Nyheter

Frp-politiker mener Palestinakomiteen bidrar til «Israel-skam»

Palestinakomiteen påfører artister Israel-skam, mener Silje Hjemdal (Frp). I så fall snakk om Palestina-skam, kontrer nestleder i komiteen.

– Jeg har sett tendenser til at hvis du opptrer i Israel eller er positiv til landet på andre måter så blir du hengt ut, sier Silje Hjemdal.

Frp-politikeren mener det hun kaller for «Israel-skam» i økende grad påføres mennesker som ikke bør ha noe å gjøre med konflikten mellom Israel og Palestina. Hjemdal var nylig i Israel på tur med stortingsforeningen Israels venner.

– De blir presset inn i en rolle som politiker eller diplomat. Det er på tide at folk stikker fingeren i jorden og behersker seg litt. Jeg føler det blir heksejakt, sier Hjemdal.

Dysset ned konserter

Hjemdal tenker på saken der Bergens-artisten Aurora utelot å omtalte at hun skulle holde to konserter i Tel-Aviv. Saken skapte store reaksjoner da Klassekampen skrev om konsertene.

Nestleder i Palestinakomiteen, Øystein Grønning, var blant de som reagerte på det.

– Hun har listet opp alle konsertene sine, unntatt de to som finner sted i Tel Aviv. Det kan ikke ha en annen grunn enn at disse oppdragene ikke er forenlige med imaget hun prøver å bygge, sier han til Klassekampen.

Smalere debatt

Hjemdal mener Grønnings omtale av Aurora er utidig, og at Palestinakomiteen driver med organisert kulturell boikott av Israel.

– Jeg vil gjerne ha en diskusjon om dette, og hva som er motivasjonen for dette? Jeg synes ikke det er sunt for debatten eller den frie kunsten hvis de skal leve under et slikt politisk press, sier hun.

– Er det noen som jobber med å påføre andre Israel-skam?

– Palestinakomiteen jobber aktivt mot kulturlivet og har en boikottliste mot Israel. Det virker jo ganske organisert, sier hun.

LES OGSÅ: Norway Cup teipet over flagg og kart på Palestina-telt

Palestina-skam

Øystein Grønning, som har levd flere år i Israel, forteller at de ikke opererer med lister. Han sier at det er det palestinske sivilsamfunnet som informerer hva Palestinakomiteen i Norge velger å gjøre.

– Når noen skal opptre i Israel går vi inn i sakskomplekset, hører med boikottilhengere i Israel og Palestina og aksjonerer på bakgrunn av det, sier han.

Hvis det er snakk om en form for skam de påfører artister, er det en Palestina-skam – at artister og andre skammer seg over ikke å tilsutte seg palestinernes boikott, mener han.

– Selv tror jeg ikke det er fruktbart å påføre skam og at moralisering ikke er fruktbart i det hele tatt. Dette er politikk og en stillingtagen til en pågående krig, og folk må kunne stå inne for det de velger å gjøre, sier Grønning.

LES OGSÅ: Norway Cup har fjernet Palestina-teltet

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter