Nyheter

Kan G. K. Chesterton bli helgen?

Kan en humorist være helgen? Kort sagt, kan den engelske forfatteren og riktignok gudsbenådede ­polemikerenen G. K. Chesterton­ bli helgen?

Alle kjenner Fader Brown fra bøker og TV, den alle steds nærværende pateren, som løser saker andre snubler i.

Avslått

Den engelske, katolske biskopen Peter Doyle, er etter en årelang undersøkels kommet til at Chesterton, som i moden alder konverterte til katolisismen, ikke er kvalifisert for å være helgen, slik et amerikansk Chesterton-selskap mener han er. Biskopen nevner verken humoren eller Fader Brown-historiene, i stedet fremhever han at det ikke finnes noen «lokal kult» omkring Chestertons person. Og så finnes det en del anklager om antisemittisme.

Bruker latter

Antisemitismen diskuteres av flere Chesterton-eksperter: «Ja, det er uheldige formuleringer her og der, men det er null eksempler på en personlig aversjon mot jøder, han tok klar avstand fra et hvert jødehat, inkludert nazisme og fascisme», mener Ann Farmer, forfatteren av en bok om Chesterton og jødene, i et debattinnlegg: «Mens det er sikkert og visst at Chesterton har vunnet mange for Gud, ved å bruke latter, ikke trusler, finnes det ingen beviser på en antisemittisk eller rasistisk påvirkning».

Twitter

Fans har opprettet en Twitter-konto (Chesterton@GKCdaily), med daglige sitater av den forsmådde «helgen», her er ett: «Et menneske kan late som om det er klokt, men ingen kan late som om han er vittig».

LES MER:

Olav Egil Aune

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter