pia Cyrén, som er daglig leder for begravelsesbyrået Den siste reisen.

Det har gått omtrent tre uker siden hun lanserte tilbudet, i samarbeid med det britiske selskapet Aura flights. Foreløpig har det ikke blitt sendt noen norske urner ut i rommet, forteller hun.

– Nei, men vi er veldig klare. Det er helt nytt, og det er nok ikke så mange som har fått øynene opp for dette tilbudet ennå. Men dette er en bransje hvor ting går litt tregt: Når noe nytt blir tilbudt, så må jo noen som har sans for tilbudet dø før det blir realisert.

MINNEVIDEO: Et kamera blir med urnen på ferden. De etterlatte får selv velge hva slags musikk minnevideoen skal ha, framgår det i produktomtalen.
Et kamera blir med urnen på ferden. De etterlatte får selv velge hva slags musikk minnevideoen skal ha, framgår det i produktomtalen.

Prisen av en gravstein

Selskapet opererer med to modeller:

• Den rimeligste koster rundt 21.000 kroner, og innebærer at den avdødes asker sendes til Sheffield i Storbritannia – og ut i verdensrommet derfra.

• Et annet alternativ er å få asken sendt ut fra et egnet sted i Norge. Da må både Fylkesmannen og luftfartsmyndighetene gi klarsignal, før to ingeniører kommer fra Storbritannia for å administrere selve askespredningen. Denne løsningen koster omtrent 31.000 kroner.

– Så prisen er omtrent som en gravstein, sier Cyrén. Hun understreker at ballongen er av naturlig lateks, og at urnen blir sporet via GPS og plukket opp. Et kamera blir også med på turen, slik at de etterlatte får en videosnutt av at urnen tømmes for aske.

– Forstår du at noen kan reagere?

– Ja, for alt rundt fødsel og død handler om følelser, tradisjon, og om tro og ikke-tro. Det er mange muligheter og produkter i begravelsesmarkedet som vi ikke vil tilby, fordi det kan være støtende. Dette tilbudet synes vi ikke er det. Men det kan være noen som synes dette er forkastelig, mens andre synes det er fantastisk vakkert.

Ingen god løsning

Biskop Halvor Nordhaug legger ikke skjul på at han ikke har sans for askespredning, hverken i verdensrommet eller andre steder, blant annet fordi det fratar etterlatte muligheten for å ha et gravsted å gå til.

– Dette representerer ytterligere en omdreining av privatiseringen rundt døden. Jeg mener det er gode menneskelige grunner, og dermed også teologiske, for å ivareta en form for kontinuitet mellom livet før og etter døden og da i form av et gravsted. Dette er da også den tradisjonelle kristne ordningen ved gravferd, sier han.

Pia Cyrén
– Det kan være noen som synes dette er forkastelig, mens andre synes det er fantastisk vakkert, sier Pia Cyrén i begravelsesbyrået Den siste reisen.

Diamant

I 2014 skrev Vårt Land om at Den siste reisen i samarbeid med det nederlandske selskapet LifeGem hadde begynt å tilby å gjøre asken fra avdøde om til juveler. Ved å bruke karbon fra kremasjonsasken, høyt trykk og høy temperatur, lager de en diamant på samme måten som naturen gjør. Men i stedet for å bruke millioner av år, får firmaet prosessen til å skje i løpet av 10-12 måneder.

Fem år senere har asken fra omtrent hundre personer i Norge fått denne behandlingen, forteller Cyrén.

Personliggjøring

Bransjedirektør i Virke Gravferd Gunnar Hammersmark er kjent med det nye askespredningstilbudet. Han mener det føyer seg inn i en utvikling som går i retning av mer personlige og tilpassede overgangsriter.

– Folk vil gjerne sette sitt preg på seremonier mer enn tidligere. Vi blir påvirket av trender og ting rundt oss, men vi er nok ikke den bransjen som er lengst framme i utviklingen. I Norge har vi også strengere regler enn mange andre land, og kan derfor for eksempel ikke ta med urnen hjem og sette den på peishyllen, sier Hammersmark.

LES MER:

Kremasjon er klimaversting. Nå jobber kirken med å finne fossilfrie løsninger

Flere ønsker mer bærekraftig død. Kremasjon i vann kan være svaret

– Bør åpnes for urnenedsettelse ved hytta

---

Askespredning

  • 747 urner ble i 2018 utlevert til askespredning, dette tilsvarer 4,3 prosent av de kremerte.
  • Dette var en økning på 44 prosent fra året før, da antall askespredninger var 520.
  • Siden 1996 har det vært tillatt å spre asken etter kremering på åpent hav og på fjellet. Askespredning har også ganske nylig blitt mulig i større elver og innsjøer, men man må uansett søke Fylkesmannen om tillatelse.
  • Begravelsesbyrået Den siste reisen tilbyr nå askespredning i verdensrommet, i samarbeid med det bristiske selskapet Aura flights, som har tilbudt tjenesten siden 2012.
  • I USA tilbyr selskapet Celestis en lignende tjeneste: De kjøper opp ledig kapasitet i romfartøy, som de bruker til å sende urner ut i rommet. Siste oppskyting var i juni, da aske fra 150 personer ble sendt ut i rommet på SpaceX-raketten Falcon Heavy.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter