Nyheter

– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria - skandinaver blant dem

Over 700 utlendinger med forbindelser til ekstremistgruppa IS har flyktet fra en leir i byen Ain Issa i Syria, ifølge kurdiske myndigheter i området.

Om lag 12.000 mennesker befinner seg i leiren, og blant disse skal det være nesten tusen kvinner med familiebånd til IS-medlemmer. Barn av disse kvinnene befinner seg også i leiren.

Ain Issa ligger nord for Raqqa, som tidligere fungerte som en slags hovedstad for den ytterliggående islamistgruppa IS.

Kurdiske myndigheter hevder at til sammen 785 utlendinger har flyktet fra leiren. Fangene skal ha angrepet portene etter at leiren ble rammet av et artilleriangrep søndag. Sjef for flyktning- og migrantdepartementet i den kurdiskstyrte delen nordøst i Tyrkia sier til den svenske avisa Expressen at det også er skandinavere blant dem som har rømt.

– De fleste kommer fra Europa, inkludert Sverige og Norge, sier sjef for flyktning og migrantdepartementet i den kurdiskstyrte delen nordøst i Syria til Expressen.

Tyrkias offensiv

Artilleriangrepet er i praksis er et uttrykk for støtte til IS, hevder de kurdiske myndighetene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Leiren skal ha blitt angrepet av styrker som er alliert med Tyrkia.

Tyrkia startet en planlagt offensiv nord i Syria tidligere denne uka og kjemper mot kurdiske styrker i den kurdiskkontrollerte delen av landet. I dette området er det flere leirer med antatte IS-medlemmer og deres familier, og flere kvinner og barn med tilknytning til Norge befinner seg i leiren al-Hol.

LES OGSÅ: Kristne syrere trygler Vesten: Ikke overlat oss til invasjonen

Kamp om byer

Byen Ras al-Ain, som ligger nær grensa mot Tyrkia, er blitt gjenerobret av kurdiske styrker, meldte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) søndag.

Over 20 mennesker skal ha blitt drept i motangrepet mot Ras al-Ain. Lørdag hevdet Tyrkias forsvarsdepartement at de hadde tatt kontroll over byen.

Samtidig melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at den syriske byen Suluk er erobret av styrker alliert med Tyrkia. Denne byen ligger en mil sør for grensa mellom Tyrkia og Syria.

Minst 130.000 mennesker er fordrevet fra sine hjem som følge av Tyrkias offensiv nordøst i Syria, ifølge FN. En talsmann for FNs nødhjelpskontor OCHA sier de frykter at antallet kan stige til 400.000.

LES OGSÅ: Opposisjonen: Det haster å få ut barna fra Syria

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter