Nyheter

Fortsatt full klinsj: Bastholm vil at Ropstad beklager

MDG-topp Une Aina Bastholm sammenligner Kjell Ingolf Ropstad med Sylvi Listhaug. Men Listhaug-kritiker nummer én, Knut Arild Hareide, har kritisert MDG for å ta mer hensyn til dyr enn mennesker i bioteknologien.

Une Aina Bastholm venter fortsatt på en beklagelse fra Kjell Ingolf Ropstad. Nå skrur hun opp temperaturen i debatten enda et hakk:

– Kjell Ingolf Ropstad bruker nå samme strategi som Sylvi Listhaug, sier Miljøpartiet De Grønnes (MDG) nasjonale talsperson og stortingsrepresentant.

Det er delte meninger om Ropstads utspill i KrF. Dette sier stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold på Facebook:

 

Bastholm: – Fortsatt helt satt ut

KrF-lederen advarte fredag mot «farlig tankegods» og en total avvisning av tanken om menneskets egenverdi i deler av den grønne bevegelsen og MDG.

På mandag fortalte Bastholm at hun fikk hakeslepp da hun så hva Ropstad hadde sagt, før debatten tok full fyr etter at de to møttes i Politisk kvarter onsdag.

– Jeg trodde oppriktig at han ville se at hele resonnementet hans vakler. Han bør si at han tok feil. Jeg er fortsatt helt satt ut av at han ikke beklager, sier hun.

Ropstad sa onsdag at han ikke angrer på MDG-angrepet, men at han bare angriper menneskesynet til «visse deler» av den grønne bevegelsen.

– I stedet for å beklage snakker Ropstad nå om at han er glad for at jeg oppklarer at vi ikke mener dyr og mennesker er det samme. Jeg synes det er en grov hersketeknikk og fortsatt ekstremt mistenkeliggjørende, sier Bastholm.

Du sier altså at han gjør det KrF tidligere anklaget Frp for å gjøre?

– Ja. Det er skummelt hvis dette er en ny strategi fra KrF-ledelsen. Hele debatten startet med Listhaug-retorikk. Man konstruerer en trussel og en fiende, så man kan fremstå som frelser. Det er forsøpling av debatten. Han tenker vel at han kan mobilisere på å mistenkeliggjøre og tillegge andre meninger de ikke har, sier Bastholm.

Hareide har kritisert MDG for å ta mer hensyn til dyr enn mennesker i bioteknologien

Men Listhaug-kritiker nummer én, tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, var inne på lignende tematikk i Vårt Land i fjor vår.

– Det er et paradoks at MDG valgte å ha et føre var-prinsipp for dyr, men ikke for mennesker da de hadde mulighet til å ta stilling det, sa Hareide, som slik ymtet om at MDG setter dyr og planter over mennesker.

Bakteppet var MDGs syn på assistert befruktning for enslige og fosterdiagnostikk. MDGs stortingsvara, Per Espen Stoknes, svarte at Hareides utspill falt på sin egen urimelighet.

Kjell Ingolf Ropstad sa i sin kontroversielle landsstyretale at menneskesyn er helt avgjørende «i debatten om bioteknologi og aktiv dødshjelp».

Bastholm og Hareide: Ikke sammenlignbart

Slik svarer Une Aina Bastholm på spørsmål om hvorfor MDG reagerer så mye sterkere nå:

– Jeg var uenig i det Hareide sa, men Ropstad har tatt det tusen ganger lenger. Han påstår at vi har verdier og syn vi ikke har, i stedet for å debattere konkret politikk.

MDG-toppen mener de to eksemplene ikke er sammenlignbare.

– At vi setter dyr over mennesker er et vanvittig utsagn uansett hvem det kommer fra. Men Hareide sa jo ikke dette direkte, selv om han gjorde et retorisk poeng i å sammenligne vår politikk for dyr med vår diskusjon i bioetiske spørsmål, sier hun.

Knut Arild Hareide sier til Vårt Land at han «aldri kritiserte menneskesynet til MDG».

– Jeg kritiserte MDG i en konkret sak om bioteknologi. Så kan jeg i ettertid si at jeg synes overskriften var uheldig og ikke dekkende for det jeg sa, sier han.

Overskriften på Vårt Lands sak var: «KrF: MDG er mer forsiktige med dyr enn mennesker». Hareide ønsker ikke å kommentere Ropstads utspill.

KrFU-nestleder: – Ropstad misforstås bevisst

En som ikke mener Kjell Ingolf Ropstad bør beklage, er 1. nestleder i KrFU, Hadle Rasmus Bjuland. Han er tvert imot skuffet over hvordan MDG og andre «bevisst misforstår» KrF-lederen.

– Grønn ideologi og miljøbevegelsen fortjener et kritisk blikk nå som den får fotfeste. Det er helt rett av Kjell Ingolf å løfte debatten om menneskesynet i deler av miljøbevegelsen, sier han.

Men man skal ikke skjære alle over en kam eller hevde at dette gjelder hele MDG, understreker Bjuland.

Strid om tekst fra Grønn Ungdom-talsperson

Bjuland trekker fram en lengre tekst fra bydelssutvalgsleder for MDG og nasjonal talsperson i Grønn Ungdom, Teodor Bruu, i Klassekampen 11. juni i år for å begrunne ståstedet sitt.

– Han sier menneskeverd er et utdatert begrep og går ganske langt i å sidestille dyr og mennesker. Han skriver at hvis vi skiller mennesker og dyr, så må det være egenskaper som gir mennesket egenverdi. Det er et helt annet menneskesyn enn vårt. Vi legger det kristne menneskesynet til grunn om at mennesket har en iboende og ukrenkelig egenverdi, sier KrFU-nestlederen.

Kjell Ingolf Ropstad viste selv til Teodor Bruus tekst i NRKs Politisk kvarter onsdag. Bastholm mener Ropstad han har lest  teksten «som fanden har lest Bibelen»:

– Bruu spør i en filosofisk tekst om vårt ensidige fokus på ­mennesker gjør at vi ikke har anerkjent dyrs verdi. Det t­rekker jo ikke ned menneskets verdi. Bruu nevner eksplisitt hvor ­viktig det er at ­mennesket er like mye verdt uavhengig av­funksjonsevne, legning og ­bakgrunn.

Her kan du lese Teodor Bruus tekst i Klassekampen for å gjøre deg opp din egen mening.

Les mer om striden mellom Kjell Ingolf Ropstad og MDG:

Grønne kristne reagerer på Ropstads utspill

Berit Aalborg: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har grunn til å frykte MDG

Ropstad angrer ikke på MDG-angrepet: – Dette er en viktig sak

Støre med hard Ropstad-refs: Plasserer KrF i et gammelkonservativt landskap

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter