Nyheter

Krever åpen verdidebatt i KrF

KrF må ta debatter som tidligere er skjøvet under teppet, mener Martine Tønnessen som nå går av som KrFU-leder. Hun vil gjerne ta med seg den åpne og frie debatten inn i moderpartiet.

Når hun går av etter helgens landsmøte, går hun også av etter det som har vært en av de mest turbulente periodene i ­KrFUs historie, i det minste i nyere tid. Veivalget i KrF var medvirkende til det.

Tønnessen ønsket at partiet skulle inn i en borgerlig regjering. Enkelte mente hun var ­illojal som sa noe annet enn KrFs partileder. Det er feil, ­synes Tønnessen – det var jo partiets ­mening Hareide var ute etter.

– Når KrFU må ta et valg, mener jeg det er naturlig at jeg også flagger hvor jeg står, sier hun.

Tønnessen mener at veivalgsdebatten var helt nødvendig – og forløsende – for KrF. Det var et spørsmål man hadde skjøvet foran seg. Men i fjor høst ble veivalget diskutert åpent og i hele organisasjonen.

– Diskusjonen stakk litt hull på debatten, og det var forløsende. Det gjorde det mulig å diskutere spørsmålet og hvor man selv står, sier Tønnessen.

Lite diskusjonsrom

I KrF har det vært lite debatt om spørsmål det er stor uenighet om – som veivalg, abort, eller likekjønnet ekteskap. Det kan ikke fortsette, mener Tønnessen, og tror partiet fremover må ta disse debattene på landsmøtene.

– Fjorårets debatt var som å løfte lokket av en trykkoker, plutselig kom «alt» ut på én gang. Og når man først har begynt å diskutere, bør man ikke slutte.

Det er blant annet en verdikløft i KrF, mellom de såkalt verdikonservative og mer verdiliberale, mener hun. Kløften har vært i partiet lenge, uten at de har ­debattert temaene det er uenighet om. Det tror Tønnessen de må gjøre.

Ja. Det vil tvinge seg fram. Jeg tror ikke man kan fortsette som nå, hvor man ikke har tatt disse debattene så veldig seriøst. KrF må ikke være redd for å debattere, det er ikke farlig å være uenige, sier hun.

– Vi tør ofte å ta debatter om etisk vanskelige spørsmål i samfunnet, og vi må ikke være redde for å ta disse debattene på landsmøtet. Folk må få si hva de mener, og flertallet må avgjøre. Jeg etterlyser debattene internt i partiet.

LES MER: Knut Arild Hareide: – Jeg la aldri som partileder lokk på noen debatter

KrFU-kulturen

Ifølge Tønnessen har KrFU, i de årene hun har vært med der, hatt god kultur for å diskutere vanskelige saker. Abort er et eksempel – en sak hun selv sier at hun tapte ved siste korsvei. Tønnessen selv støtter nemlig selvbestemt abort og vil ikke erstatte dagens lov slik både KrFs og KrFUs program sier, slik hun først sa til Klassekampen tidligere i oktober. Det var hun helt åpen om under ­debatten i KrFU. Men i KrF er det vanskeligere.

– Jeg tror det er bra å høre hva folk mener, og tillate at debatten kommer opp.

– Hvem tillater ikke at den kommer opp?

– Knut Arild var ikke glad i de diskusjonene. Nå er Kjell Ingolf blitt leder, og jeg har utfordra ham på at vi må ta de debattene helt åpent, sier hun.

På spørsmål om ikke en blottstilling av verdikonfliktene i partiet kan føre til en ny splittelse, svarer Tønnessen at hun tror det er verre å la være.

– Hvis noen føler at enkelte grupper får forrang med sitt syn, eller får definere viktige spørsmål på bakrommet, er det en fare for partidemokratiet. Det er de som er med i partiet som bestemmer hva partiet skal mene. Det er lettere å stå for noe man er imot fordi partiet er for, når man har fått sagt hva man egentlig mener i en åpen debatt, sier Tønnessen.

– Vi er et parti som rommer mange ulike mennesker og meninger, og det må være lov å ha ulike meninger og si det høyt.

Dagbok

Tønnessen selv førte­ dagbok under hele veivalgsprosessen. Det skjedde ting hver eneste dag, og i alt fylte hun fem–seks dagbøker i perioden, anslår hun. Å lese gjennom dem er noe av det hun planlegger å gjøre nå som hun går av som leder.

Hun fører dagbok for å bearbeide ting, forklarer Tønnessen.

– Jeg tipper det blir interessant å lese fra dag til dag – hva vi visste, hva vi ikke visste. Det gikk veldig opp og ned. Jeg var helt sikker på at Knut Arild skulle vinne de første ukene, og sørget også over det i dagboka, sier hun.

#metoo

Men dramatikken for Tønnessens del startet før veivalget. Da det ble mye oppmerksomhet rundt #metoo, raste debatten om en varslersak fra 2016, der Julia Sandstø – tidligere fylkesleder for Akershus KrF og fram til januar 2018 vara til sentralstyret – hadde varslet om gjentatt trakassering fra en eldre person i KrFU og KrF. Vedkommende trakk seg fra alle verv i 2016, men Sandstø og flere andre mente saken ikke var håndtert godt nok og ikke tatt på alvor.

Det hele kulminerte i et krav fra åtte fylkesledere i KrFU om et nytt, ekstraordinært landsmøte med valg av ny ledelse på agendaen.

– Når du har vært leder i to måneder, så får du krav om ekstraordinært landsmøte i fanget... det var tøft, sier Tønnessen.

Hun var sykmeldt i to omganger og omtaler #metoo-rundene i ungdomsorganisasjonen som «det mest krevende jeg har vært med på». Men hun understreker:

– Aller mest krevende må det ha vært for Julia, og jeg er veldig lei meg for at hun ikke opplevde KrFU som gode nok i møte med hennes sak.

Advarer mot KD

Tønnessen har klare tanker om hva KrF er og bør være i årene framover.

– Det er umulig å si noe om hvordan samfunnet ser ut om ti år. Men at KrF blir viktigere og viktigere, har jeg tro på. Vi trenger et parti som snakker tydelig om menneskeverd, verdien av livet selv, ikke bare hva du kan få ut av livet. For eksempel i debatten om aktiv dødshjelp. Der tror jeg KrF må være enda tydeligere.

Uansett hvor KrF er om ti år, advarer Tønnessen mot å se til Sverige hvor Kristdemokraterna (KD) er blitt et av landets største partier.

– Man kan drømme om prosenttallene KD får, men KD er ikke KrF og Sverige er ikke Norge. For meg er innvandring og integrering en kjernesak for KrF, det handler om menneskeverdet. Og i den debatten mener jeg KD tar feil, sier hun.

---

Martine Tønnessen

  • Fullt navn: Anne Martine Havnen Tønnessen
  • Fra: Hamar
  • Født: 3. november 1988
  • Har sittet som leder for Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) siden oktober 2017.
  • Tønnessen ble aktiv i KrFU i 2014 og har dermed raskt steget i gradene i partiet. Alt året etter ble hun valgt som andre nestleder i KrFU.
  • Tønnessen har en mastergrad i samfunnsøkonomi fra Universitet i Oslo.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter