Nyheter

Fredssenter tror på fredspris til Greta Thunberg

Flyktning- og klimakrisen kan stå sentralt når Nobels fredspris kunngjøres fredag, mener Nansen Fredssenter.

De holder Greta Thunberg som en av favorittene sammen med bevegelsen Youth for Climate Action.

Brasilianske sjaman Davi Kopenawa Yanomami, som kjemper for indianernes rettigheter, står også på fredssenterets liste. I sin begrunnelse skriver de at Yanomami har utfordret den massive og økende ødeleggelsen av regnskogen.

I tillegg til klimasaken mener Nansen Fredssenter at flyktningkrisen kan stå sentralt ved årets fredsprisutdeling. De mener FNs høykommissær for flyktninger er en aktuell kandidat for sitt arbeid med beskyttelse av flyktninger.

Direktør Henrik Urdal i PRIO trekker fram tre unge fredsaktivister som de heteste fredspriskandidatene. Thunberg er ikke blant dem. De tre er Hajer Sharief fra Libya, Ilwad Elman fra Somalia og Nathan Law Kwun-chung fra Hongkong.

LES MEIR: FN ber Aung San Suu Kyi bruke sin moralske autoritet

Jobber for pressefrihet

Sharief var med å starte nettverket Together We Build It som 19-åring og jobber for fredelig demokratisk utvikling i hjemlandet. Elman jobber for en rekke fredsinitiativer i Somalia, mens Kwun-chung er sentral i demokratibevegelsen i Hongkong.

På andreplass på listen har Urdal plassert organisasjonen Reportere uten grenser, som jobber for pressefrihet og for å beskytte journalister.

LES MEIR: – Martyrer bør være over 18 år

Sikret fredsavtale mellom Etiopia og Eritrea

Deretter følger:

Control Arms Coalition på tredjeplass, en sammenslutning av over 100 organisasjoner som jobber for strengere regime for våpenkontroll internasjonalt.
Den humanitære organisasjonen International Rescue Committee (IRC) på fjerdeplass, spesielt for arbeidet med flyktningproblematikk.
Etiopias statsminister Abiy Ahmed på femteplass for å ha sluttet fred med Eritrea og fått væpnede opposisjonsgrupper til å trappe ned.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter