– De siste 20 årene er det gjort mange og lange utredninger av kirkelig organisering. Denne gangen er det et spisset utredningsmandat med et mål om å finne fram til et felles arbeidsgiveransvar for alle tilsatte i lokalkirken, sier direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen, i en pressemelding.
Går inn i en ny fase
– Vi går inn i en svært spennende og avgjørende fase. Finner vi en modell som Kirkerådet kan anbefale, blir det en bred høring i 2021 før behandling på Kirkemøtet i 2022. Målet vårt er å drive så kostnadseffektivt som mulig og frigi mest mulig ressurser til kirkens kjernevirksomhet lokalt, sier Vad Nilsen.
I 2019 ba Kirkemøtet Kirkerådet om å legge en plan for arbeidsgiverorganisering og den øvrige kirkeordning. I desember 2020 skal det foreligge et forslag til kirkelig organisering som tar utgangspunkt i et nivå mellom fellesråd og bispedømme som felles arbeidsgiver for alle ansatte som arbeider på lokalt plan i den lokale kirke.
– Det er fint at arbeidet med kirkelig organisering nå går inn i en ny fase med grundige, men ikke for lange prosesser. Det er viktig at alle berørte parter er invitert til å bidra, sammen med personer med særlig kompetanse, sier preses Helga Haugland Byfuglien.
Hovedutvalg og fire arbeidsgrupper
Arbeidet organiseres med et hovedutvalg, ledet av organisasjonspsykolog og konserndirektør i Vy, Morten Müller-Nilssen. I tillegg til hovedutvalget, skal fire arbeidsgrupper se nærmere på arbeidsgiverorganisering, biskopens tilsyn, valgordninger og forholdet kirke/kommune. Underveis i arbeidet blir det fagkonsultasjoner og møter med ulike grupper av berørte, står det i pressemeldingen.
– Kirkerådet har gitt et modig og nødvendig mandat. Med bredt sammensatte utvalg og gode samhandlingsarenaer gjennom 2020 skal vi sammen klare å finne gode løsninger som sikrer best mulig organisering, styring og drift av kirken, til beste for alle oss som bruker kirken og for alle som jobber her, sier Müller-Nilssen.
Medlemmene i de ulike arbeidsgruppene representerer en stor bredde i kompetanse, kirkelig og faglig ståsted og geografisk spredning i Den norske kirke.
– Jeg er veldig glad for at så mange har sagt ja til å være med i dette arbeidet. Det lover godt at det er mange som er motivert for å sette av tid og krefter for å få dette til, sier Vad Nilsen.
LES MER OM DEN NORSKE KIRKE:
• Kirkevalget handler ikke bare om Kirkemøtet, skriver Alf Gjøsund.
• Ungdommens kirkemøte vil at kirken skal velge unge til stillinger der mer erfarne i dag blir prioritert.
• Bispemøtet har valgt å nominere forhåndsfavoritten Olav Fykse Tveit til ny preses.